Mezi nejvýznamnější hosty patřil prezident České republiky Miloš Zeman.Také letos byla expozice SZIF v nejmodernějším výstavním pavilonu T1 a s plochou 384 m2 se jednalo o největší stánek veletrhu. SZIF zde prezentoval činnost fondu a 29 výrobců oceněných značkou kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina, jejichž produkty bylo možné ochutnat i zakoupit. V den zahájení veletrhu se v Pivovarské zahradě konal už 12. ročník slavnostního předávání certifikátů národní značky kvality KLASA čtyřem nově oceněným výrobcům. Součástí stánku SZIF byl také informační pult, kde zaměstnanci fondu odpovídali zájemcům z řad veřejnosti na četné dotazy zaměřené na zemědělské dotace. Jednalo se především o informace k Programu rozvoje venkova 2014 – 2020 (PRV), a to zejména k jeho 1. kolu, které bude zahájeno koncem září. Na podporu českých zemědělců, potravinářů a lesníků je v rámci nového PRV vyčleněno zhruba 97 miliard korun. Časté dotazy se týkaly také podpor pro mladé zemědělce a Operačního programu Rybářství 2014 – 2020, na který je v programovém období určena částka 1,1 miliardy korun.

Stánek Fondu v průběhu výstavy navštívila řada osobností a představitelů státu. Mezi nejvýznamnější hosty patřil prezident České republiky Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výstavu navštívil i předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Návštěvníci letošní Země živitelky měli možnost opět vybírat z řady akcí a pořadů doprovodného kulturního a zábavného programu. Aktivně se mohli například zapojit do soutěží v pojídání párků, pití mléka nebo o přípravu nejlepšího bramborového salátu, které se odehrávaly na pódiu stánku značky Regionální potravina v pavilonu T1. Právě zde probíhala vystoupení kulinářských mistrů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny, známých protagonistů oblíbeného televizního pořadu Kluci v akci, kteří vařili z regionálních potravin. Tradiční krajové speciality ve škole vaření představil šéfkuchař Petr Šíma, který připravoval jídla podle krajových receptů. Samozřejmě všechny pochoutky byly připravované z potravin oceněných značkou Regionální potravina, stejně tak atraktivní ceny, například dárkové balíčky nebo chladicí tašky plné dobrot.

Na bilancování výstavy Země živitelka je v tuto chvíli ještě brzo, ale podle dosavadních ohlasů soudíme, že návštěvníci i vystavovatelé byli spokojeni. Nezbývá než věřit, že nadcházející 43. ročník bude stejně úspěšný. Snad jen počasí by mohlo být méně tropické.

Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.