Matematika na prvním místě je pro šestnáctiletého Jonáše Havelku z Hrdějovic. Není se čemu divit, je v ní natolik dobrý, že se pravidelně účastní olympiád. Jen v letošním roce se umístil na prvním místě v krajském kole matematické olympiády. Na stejné příčce skončil také v krajském kole fyzikální olympiády a v krajské soutěži v programování.

„Matematika mě baví hodně, ale rád mám také teoretickou fyziku,“ vyprávěl student sexty českobudějovického Gymnázia Jírovcova. „Nad matematikou je ale podle mě lepší se spíš zamýšlet, než se učit vzorečky nazpaměť,“ zamyslel se Jonáš nad otázkou, co poradit těm, kterým tato královna všech věd příliš nejde.

Ten se vedle přírodních věd věnuje také muzice. „Hraji na elektrické klávesy, v základní umělecké škole navštěvuji hodiny hry na kytaru,“ dodal student českobudějovického gymnázia a pokračoval: „A v létě rád jezdím na tábory, dobré jsou ty od matfyzu, ty vřele doporučuju,“ dodal Jonáš Havelka. O svých krocích po maturitě má tak už dneska jasno. Rád by totiž studoval na Matematicko – fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.