Nahradí dudlík?Starosta Erich Schmid řekl pasovskému listu, že myšlenky se město rádo chopí – nejpozději prý, až zásoba dudlíků na radnici dojde, což prý má být tak do roka. Dárek má být zapracován už do příštího rozpočtu. „Po zasedání ocenili návrh nové kolegyně i ostatní zastupitelé, kteří by dokonce byli pro dávat tradiční dudlíky se znakem k hlásičům navíc," uzavírá PNP.

Kouč nároďáku bez papírů

Trenérovi německé fotbalové reprezentace Joachimu Löwovi (54) sebrali na půl roku řidičský průkaz, protože dosáhl 18 bodů. „Samozřejmě přiznávám, že jsem bohužel často jel příliš rychle, vím, že se musím krotit," řekl. „Poučil jsem se z lekce a své řidičské chování změním. Není na co se vymlouvat, samozřejmě musím s následky žít a využívat častěji železnici." Podle jeho právníka absolvoval většinu  z postihovaných cest ve služebním mercedesu fotbalového svazu.

Manažer reprezentace Oliver Bierhoff komentoval událost s humorem. „Budeme mluvit s naším generálním sponzorem, aby ,Jogimu´ dával už jen auta s rychlostním limitem."

Löw přišel o papíry už před mistrovstvím světa 2006,  kdy jako asistent vezl tehdejšího trenéra Jürgena Klinsmanna.

Bude „holi" v Pasově?

Tzv. „Holi-Festival", masový běh, při němž jsou startující na trase „obarvováni" pořadateli různými potravinářskými barvami, se nedávno konal v Norimberku za účasti 4000 lidí (Deník informoval).  V sobotu se má stejná akce konat v Pasově na výstavišti v místní části Kohlbruck. Začátek slavnosti odvozované od indického zvyku vítání jara bude ve 13 hodin. Ve stejný den má být „holi" také ve Straubingu.

Tátové, nepijte!

Ve čtvrtek 29. května budou v Německu slavit lidový Den otců, tradiční slavnost rodin, ale i četných „pánských jízd". Připadá vždy na den Nanebevstoupení Páně, tedy ve 40. den po Velikonocích. Ten je v Německu dnem pracovního klidu. Vzhledem ke zkušenostem z minulosti varoval bavorský ministr vnitra před řízením motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Upozornil, že každá desátá oběť dopravních nehod v Bavorsku jde na konto opilých řidičů: ti loni způsobili 70 smrtelných kolizí.  „Od půl promile hrozí řidičům a mopedistům pokuta 500 eur, měsíční zákaz řízení a dva body do karty řidiče. Od 1,1 promile je řidičský průkaz okamžitě odebírán," dodává deník PNP.

NaturVision u sousedů

O nadcházejícím víkendu bude Dům Hanse Eisenmanna v Neuschönau (okres  Freyung-Grafenau) dějištěm filmových dnů NaturVision. Od pátku do neděle bude uvedeno asi 50 filmů zachycujících prvotřídní kamerovou technikou velkolepý svět přírody a vztahu člověka k ní, poznamenává PNP. Superzpomalené záběry vyznívají na velkých plátnech o to působivěji.

V rámci festivalu budou vyhlášeny také výsledky filmové soutěže školáků. Samostatně budou hodnoceny také filmy produkované v Bavorsku, točené bavorskými tvůrci či věnující se výslovně bavorskému tématu. Program festivalu je na www.natur-vision.de.

Nebezpečné grilování

Během hlavní grilovací sezony od dubna do září utrpí 900 až 1000 Rakušanů zranění vyžadující ošetření v nemocnicích, napsal deník Volksblatt. „To je kolem pěti lidí denně," přibližuje Armin Kaltenegger z kuratoria pro bezpečnost. 56 procent poškozených utrpí popáleniny, 24 procent se zraní při krájení nebo nabodávání jídla, zbytek při klopýtnutích zpravidla přes zařízení grilů. Z 80 procent jsou zraněnými muži, 46 procent ve věku 20 až 40 let.

Radí učitelům

Poradenské centrum privátní pedagogické vysoké školy linecké diecéze vedlo v uplynulých třech letech o 400 procent víc konzultací s řediteli škol a učiteli, kteří se na středisko obracejí s žádostí o pomoc s problémy, s nimiž si nevědí rady nebo se chtějí ujistit, že volí správné řešení. „Nejčastěji se na nás obracejí kvůli konfliktům s žáky, rodiči, ale i s kolegy," říká v OÖN jeden z vedoucích střediska Christoph Freudenthaler.