Rozhodující byla jeho akce trvající od 19. března do 16. dubna s názvem „Nic nevyhazuj, nebo to bude takhle vypadat", která vzbudila mimořádnou pozornost, píše list. Jak tehdy i náš list uvedl, dobrovolníci označili u silnic v okolí Kirchhamu výraznou žlutou šipkou každý kus odpadu, který řidiči ledabyle odhodili při cestě kolem luk a pastvin – láhve, plechovky, krabičky od cigaret atd. To má těžké následky pro užitková zvířata, která se na pozemcích pasou – při strojním sečení je totiž odpad rozsekán na drobné kovové nebo skleněné částečky, které se s krmením dostanou do zažívacího traktu krav nebo ovcí a tam mohou způsobit zranění vedoucí až k úhynu. Předseda obecního výboru pro životní prostředí Stephan Söllner uvedl i další negativní příklady – nedopalek cigarety, který zůstane ležet na louce, potřebuje léta, než se rozpadne, a okolí zamořuje řadou škodlivin. Jeden takový špaček může podle něho znečistit až 50 litrů spodní vody a negativně ovlivnit růst rostlin.
Po skončení akce šipky snesla místní hasičská mládež a dotčené plochy od odpadu očistila.
Kromě šipek upozorňovaly na problém velkoplošné transparenty.

Sousedé zahrají v Jižní Africe.Zdroj: Deník/reproZ Mühlviertlu do jižní Afriky

Capella Concertante tvořená učiteli hudebních škol Mühlviertlu vyráží na turné do Jihoafrické republiky, zaznamenal deník OÖN. Se zpěvačkou Johannou Dumfartovou uvedou v srpnu převážně ve východní JAR klasická díla autorů od Mozarta po Strausse. V East Londonu, dvě hodiny jižně od Johannesburgu, otevřou koncertem nové hudební centrum. Poté vystoupí v Jewisch Centru v Durbanu a autobusem budou pokračovat do Underbergu, Nespruitu a nakonec do Pretorie.

Capella Concertante byla založena v roce 1985 jako dechový kvintet. Kromě klasické komorní literatury pracuje s hudbou nejrůznějších žánrů ve vlastní úpravě. Na úspěšných turné už byla v Brazílii, Chile, Namíbii, v Belgii, Maďarsku, Itálii a Řecku, vypočítává linecký list.

Před odletem do Afriky se kapela rozloučí s domácím publikem v úterý koncertem od 20 hodin v hostinci Holzer ve Windhaagu u Pergu.

Pamětní místo Mauthausen.Zdroj: Deník/reproVěřící mládež na cestě

Světový den mládeže římskokatolické církve bude 26.-31. července v Krakově. Na cestě k němu si asi 6000 mladistvých z Francie, Španělska, Itálie a Argentiny udělá v příštím týdnu mezizastávku v pamětním místě koncentračního tábora Mauthausen. „Cesty přes Horní Rakousy využijí k tomu, aby se seznámili s historií nacismu," píší OÖN.

Postižení pomáhají v bistru.Zdroj: Deník/reproJejich zaopatření v Mauthausenu zajišťuje tamní bistro diakonie. Poutníkům nachystá svačinové krabičky. V týmu, který je připravuje, jsou také čtyři postižení (náš list o projektu jejich začlenění informoval - na snímku vpravo). „Aby práci zastali, budou někteří spolupracovníci v nasazení už od tří hodin v noci," pokračuje list.