Telefonní operátoři v call centrech, obchodní zástupci a roznašeči letáků. Právě tyto pozice budou podle odborníků hitem letošních prázdninových brigád. Zájem o ně mezi zaměstnavateli je natolik velký, že  zastínil i tradiční a přes léto hojně frekventovanou poptávku v obchodech, hospodách a restauracích.

Potvrzuje to třeba Dominika Ottomanská z budějovické pobočky personální agentury Manpower, která pro klienta hledá operátory do  call centra. Přestože se jedná o dlouhodobou nabídku, kterou společnost zveřejnila už začátkem roku, nábor nových uchazečů stále trvá. Práce je vhodná i pro absolventy a její náplní je aktivní telemarketing, zvládání prodejních hovorů a zpětná komunikace se zákazníky.
„Požadujeme proto výborné komunikační dovednosti, zákaznicky orientovaný přístup, obchodního ducha, spolehlivost a flexibilitu," zdůraznila  personalistka Ottomanská.

Analytik budějovického pracovního úřadu Jiří Beran zmínil, že celkový počet volných míst pro brigádníky se oproti předcházejícím rokům příliš nezměnil. Mělo by jich tedy být relativně dost. S přibývajícím časem už však bude shánění odpovídajícího umístění složitější.

„Většina prací na léto se hlásí právě teď, během června a července se spíš pokrývají už jen jednotlivé výpadky," upozornil Jiří Beran. Dodal, že velké společnosti zpravidla upřednostňují osvědčené pracovníky a pro další zájemce nechávají jen pár volných míst. A právě ta už mohou být nyní rezervovaná. Platí to například v Budvaru.

Ten podle mluvčího Petra Samce na léto přijme 63 pomocníků. Všechna místa jsou už ale obsazená. „Většina brigádníků u nás funguje jako zástup při dovolených. Dáváme přednost těm, kteří už tady pracovali. Volná místa už nemáme," řekl včera mluvčí Samec. Zájemci, kteří ještě nezačali práci shánět, se tak budou muset často spoléhat třeba na pomoc příbuzných. Mezi nimi i jednadvacetiletá studentka Veronika z Budkova. Rodiče jí loni zajistili místo 
v továrně a zřejmě tam půjde i letos. Zvažuje i sázení stromků, ale to prý ještě nemá napevno domluvené. „Ve fabrice se mi docela líbilo, není to žádná těžká práce. Chtěla bych tam zůstat déle, ale jen přes léto," plánuje Veronika.

O něco líp na tom je její stejně stará kamarádka Lucie ze Soběslavi. Ta si bude přes léto přivydělávat jako servírka v restauraci. Chodí tam pracovat celoročně, takže jí odpadly problémy se sháněním místa. „Budu mít krátký a dlouhý týden. Když půjdu na krátký, tak budu pracovat jen dva dny v týdnu. Zbude mi tak dost času i na koníčky," raduje se Lucie.

Okamžitá reakce

Podle Michaly Patlokové z budějovické personální agentury Grafton Recruitment letos opět převažuje poptávka uchazečů nad nabídkou volných míst ze strany zaměstnavatelů. Nejvíc brigád lze podle ní najít v oblasti cestovního ruchu, zemědělství a lesnictví. Nejméně je naopak atraktivních míst v administrativě.

„Co pozorujeme už několikátou sezonu je skutečnost, že práce ve výrobě přestává být doménou brigádníků. Na tyto práce se hlásí lidé, kteří hledají možnost výdělků a jsou rádi i za krátkodobé zaměstnání. Proto je o každou pozici velký zájem," vysvětlila personalistka Patloková s tím, že při hledání brigády je důležité okamžitě reagovat na nabídku pracovního místa a to jak u samotného zaměstnavatele, tak i u zprostředkovatelské agentury.

„Vyšší šance na sehnání brigády má ten, který může využít doporučení přímo od někoho, kdo pro danou firmu pracuje," dodala Michala Patloková.