Podle prohlášení Německé biskupské konference je důvodem kvalita části papíru použitého tiskárnou v Nördlingenu. Neodpovídá původně objednanému, je příliš průsvitný. Do textu rušivě proniká průhled druhé strany listu a znejisťuje uživatele v míře především s ohledem na starší lidi nepřijatelné, tvrdí v Řeznu. Na chybu se přišlo, když už byla vytištěna polovina nákladu pro tuto diecézi. V Bavorsku jsou takto postiženy i diecéze Bamberg, Augsburg  a arcidiecéze Mnichov – Freising. Biskupství Speyer odmítlo převzít objednávku 85 000 kusů.

Problém nemají v biskupství v Pasově, kde podle mluvčího Achima Bergera situaci včas odhalili a oficiálně trvali na lepší kvalitě papíru. Sousedům v Řeznu nyní také přechodně vypomohou odprodejem části zpěvníků přinejmenším tak, aby jich měli dost pro školení farářů, pastorálních pomocníků, kostelních muzikantů a učitelů náboženství, které začne 1. října.

Základní část nového zpěvníku má asi 960 stran. Ty jsou doplněny 240 až 340 stránkami podle přání jednotlivých diecézí. Kromě klasických osvědčených písní a zpěvů je asi polovina textů nová – v dosud užívaném kancionálu nebyly, ale oblíbili si je věřící v řadě církevních obcí. Do diecézních doplňků byla zařazena i bavorská hymna „Bůh s Tebou, Ty země Bavorů", poznamenává deník PNP.

Zakázka kancionálu byla 250 let staré tiskárně pro její dlouholeté zkušenosti s tenkotiskem.

Standardní vydání nového zpěvníku stojí 19,95 eura, se zlatou ořízkou 32 eura.

Pokousán želvou?

V tomto rybníce hledají nebezpečnou želvu.Hasiči a pověřenec ochrany životního prostředí hledají v rekreačním rybníce u obce Irsee u Kaufbeurenu agresivní želvu „aligátorku" z čeledi kajmankovitých. Není zatím jasno, zda měla jít o kajmanku supí, nebo dravou. „Měla napadnout koupajícího se chlapce a překousnout mu achillovku," napsal deník PNP. Nádrž je od čtvrtka uzavřena. Starosta Andreas Lieb byl rozhodnut odchytat a přemístit ryby a rybník vypustit, pokud nebude želva do nedělního večera zajištěna.

Kousavé aligátorky jsou doma v USA a jejich prodej je v Německu od roku 1999 zakázán. „Podle zranění na chlapcově noze může být želva z Irsee odhadem 40 centimetrů dlouhá a čtrnáct kilogramů těžká," pokračuje PNP.

Chlapcovo zranění, s nímž byl dopraven v pondělí večer do nemocnice, bylo nejprve posuzováno jako řezné, ale ošetřující lékař uvažoval i o pokousání. Starosta Lieb poslal se souhlasem chlapcovy matky snímek rány expertům na plazy, mimo jiné do zoologického institutu a zoologické státní sbírky v Mnichově. Znalci nejprve vyloučili, že by ji způsobilo zvíře, ale ve čtvrtek večer stanice pro plazy v Mnichově vyjádřila odborný názor, že jde o kousnutí kajmanky. Tu pak od pátečního odpoledne v rybníce hledají. Očekávají, že by zvíře mohli odchytit při vyhřívání se na slunci. Zraněný chlapec je už doma a nebude prý mít trvalé následky, píše pasovský deník.

Kajmanku nejspíš vypustil některý chovatel. Na neznámého pachatele má být podáno trestní oznámení.

V noci na neděli byly z rybníka vypuštěny více než dvě třetiny vody a v bahně dopoledne hledali hasiči agresora s krunýřem. Pokud neuspějí, má dojít ke zmíněnému odchytu ryb a kompletnímu vypuštění. Starosta vypsal na nalezení želvy odměnu 1000 eur, ale varoval současně před amatérskými pokusy ji odchytit.

Mýto pro cizince?

Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer udělal z jím prosazovaného zavedení mýta v Německu pro motoristy ze zahraničí podmínku pro účast jeho strany v příští spolkové vládě, která vzejde po volbách 22. září. „Nepodepíšu jako předseda CSU žádnou koaliční smlouvu, v níž by nestálo zavedení tohoto mýta," řekl. „Moderní stát potřebuje moderní infrastrukturu a my si nechceme v budoucnu brát žádné nové úvěry, nýbrž splácet staré. Ke splnění našich záměrů s infrastrukturou toto mýto potřebujeme." Při zdůvodňování dodal: „Německo je tranzitní zemí. Žádný člověk tady nechápe, že musí platit mýto v téměř každé sousední zemi, ale tamní občané u nás ne."  .