Ukopali bezdomovce

Za ukopání 47letého bezdomovce 9. června na Hessenském náměstí dostali v Linci čtyři slovenští žebráci ve věku 26 až 33 let po sedmi letech odnětí svobody. Jak jsme uvedli, při popíjení v parku obvinili poškozeného, že jim ukradl láhev vodky, a masivně na něho zaútočili. Utrpěl zranění, kterým po pěti dnech komatu podlehl.

Obžalovaní čin popírají a svědkové události byli tak opilí, že jejich výpovědi soud musel brát s rezervou. Předvolaní policisté, kteří na místě zasahovali, pachatele neviděli a na průběh se vyptávali lidí v parku. Předvedený Somálec vypověděl, že viděl až ležícího zraněného v krvi na zemi. „Korunní svědkyně" obžaloby si podle obhájce Slováků mnohokrát odporovala, žalobkyně zase upozorňovala na rozpory ve výpovědích obviněných. Jeden tvrdil, že do konfliktu zasáhl, jen  aby jej urovnal, ostatní opakovali, že s činem nemají vůbec nic společného. „Žádný alespoň trochu inteligentní pachatel by se ze Slovenska do Rakouska nevracel, aby se přihlásil policii, kdyby byl vinen,." mínil obhájce a navrhl zprostil své mandanty obžaloby. Soud ale měl vinu čtveřice ublížením na zdraví s následkem smrti za prokázanou. Matce oběti mají zaplatit 2000 eur za pohřeb a jí i třem sourozencům nebožtíka po 100 eurech dílčího bolestného. Přátelé poškozeného přijali v soudní síni výrok potleskem. Rozsudek není v právní moci.

Vlaky žijí

Hornorakušané jezdili loni vlakem častěji než předloni. Vlaků ÖBB využilo 17,2 milionu ćestujících, o 3,4 procenta víc než v roce 2011, napsal deník Volksblatt. Ještě víc zájemců má přitáhnout nový jízdní řád prý s četnými vylepšeními mj. spojů na vlaky Intercity. Dráhy tvrdí, že jezdit s nimi je výrazně levnější než auty. Kdo prý například pendluje mezi Kirchdorfem a Lincem, může tak ušetřit ročně kolem 3300 eur.

Ubyde mrtvých ve městě?

Ve Velkém Linci loni zahynulo při dopravních nehodách 22 lidí, stejně jako v roce 2011. V samotném hlavním městě klesl počet zemřelých z osmi na šest, v okrese Linec-venkov z deseti na osm, ale „dohnal to" okres Urfahr-venkov. V dlouhodobém horizontu obětí ubývá, v roce 2007 zahynulo například 30 osob. Pozitivně se projevují aktivní i pasivní bezpečnostní systémy (např. ABS a airbagy), ale také  pokroky v úrazové medicíně. Tragické následky měly většinou tzv. samonehody bez účasti dalších vozidel, především kvůli nepřiměřené rychlosti.

Nově chce město na kritických místech zvýšit pozornost účastníků dopravy instalací figur. „U přechodů pro chodce tak má být například osazena varovná figurína člověka," píší OÖN.

Hugo Portisch dnes.Historie na obrazovce

„Retro" nabídne rakouská televize ORF od 2. února. Na zaklíčovaném kanále ORF III začne vysílat restaurované dokumentární pořady o vzniku státu, které před čtvrt stoletím připravil a uvádfěl slavný Hugo Portisch, nyní již 85letý. Dokumenty jsou technicky modernizovány a doplněny novými historickými poznatky, opraveny byly také určité tehdejší „politické nekorektnosti". „V roce 1988 jsme například ještě užívali pojmu Cikán, což je dnes nekorektní slovo," zmiňuje Portisch a uzavírá: „Jen kdo zná minulost, může porozumět současnosti. Nemůžeme ji hodnotit, pokud nevíme, co se tehdy stalo."

ORF III bude vysílat cyklus každou sobotu jako hlavní večerní program. Polovina pořadů se věnuje zpracování doby kolem tzv. anšlusu. 9. a 16. března budou na programu tématické večery k 75. výročí této události. „Jde o to vyvolat témata z kolektivního podvědomí do kolektivní paměti, abychom si se současností lépe věděli rady," říká generální ředitel ORF  Alexander Wrabetz.

Od března bude všech dvanáct dílů rekonstruované edice vydáno na DVD.