„Vždycky jsme si říkali, že když se jednou budeme brát, tak všichni dohromady,“ vysvětlila Susanne deníku PNP. „Tak to u nás chodí, rodina je vždycky na prvním místě.“ Gratulantů ve špalíru celkem napočítali 57! Na snímku jsou zleva Christian a Martina Bürgermeisterovi, Roland a Christine Bürgermeisterovi, Stefan a Christa Bürgermeisterovi, Thomas Jungwirth a Susanne Bürgermeisterová. Třetí zleva je farář Anton Spreitzer, vpravo od něho matrikářka Brigitte Augenthaleriová a na konci řady starosta Stefan Lang. Foto: Deník/repro Markt Ortenburg

Noc muzikálů

Plakát zve na show.Zdroj: Deník/repro

V městské hale ve Welsu bude ve středu 15. ledna od 19.30 „Noc muzikálů“, podle deníku OÖN „nejúspěšnější muzikálové gala všech dob“, které už vidělo přes dva miliony diváků. Přináší hity z Tance vampírů, Rockyho, Fantomu opery, Mamma Mia, Cats atd. Letos program doplňují třeba scény ze „The Greatest Showman“, hitu Broadwaye, Diesneyho Krále lvů a další. Vstupné je od 44 eur.

To bude sešup!

Chystají dlouhý sešup.Zdroj: Deník/repro PNP

Na 8. únor připravuje lyžařský klub Bodenmais na Velkém Javoru už legendární sjezdovou túru s názvem Javorský blesk na trati dlouhé osm kilometrů s výškovým rozdílem kolem 800 metrů, píše PNP. K účasti zve všechny, ať na sjezdovkách, běžkách, na snowboardech či na „nostalgických“ veteránech. Start bude ve 14 hodin z vrcholového plata ve výšce 1456 metrů, trať vede kolem steigenfelské kaple (910 m) k plovárně v Bodenmaisu. Tam bude po závodě zimní párty s kapelou "Out of Bayern". Pro hladký průběh si organizátoři zřídili sněhovou zásobárnu. Podrobnosti na www.arberblitz.bayern.

Přibylo insolvencí

Počet firemních insolvencí v Rakousku se loni zvýšil o asi tři procenta na 5292, celková pasiva ale byla nižší o čtvrtinu a činila 2,18 miliardy eur, napsaly OÖN. O čtvrtinu poklesl i počet bezprostředně ohrožených zaměstnanců – na 12 773. Nejvíc úpadky postihly stavební branži (629 věcí) a obchod (626). Nejvíc konkurzů přibylo v Burgenlandsku – 33 procent. Privátních úpadků bylo otevřeno kolem 9500.

Sojky přezimují u sousedů

Sojka.Zdroj: Deník/archiv VLM

Mezitimní bilance pozorování zimního ptactva v Německu mimo jiné ukazuje, že po předloňském zabydlování se sojek obecných v severovýchodní Evropě přiletělo loni na podzim k sousedům, také do Bavorska, mnoho těchto ptáků k přezimování, napsala PNP. Letos zatím asi 10 000 pozorovatelů zaznamenalo nejvíc vrabců domácích, dále sýkorek koňader a vrabců polních. Přibylo rehků domácích a konipasů bílých. Pozorování pokračuje i o tomto víkendu.

Rekord na letišti

Mnichovské letiště loni zaznamenalo podesáté za sebou rekord pasažérů, píše PNP. Bylo jich na 48 milionů, o 1,7 milionu víc než v roce 2018. Vnitrostátních letů asi jedno procento ubylo. Startů a přistání bylo meziročně o procento víc, 417 000. Rekordem zůstává pohyb 432 000 strojů z roku 2008. Mezinárodně německá letiště nepatří do desítky nejfrekventovanějších – vede Atlanta před Pekingem, oba s více než sto miliony cestujících.

Přibylo dárců orgánů

Oproti celoněmeckému trendu stoupl v Bavorsku loni počet dárců a jimi darovaných orgánů, píše PNP. Ledviny, plíce či srdce – celkem 459 kusů - byly odebrány 136 lidem, předloni 128. Se statistickými 10,4 orgánu na milion obyvatel je ale Bavorsko dál pod celoněmeckým průměrem 11,2. Aktuálně čeká v Bavorsku na nový životně důležitý orgán asi 1350 lidí.