Platit mají i nejchudší

Linec - Tradičnímu sociálnímu „výdobytku", obědům zdarma v lineckých městských školkách a jeslích, zvoní možná hrana. Koalice vyjednává o tom, že by příště měla tuto péči hradit každá rodina bez ohledu na výši příjmu, píší OÖN.

Podle listu počítá nyní diskutovaný tarifní model s tím, že by domácnosti s celkovým hrubým příjmem do 1500 eur měly platit za jídlo dítěte ve školce 20 eur měsíčně a v jeslích 22 eur. Nyní rodiny s příjmy do 1400 eur neplatí nic. Do budoucna má být platba rodin odstupňována podle příjmů  Ty, které berou celkem 6000 a více eur, by platily plnou cenu stravování – tedy 70 eur ve školce a 75 eur v jeslích. To je tolik, kolik na obědy vynakládá město (3,60 eura denně).  Rozhodnout se má ve středu. Zelení už návrh odmítli. Lidovci jsou v principu pro, budou-li zohledněny rodiny s více dětmi a další potřební.

Báseň za trest

Sport na facebooku vedl loni v červnu ke strkanici mezi dvěma mladíky, při níž se schylovalo ke rvačce. 19letý učeň nato vytáhl z auta pistoli a začal být stíhán za nebezpečné vyhrožování.   Skutek doznal a označil své jednání za hloupost. Státní zástupce před úředním soudem v Mühldorfu z kvalifikace činu ustoupil, když uznal, že snad nikdo nemohl pistolku považovat za skutečnou střelnou zbraň – šlo o „poplašňák", který si delikvent pořídil prý pro silvestrovské oslavy. Přiznal učni polehčující okolnost doznání, přihlédl k předchozí provokaci poškozeného a požadoval jako trest 700 eur. Obhájkyně argumentovala výchovnými následky, podle ní například „zátěží" domovní prohlídky u obviněného, která prý byla pro jeho rodinu šokujícím zážitkem – hlavně matka prý byla velmi zklamaná a její mandant se z případu poučil. Navrhla trest 300 eur. Soudce šel nakonec ještě níž, na stovku a náhradu soudních výdájů, a přidal jako „sankci" úkol naučit se nazpaměť báseň Heinricha Heineho "Belsazar" (Baltazar). Podle PNP tedy starozákonné téma, které je označováno za učebnicový příklad pojednání chybného chování a pomsty. „Obviněný trest přijal a má nyní dva týdny čas naučit se 21 slok básně," uzavřel pasovský list.

Conchitě děkoval i kancléř

Na náměstí před úřadem rakouského kancléře ve Vídni aplaudovalo v neděli v podvečer na 10 000 lidí Conchitě Wurst za vítězství v Eurovision Song Contestu (ESC). „Zazpívala jim zdarma pět svých písní, z toho dvakrát vítěznou  Rise Like A Phoenix, a ujistila, že velmi intenzivně pracuje na svém prvním albu. Bude prý velmi vděčná za každý nápad," píše linecký list OÖN. Vystoupení živě přenášela televize ORF 2. Předtím organizátoři na náměstí promítali krátké filmové příspěvky o kariéře vousaté zpěvačky. „Kdykoliv se na plátně objevil Sido, publikum ,bučelo´- raper Sido jako člen německé poroty soutěže rakouského zástupce hodnotil nejníž," dodává deník.

Před koncertem přijali Conchitu kancléř Werner Faymann a ministr kultury Josef Ostermayer. Faymann podle OÖN řekl, že už měl často příležitost někomu děkovat, ale tentokrát je to opravdu něco mimořádného. „Na to, čeho jste při ESC dosáhla,  jsou Rakušanky a Rakušané hrdí," uvedl. Nejde prý přitom jen o umělecký výkon, ale i o poselství tolerance, lásky, radosti ze života…

„Wurst ovšem odmítla nabídku vystoupit před jásající lidi na balkon kancléřství jako kdysi Karl Schranz, to prý je vyhrazeno opravdu důležitým lidem. Ona chce být nejraději mezi davem," končí OÖN.

Hasiči zachraňovali bobra.Tonul bobr

V sobotu zachraňovali hasiči z hornorakouského Schwertbergu tonoucího bobra. Intenzivní deště zvedly hladinu Aistu a silný proud zanesl hlodavce do ochranné nádrže místní elektrárny v Aistingu. „Kolemjdoucí zpozorovali  vyčerpané zvíře, které už nebylo schopné se samostatně dostat na břeh, a alarmovali hasiče," píše deník OÖN. Ti si vyžádali odbornou podporu záchranné služby pro zvířata. V krátkosti pak byl chráněný bobr odchycen do keseru a pak vysazen na bezpečné místo.