Konečná nájemným vrahům

Rakousko-kanadský multimilionář Frank Stronach, zakladatel politického hnutí Team Stronach, které kandiduje v nadcházejících volbách, narazil u politických soupeřů i u členů své strany se svým názorem, že by v Rakousku měl být obnoven trest smrti. V televizním interview vysvětlil, že má na mysli především mafii organizované profesionální nájemné vraždy. Chtěl by prý tento bod zařadit i do volebního programu své strany, řekl. Po negativním ohlasu u řady jejích členů ale korigoval, že jde o jeho osobní názor, který nebude součástí programu.

„U zločinů proti lidskosti a při ohrožení právního státu a jeho institucí zločineckými organizacemi mám jisté porozumění pro trest smrti, ale je to můj osobní názor," řekl. „Můj postoj snad má něco společného s tím, že už desítky let žiji v Severní Americe."

Deník OÖN připomíná, že v Rakousku trest smrti jednomyslně zrušil parlament 7. února 1968. Předtím byl vynášen jen retribučními soudy po válce (do roku 1955) a potom mimořádnými vojenskými tribunály. V řádném trestním stíhání byl trest smrti nahrazen už v květnu 1950 doživotním vězením. Poslední poprava podle rozsudku rakouského soudu byla vykonána 24. května 1950 ve Vídni oběšením loupežného vraha Johanna T. V únoru 1955 byl z rozhodnutí spojeneckého soudu popraven dozorce koncentračního tábora Mauthausen.

Tisíc učitelů čeká

V Horních Rakousích čeká na volné místo na základních školách tisíc mladých učitelů. Z nich je polovina připravena nastoupit, zbytek je zatím zaměstnán v jiných regionech nebo v jiných profesích, řekl zemský školní prezident Fritz Enzenhofer. Podle statistiky školské rady bylo loni na listině čekatelů o 300 kantorů méně. V budoucnu se jejich řady nejspíš dále zvýší, protože v příštích dvou letech skoro žádný učitel neodejde do důchodu a kvalifikaci v současnosti získává nadbytečně mnoho nových zájemců. Situace by se měla zlepšit až po roce 2017, kdy více starších kantorů půjde do penze.

Nový školní rok začne v Horních Rakousích v příštím týdnu 193 565 dětí, o 1,5 procenta méně než loni. Prvňáčků bude 13 671, o 73 víc než před rokem. Do gymnázií nastoupí 3956 nováčků. Od pondělí musí 3782 žáků nastoupit k opravným zkouškám. 2559 loni propadlo.

Ukazováček přírody

Skoro děsivá hříčka přírody.Při nákupu v supermarketu v dolnobavorském Neuöttingu narazila čtenářka lokálního vydání pasovského deníku PNP na mrkev, nad kterou žasla. „To je přece prst," napadlo ji nejprve. A skutečně, zakřivená zelenina tak vypadala – i s „kloubem" a „nehtem"… Kuriozitu, která nebyla vylepšena žádným „tvůrčím" činem, si pak list vyfotografoval.

Češi ukradli kompresor

V noci na středu kontrolovala v 1.45 hodiny policie v hornorakouském Lichtenbergu v okrese Rohrbach osádku českého osobního auta s přívěsem s kompresorem a agregátem na výrobu elektřiny. Vozidlo mířilo od Aigenu k hraničnímu přechodu Schöneben. „Muži ve věku 25 a 26 let nemohli prokázat, že jim kompresor patří," napsal deník OÖN. „Byli zadrženi a dalším vyšetřováním se ukázalo, že stroje byly odcizeny na staveništi v St. Agatha.  V autě policisté dále našli zakázanou zbraň. Dvojice je stíhána na svobodě."

Nadbytečná kontrola?

V Haidmühle si zloději podávají dveře.O oslavě narozenin, která dostala trpkou příchuť, napsal pasovský deník PNP. Dr. Susanne Anniesová si pozvala do svého domu v Haidmühle (foto) u české hranice 25 hostů – přátele, známé a příbuzné z Hamburku. „Zahrát jí k pětačtyřicátinám přijela také česká kapela z Prahy," uvádí list.

Necelých deset minut poté, kdy pět muzikantů v autě s českými poznávacími značkami dorazilo na místo, přijelo auto se dvěma policisty z Waldkirchenu, líčil pak událost manžel oslavenkyně Bruno Schäfer. Policii alarmoval některý místní občan, že cizí auto jezdí po obci. Hlídka vyjela okamžitě, protože v příhraniční obci došlo v minulých týdnech k četným vloupáním. Obyvatelstvo je kvůli sérii citlivější a vylekané, vysvětlil starosta obce Fritz Gibis.

„Potud má pro věc porozumění i Bruno Schäfer," píše deník. „Nad dalším postupem policie ale jen kroutí hlavou. Ačkoliv úředníkům řekl, že jde o hudebníky a jeho hosty, policisté kontrolovali jednotlivé osoby a auto skupiny. Takové jednání má už Schäfer za velmi diskutabilní. „Byl to velmi trapný postup vůči našemu sousedovi. Mne to samozřejmě zlobí…," říká.

Policie na to má jiný názor, pokračuje list. Šéf waldkirchenského oddělení Anton Rank prý takovému pobouření nerozumí, při kontrole šlo podle něho o „normální postup v příhraničním území". Vzhledem ke dvaceti vloupáním s celkovou škodou kolem 20 000 eur v obci v posledních týdnech se prý jeho lidé nemohli spokojit se Schäferovým prohlášením, že muzikanty zná a jsou jeho hosty, vysvětluje velitel.

Bumážky nětreba?

Černá stavba ruského investora.Ve Zwieselu v Bavorském lese měli radost, že ruská investiční skupina chce probudit jako Šípkovou Růženku historický zámek v Rabensteinu. Toto romantické malé sídlo s přístavbou bylo po konkurzu posledního uživatele, lázeňské kliniky, prázdné. „Teď ale Zwieselské zlobí černá  stavba v areálu zámku," píše PNP.

Uprostřed lesa, několik set metrů vzdušnou čarou od zámku, je staveniště. Má tu vyrůst velkolepé centrum pro wellnes se saunami jako součást v zámku plánovaného čtyřhvězdičkového sportovního hotelu. Dvoupatrová srubová budova s půdní vestavbou má mít rozměry 22 x 14 metrů. Její část už stojí, ale bez povolení, rozvádí list.

Stavební úřad stavbu koncem srpna zastavil. Mluvčí úřadu Heiko Langer potvrdil, že jde o černou stavbu. Také úřad prý znovuoživení zámku uvítal, ale trvá na to, že se investoři musí držet zákona. „Právní zástupci investora už ústně ohlásili právní kroky proti rozhodnutí o zastavení stavby," uzavírá PNP.