Jeho záměrem je přesunout sedmdesátitunový kámen do areálu tzv. Holašovického Stonehenge, který společně s manželkou Miloslavou Jílkovou vybudovali na svém pozemku na okraji obce.

„Kámen by měl stát ve vodě a kolem něj budou dvě jehly," představuje si Václav Jílek rozmístění menhirů. O obřím balvanu mluví jako 
o svém životním kameni, větší už asi těžko postaví. Jestli se totiž podaří kolos opravdu dopravit neporušený na místo a dostat do svislé polohy, bude jedním z největších menhirů na světě. „Největší stojící men᠆hiry jsou v Bretani a měří okolo devíti metrů," potvrdil jihočeský psychotronik Pavel Kozák.

Kámen ovšem v areálu Holašovického Stonehenge nemá být jen na okrasu. Podle Miloslavy Jílkové, která se věnuje psychotronice, je kámen živý a energeticky silný. „Do budoucna by měl i léčit," věří Miloslava Jílková.
Nálezcem obřího balvanu je rovněž člen rodiny, starší syn David Jílek.

Kámen byl na poli, kde z části trčel nad zem a překážel traktoristům v práci. David Jílek jakožto pozvaný bagrista, jej měl odstranit. Až při bagrování si všiml jeho rozměrů, pověděl o kameni otci a zde se zrodilo velké přání Václava Jílka kámen vyprostit ze země a postavit, aby čněl do osmimetrové výšky.