Před 400 posluchači předeslal, že mu na první pohled připadlo komické, když jako bývalý gymnasta uplatňoval ve sportu krátkou explozivní sílu a teď má mluvit k vytrvalcům, jejichž výkon je založen na pravém opaku. „Svým způsobem jsem se ale přece stal taky vytrvalcem," řekl a vyprávěl o svém „maratonu utrpení", jak uvedl deník PNP. „Dřív jsem měl až devět tréninkových jednotek za den, a po nehodě jsem musel zpočátku tři měsíce jen ležet," řekl. K tomu prý člověk taky potřebuje pořádnou dávku vytrvalosti…
Posluchačům četl ze své knihy „Dva životy" - třeba jak zoufale ležel v posteli a vnímal své tělo, dříve tak agilní a silné, jako zbytečný, mrtvý obal. A jak si ty tři měsíce představoval, že je pomalu zasypáván prachem, a raději zavíral oči…
S nehodou, z níž si pamatuje jen dva pády na hlavu, se jeho plány do budoucna zhroutily jako domeček z karet. Byly totiž kompletně orientovány na sport a pohyb. Byl si vědom, že na profikariéru sportovce by asi nestačil, ale dovedl si představit kariéru artisty nebo učitele tělocviku. To druhé prý ale ještě nevzdal – myslí si, že něco rozumného bude moci dělat i později, dodal s úsměvem.
„Momentálně je Samuel Koch svým způsobem velvyslanec jiných ochrnutých. Proto také přitakal jedné z tazatelek, že svou nechtěnou prominenci rád využívá k návštěvám takovýchto besed," uvádí PNP. „Může při nich upozorňovat na problémy, se kterými pravidelně bojují zdravotně postižení v naší společnosti." Také on musel zjistit, kolik oblastí životních potřeb není dostatečně bezbariérově přístupných. A také to, že mnoho lidí podsouvá tělesně postiženým často také postižení duševní…
Jako výzvu k dalšímu předávání svého poselství vidí své herecké vystupování při festivalu v Bonnu ve hře Hiob v roli člověka postiženého fyzicky i duševně. Na druhé straně nahlíží skepticky na to, je-li mu přisuzována role příkladu. „Vidím málo vzorového v běhání proti autu a lámání si vazu," řekl. A PNP uzavřely: Svým humorným způsobem, jak s takovou situací naložit, a osobní vlastností nikdy se nevzdat nicméně i pro publikum v Bad Füssingu byl právě tím, čím být nechce – příkladem…

Protest trafikantů

Proti hrozícímu úplnému zákazu kouření v restauracích se trafikanti z Mühlviertlu chtějí bránit vynucením referenda, „aby rozhodovali občané a ne politici". „Hosté jsou dostatečně svéprávní, aby si sami rozhodli, jestli chtějí sedět v kuřáckém nebo nekuřáckém prostředí," říká předseda sekce tabáku v zemské Hospodářské komoře Erwin Kerschbaummayr. Prodejcům tabáku by podle něho zákaz přinesl podle zkušeností z jiných evropských zemí zpočátku ztráty až 15 procent z obratu, pak by se postupně dorovnával na dnešní úroveň.
Deník OÖN má pro trafikanty i pozitivní zprávy. Stále oblíbenější e-cigarety mají být od října v prodeji exkluzivně v trafikách a obrat jim prý pomůže silně zvýšit i nabídka elektronických sportovních sázek a prodej vstupenek na koncerty.

Patronka pro výstavu.Pivní královna

„Bavaria", symbolická ženská postava, byla vybrána jako reklamní ikona pro bavorskou zemskou výstavu 2016 „Pivo v Bavorsku" v Aldersbachu. Jejím autorem je dřevořezbář Michael Lauss z Wegscheidu. Socha o výšce dva a půl metru se proveze při zahájení výstavy na tématickém voze taženém dvěma pivovarskými koňmi a výstavu bude provázet i její motiv na plakátech se džbánky v rukou, na jejichž obsah se zdá čekat i lev s lačně vyplazeným jazykem, popsal námět list Am Sonntag. Obě figury mají levou nohou vykročeno vpřed, čímž mají vyjadřovat energii, dynamiku a radost, s níž vycházejí vstříc k pozorovateli. Jako předloha posloužil Laussovi akvarel mnichovského grafika Eugena von Baumgartena z roku 1905.

Odzvoní zvonění?

Linecký soud začne v pátek projednávat žalobu občana bydlícího poblíž dómu na farní úřad. Dožaduje se zákazu odbíjení zvonů v noci, píše deník OÖN (náš list informoval). Tvrdí, že v jeho důsledku trpí nespavostí a stavy vyčerpanosti.
Žalovaná farnost se brání svou věcnou nepříslušností. Je prý jen nájemcem objemově největšího chrámu v Rakousku, nikoliv vlastníkem. „Mariánský dóm náleží nadaci biskupa Rudigiera založené v roce 1985," tvrdí mluvčí linecké diecéze Michael Kraml. Protektorem této nadace je biskup Ludwig Schwarz. Zda farnost nadaci platí nějaké nájemné, není zatím zřejmé, uvádí list.
Podle právního zástupce žalobce je takový argument ale neudržitelný. Jako nájemce dómu by farnost prý o to víc byla zodpovědná za jeho stav, a tedy i za zvonění…

3265 motorek ve sněhu

Dřevo získávali motorkáři od místních.V neděli odpoledne zbyly po stanovém městečku u Lohu v okrese Freyung – Grafenau, kde o víkendu tábořilo 3265 motorkářů, jen zbytky slámové podestýlky, píše PNP. Jen stopy pneumatik ve sněhu, odhozený odpad a prázdné láhve dokládají, že se tu konalo 59. zimní „setkání slonů", příznivců silných motocyklů.
Sjeli se sem z celé Evropy s devízou: „Ať manažer nebo žebrák, tady jsme si všichni rovni," jak to formuloval jeden z rakouských účastníků. Dimitrij Balajeur ujel na motorce dokonce více než 3000 kilometrů z Petrohradu. U táborových ohňů tady poseděli Rusové, Belgičané, Češi, Italové, Rakušané, Slováci, Němci – „Spojená Evropa motocyklistů", uvádí pasovský list a cituje Heinze Schlichtinga z okresu Füstenfeldbruck: „Setkání slonů letos bylo geniální…" Odjížděl se svou Hondou CX 500 jako jeden z posledních. Byl tady už 26krát. Geniální to prý bylo díky sněhu, a také novým pravidlům – konečně to bylo tiché setkání mnohem klidnějších lidí. Stejného názoru bylo mnoho dalších účastníků. Že "Back to the roots" bylo super, říká také Gunther Penninchx z Belgie, který sem jel na Suzuki Bandit téměř 900 kilometrů. Nebyly připuštěny žádné sirény, pyrotechuika, auta, dodávky či busy. Svaz německých motorkářů letos pro Loh vyhlásil heslo Zpátky k budoucnosti – chtěl více setkání motorkářů než lidové veselice, kterou v posledních letech odmítalo stále víc tradičních „slonů". A plán mu vyšel. Šéf organizačního výboru Wolfgang Schmitz je přesvědčen, že se počty účastníků za nových podmínek opět začnou zvyšovat, protože zkrátka všichni tady byli spokojeni. Domů byli předčasně posláni jen čtyři hosté přistižení pře odpálení ohňostroje. Podle Červeného kříže byly tentokrát sotva problémy s alkoholem, protože účastníci směli přijet jen s motocykly, a tedy s minimem výbavy, uzavírá PNP.