Bývalý gymnasta Samuel Koch chtěl na odrazových pérech na botách, podobných protézám, s jakými běhal čtvrtkař Oscar Pistorius, přeskočit na něj najíždějící automobil řízený jeho otcem – a byl jím sražen… Ochrnul a je už šest let permanentně odkázán na pomoc druhých, píší OÖN.
„V neděli 18. června od 18 hodin o tom bude vyprávět ve farním kostele sv. Michala v Linci: o počátečním zoufalství, které pociťoval, když se dozvěděl, že je od krku dolů ochrnutý, ale také o mnoha hezkých hodinách, které mu ukázaly, že život jde dál, než si člověk myslí," uvedl list.
29letý vozíčkář se nenechal odradit od svých snů - už tři roky hraje ve státním divadle v Darmstadtu, a také privátně našel velké štěstí: loni v srpnu řekl ano 31leté herečce Sarah Eleně Timpeové, pokračuje linecký deník.
Jeho manželka a bratr Jonathan (20) s ním do Lince přijedou a budou také součástí programu. Sarah zpívá citové balady a veselé gospely, Jonathan hraje na klavír. „Vedl také Samuelovu ruku, když předával snubní prstýnek Sarah," píší OÖN. (www.stmichael.at)
„Samuel Koch, jeden z nejznámějších ochrnutých v Německu, bude číst ze svých dvou knih ,Dva životy´ a ,Kotoul´ 22. června od 19 hodin v hostinci U pošty ve farnosti Winzer děkanátu Osterhofen," uvádí pasovský deník PNP a připojuje jednu z myšlenek tohoto mladého muže. Na otázku, co vnímal jako svobodu před a po nehodě, řekl, že dříve ji prožíval ve formě tělesných aktivit. Následující poznatek být už navždy závislý na někom jiném mu ale pomáhá moci se pohybovat svobodně v myšlenkách. „Tato svoboda je téměř důležitější než svoboda fyzická," míní, a pasovský deník dodává, že Koch ve svých vystoupeních vypráví o vnitřní síle snášet i to méně pěkné a nezoufat si nad tím. Jeho životní perspektiva se změnila. „Říká, že to nejlepší ještě přijde. Je prý mnoho věcí, za které je vděčný," uzavírá list.

Rakousko je čtvrté nejbohatší

V pořadí nejbohatších zemí Evropské unie bylo Rakousko i loni na 4. místě. Hrubý domácí produkt na hlavu činil 126 procent průměru unie. Vedlo Lucembursko s 267 procenty před Irskem 177 a Nizozemskem 128. Za Rakouskem byly Dánsko 125, Švédsko 124 a Německo 123 %. Nejchudší bylo Bulharsko s HDP ve výši 48 procent průměru EU. Před ním byly Chorvatsko a Rumunsko s 59 %, píše Volksblatt.
V „indikátoru blahobytu", skutečné spotřeby na hlavu, bylo pořadí Lucembursko 132 % průměru unie, Německo 122, Rakousko 118, Británie 115, poslední byly Rumunsko a Maďarsko se 63 %.

Nehod se zvěří neubývá

Bavorské ministerstvo dopravy registrovalo v prvních třech měsících roku 15 200 dopravních nehod se zvěří. „To je stejně jako loni," uvádí PNP. Od roku 2006 počet těchto havárií vzrostl o 30 procent. Letos bylo za čtvrtletí zraněno při kolizích se zvířaty 81 lidí, loni za celý rok 551, dva zemřeli.

Kongres „středního stavu"

Bavorsko-český kongres malých a středních podnikatelů bude ve středu 21. června v technologickém kampusu Grafenau. Tématem je Industrie 4.0 – účastníci vyslechnou nformativní přednášky k digitalizaci v podnicích, optimalizaci výrobních procesů a k tzv. big -datům. „Cílem je také nabídnout přeshraniční výměnu zkušeností a navázat mezinárodní spolupráci," píše PNP a ubezpečuje, že kvalitní tlumočníci budou firmám k dispozici.
Kromě toho budou představeny nové a aktuálně probíhající projekty síťového managementu Bavorsko-Česko. Kongres bude také úvodem pilotního projektu „OptiPro4.0". „Protože se může zúčastnit maximálně 70 lidí, organizátoři prosí o přihlášení se do 16. června na vaclava.radejova@cluster-ma.de."

Včelaři přes hranice

Budějovičtí včelaři na návštěvě.Zdroj: Deník/repro PNP
V rámci euregio-interreg-projektu „Včely neznají hranic" pozval svaz včelařů v Perlesreutu-Fürstenecku 15člennou delegaci českých odborníků k prohloubení další spolupráce, informuje PNP. Přijeli zástupci základní organizace včelařů z Budějovic („173 členů pod vedením Jiřího Ryšavého má 1600 včelstev", popisuje pasovský list), kolegové z Biologického centra Akademie věd a studenti budějovického gymnázia, kteří se účastní různých včelařských soutěží. Zájem bavorských i jihočeských účastníků o pestrý program byl obrovský, shrnuje deník. Na snímku jsou hosté u včelstev v Kringellu.

Čech v audině to pěkně pálil

V pondělí brzy ráno měřila dopravní policie z Deggendorfu rychlost na B11. Zjistila 66 přestupků, přičemž rekordmanem byl 52letý Čech: s audi jel místem s maximálkou 100 km/h rychlostí 152 km/h… „Kromě citelné pokuty ho ještě čeká zákaz řízení," uvedla PNP. V oblasti 130-140 km/h se pohybovalo více řidičů, které z větší části „odchytala" policejní inspekce z Zwieselu a oznámila je ke správnímu řízení.

Bobří exploze

Počet bobrů v Bavorsku se v uplynulých deseti letech více než zdvojnásobil, napsala PNP. Nyní těchto hlodavců v zemi žije kolem 20 000. Předseda poslaneckého klubu SPD v zemském sněmu Markus Rinderspacher proto požaduje novou úpravu odškodňování za škody napáchanými bobry. Ti dosud způsobovali ročně škody kolem 600 000 eur, v roce 2014 už za více než 700 000, především v Dolním Bavorsku a Horní Falci. Jen v okrese Tischenreuth to dělá až 62 000 ročně. „Bavorsko dává ročně k dispozici z tzv. bobřího fondu asi 450 000 eur. V letech 2013-16 tak hradilo 62 až 80 procent škod," dodává PNP.