Loni rodiče vydali na doučování 11,5 milionu eur. Chodil na ně každý pátý žák, víc než každý druhý za to platil. Ostatním s učením pomáhali zadarmo rodiče, příbuzní nebo známí. Průměná platba za dohánění tak činila "jen" 570 eur na dítě. Dvě třetiny pomoci směrovaly do matematiky.

Do starožitností podlahou

Ve štýrském okrese Gries vykradli přes víkend obchod se starožitnostmi. "Přišli sklepem vícepodlažního domu a prokopali se podlahou do prodejny," napsal Volksblatt. Odcizili historické předměty z první a druhé války, kromě jiného také dýky a vyznamenání. Škoda jde do statisíců. Podle policie pracovali hydraulickým nářadím. Ze sklepa se probourali dřevěnou konstrukcí, betonovým stropem a dlažbou do prodejny.

Majitel (61) ji zavřel v sobotu v poledne a otevřel v úterý. Mezi tím zloději nerušeně pracovali, vybírali a kořist odtransportovali. Na místě po nich nebylo nalezeno nářadí, pracovní oděv - a samozřejmě ani kořist… 

Radnice bez teplé vody

V mnichovské městské správě už kvůli obavám z očekávaného nedostatku energie neteče teplá voda, píše Donaukurier. Je to část městského úsporného balíčku. "Všichni jsme vyzýváni přispět svým dílem," řekl starosta Dieter Reiter (SPD).

Dalšími opatřeními budou v topném období udržování teploty na maximálně 19 stupňů, vůbec nebudou vytápěny chodby a méně užívané prostory, noční osvětlení historické budovy na Mariánském náměstí bude vypnuto. "Kromě úřadů bude zastavena o prázdninách teplá voda také ve školách, dokud se to neprojeví na stavu dětí. V noci bude mimo provoz také většina kašen," končí zpráva DK.

Fotbal zase k stání

UEFA povolila v nadcházející sezoně evropských pohárů opět vstupenky k stání, napsal DK. "V Německu, ve Francii a v Anglii mohou diváci zápasy ligy mistrů, evropské a konferenční ligy v souladu s národními a lokálními právními předpisy sledovat ve stoje," řekla UEFA. Výjimkou jsou finálové zápasy, které tak jako tak nejsou přiděleny zmíněným zemím. Rozhodnutí platí pro jednu sezonu.

Zákaz stání diváků byl vysloven v devadesátých letech. "UEFA pověří nezávislé experty analyzou využívání míst k stání při mezinárodních a národních klubových utkáních v těchto zemích k vyhodnocení rozdílných dynamik národních a mezinárodních fanoušků a jejich vlivu na bezpečnost. Testovací fáze bude vyhodnocena na konci sezony 2022/23," píše list.

Layla vyhrává

"Ballermannská" písnička Layla od DJ Robin & Schürze, které je mnohými vytýkán sexismus, byla v Německu zvolena letním hitem 2022, napsal DK ze sdělení ústavu výzkumu veřejného mínění GfK Entertainment. Podle něj byla píseň "streamována" už více než 60milionkrát a je na špici žebříčku pět týdnů. Ve Würzburgu a jiných velkých městech je ale vykázána z festivalů a akcí. Náš web o aféře opakovaně informoval.

Nejstarší zoo slaví 270 let

Příští srpnový víkend oslaví 270 let vídeňská zoo, nejstarší na světě, informovala náš web Markéta Poláčková z Eurocommu v Praze.

Zahrada patří do Světového kulturního dědictví UNESCO. Založili ji v roce 1752 císař František I. a Marie Terezie. Dnes v ní žije na 8000 zířat asi 700 druhů. Ročně ji navštíví na dva miliony návštěvníků.

Na oslavy se zoo připravovala od června, kdy otevřela nový hladící zookoutek nebo kdy návštěvníkům umožnila večerní návštěvy zoo. Modernizací prošel lví výběh, v nejbližších týdnech bude dokončen nově upravený výběh gepardů a jezírko v parku nosorožců. Nejčerstvějším mládětem je orangutaní holčička Kendari, která se narodila 19. června 2022. Dalším mládětem je půlroční žirafa Amari, která se v zoo narodila v lednu a měří nyní už více než dva metry. K dalším chovatelským úspěchům v posledních letech patří zejména narození koaly, ledního medvěda a pěti mláďat pandy veliké. Zoo je otevřeno denně (v létě 9 - 18.30), vstupné je 24 eur, děti nad 6 let 14. 

Orangutánek…Orangutánek…Zdroj: Deník/Eurocomm