Ukázal, že jen 4,5 % jí všechno (ve Vídni 1,7 %). 22 % odmítá veškerou zeleninu (konkrétně 39 % hlávkovou, 30,9 % houby, 20 listovou a 16,9 % luštěniny, obzvlášť neoblíbený je špenát). Jídla z ní má rádo jen 11,9 % dětí. 68,5 % má nejraději nudle ať už s omáčkou, nebo bez ní. Následuje řízek, který miluje 43,8 % dětí, třetí je pizza (38,7 %), čtvrtá sladká jídla (32,9 %). Polévku si rádo dá 29,6 %, 20,9 % upřednostňují fastfood. Vegetariánská domácí jídla “vezme” 11,6 %, stejně tolik rybu.Obecně je oblíbené maso, ale 64 % mladých odmítá vnitřnosti a 39,8 % divočinu.

Odsoudili převaděče

V procesu se 13 obžalovanými převaděči vynesl linecký soud ve středu první čtyři rozsudky. Tři muži byli uznáni vinnými činy ve zločinném spolčení a dostali nepodmíněné tresty 16 měsíců až dva roky. Čtvrtý, který do organizované skupiny nepatří, vyvázl s rokem podmíněně. Všichni se v začátku stíhání přiznali. Líčení s dalšími členy skupiny pokračuje.

Další mrtvá v Bavorsku

V bytě v Taufkirchenu v okrese Erding byla nalezena mrtvá 28letá žena. V úterý zameškala několik termínů, řekla policejní mluvčí ve čtvrtek. Její zaměstnavatel a rodina ji ještě týž den ohlásili jako pohřešovanou, krátce nato byla nalezena. V místě nálezu těla byl zatčen 34letý muž a se zraněními převezen do nemocnice. Je obviněn z vraždy.

Covid ustupuje?

Poprvé po šesti měsících klesl v Rakousku počet hospitalizovaných s covidem pod tisícovku, informují OÖN. Naposledy to bylo 21. října. Tento pátek leželo v nemocnicích 992 pacientů, z toho 322 na intenzivkách. Nově infikovaných bylo v celém státě 887, počtvrté v tomto týdnu pod tisíc. Sedmidenní incidence klesla na 78,2. Ještě před týdnem byla 112. Od čtvrtka přibylo jedenáct úmrtí. Celkově si pandemie vyžádala už 10 455 mrtvých, 117,5 na 100 000 obyvatel.

Do čtvrtka sousedé naočkovali 2 856 492 lidí, 32,1 % obyvatelstva. Plně imunizováno je přes milion osob, 11,6 % obyvatel.

V Německu zapsali ve středu rekord v počtu očkovaných za den – bylo jich 1 353 453. Alespoň jednu dávku vakcíny už dostalo 35,9 % obyvatelstva (29,8 milionu), 8,8 milionu má i druhou.

Trest za “počmárání” pomníku

Umělec Wolfram Kastner musí potomkům nacistického válečného zločince Alfreda Jodla zaplatit asi 4000 eur náhrady za poškození rodinného pomníku, napsala PNP. Rozhodl tak mnichovský občanský soud a stížnost proti tomu odmítl Ústavní soud s tím, že rozsudky neporušují Kastnerovo právo na uměleckou svobodu, respektive že stěžovatel “přesvědčivě nevysvětlil, proč tyto akce byly nutné k vyjádření jeho uměleckého projevu” – měl k tomu i jiné možnosti.

Pasovský list připomíná, že bývalý generál wehrmachtu byl po válce odsouzen a popraven. Leta se vede spor o hrobku jeho rodiny na hřbitově na Fraueninselu v Chiemsee. Jodl v ní sice neleží, ale jeho jméno, hodnost a osobní data jsou uvedena na kamenném kříži náhrobku. Kastner proti tomu vícekrát protestoval. Jednou na kříž přilepil štít s nápisem “Žádná čest válečným zločincům”, jednou odlomil z nápisu písmeno, dvakrát kříž pomaloval rudou barvou.