"Našli jsme ho v bolestech ve vysoké trávě. Chyběla mu všechna pera s oky," napsali vlastníci na facebooku. Vycházejí z toho, že při činu musely být nejméně dvě osoby, protože Paul-Franz-Xaver, jak svému ptákovi říkají, se nedá jednoduše chytit a při tak bolestivém aktu by se jistě bránil. "Jsme hluboce smutní a zároveň rozzlobení. Páv se pohybuje na našem pozemku volně, je to překrásné domácí zvíře…" Pera pachatelé odnesli, nejspíš aby je prodali, domnívá se policie z Riedu a vyzývá, aby se jí přihlásili lidé s případnou informací o události. Rodina za ni vypsala odměnu 50 eur. Na internetu se paví péro nabízí až za pět eur.

Do penze chodili později

Důchodový věk se v Rakousku po letech stagnace loni zvýšil o půl roku - muži do penze nastupovali průměrně v 61,8 roku, ženy v 59,8, napsal Volksblatt.

O něco menší byl tzv. gender-pensions-gap. Ženy, které loni do důchodu nastupovaly, dostávaly průměrně 1529,59 eura, tedy 59,22 procenta průměrné mužské penze (2588,77 eura). Předloni byl rozdíl 56,30 procenta.

Kuchař od Šumavy vařil královskému páru

Šéfkuchař restaurace Mühltalhof v Neufeldenu (okr. Rohrbach) Philip Rachinger vstával v pondělí se svým 14hlavým týmem brzy ráno. Ve 12.30 už museli podávat aperitiv pro 35 hostů ve Vídni, napsal Volksblatt. K tomu si vyzvedávali "stříbro" a talíře ze státní komory…

"K obědu trvajícímu jen 75 minut připravili tři taštičky s liškami, alpským kaviárem a masíčkem potočních raků. Následovala zelenina z Eferdingu a jako hlavní chod divočina, za kterou kuchař sklidil zvláštní dík od královny Máximy. "Bylo nám velkou ctí, že všechna naše jídla chutnala," liboval si Rachinger. Se svým týmem zastupoval už podruhé Rakousko při státní návštěvě. „V roce 1997 jsem měl čest vařit šéfům vlád německy mluvících zemí v Linci. Spolkovému prezidentovi Alexanderu van der Bellenovi tehdy tak chutnalo, že mě před dvěma měsíci pozval, abych připravil oběd s nizozemským královským párem v Hofburgu," řekl Volksblattu. Na snímku je uprostřed části svého týmu, s královským párem a prezidentem Van der Bellenem. 

Jubilejní hosté v národním parku.Jubilejní hosté v národním parku.Zdroj: Deník/PNP

Češi dvoumilionští v parku

Dům divočiny je hlavní atrakcí severní části Národního parku Bavorský les, napsala PNP. Krátce po letnicových prázdninách tady přivítali dvoumilionstého návštěvníka. "Tuto hranici zlomila skupinka českých hostů. Malé překvapení jí připravilo uvítání ředitelem parku Franzem Leiblem a vedoucím Domu divočiny Achimem Kleinem, kteří při té příležitosti předali Zámečníkovým a Jurasovým z Prahy a Plzeňska několik dárků," napsal list.

"Byli jsme v národním parku už často, ale dnes jsme poprvé v jeho bavorské části," řekli překvapení hosté. V centru ve Falkensteinu byli ve správný čas, protože tu mohli vidět vlky. Vrátit se sem ale nechtějí jen kvůli tomu - nejpozději prý, až tu bude nová trvalá výstava… Foto: Deník/NPBW

G7 mají "po krk?"

Příští summit G7 se má podle bavorského ministra vnitra Joachima Hermanna konat v jiném spolkovém státě, napsala PNP. Oni se o něj "neprosili" ani tentokrát, spolková vláda jim jej do Elmau přidělila podruhé po roce 2015. Teď očekávají, že se další setkání odehraje někde jinde.

Herrmann obhajoval nasazení až 18 000 policistů - zásadně prý nevidí, že by jich bylo příliš. Také šéf bavorských policejních odborů Jürgen Köhnlein se vyjádřil obdobně: "Teď už to stačí. Příště ať summit uspořádají jiné země." Nasazení podle něho proběhlo dobře, strategie vyšla, ale zatížení složky bylo i bez randálů enormní. Teď prý očekávají signál ministertva vnitra, jak "uchopitelně" poděkovat…

Před soudem ležela lidská hlava

U vchodu do okresního soudu v Bonnu někdo odložil v úterý brzy ráno oddělenou lidskou hlavu, píše Donaukurier. Zbývající část těla byla nalezena asi kilometr odtud, na břehu Rýnu.

38letý podezřelý, který byl zadržen v bezprostřední blízkosti budovy soudu, se zatím k věci nevyjádřil. Popsal ale vyšetřovatelům místo, kde je zbytek ostatků, korektně. Identita mrtvého není napevno zjištěna, má jít o 44letého muže. Zadržený podezřelý je znám kriminalistům z oblasti omamných prostředků a má stejně jako oběť patřit ke scéně bezdomovců.