Endo-exo protézy mu byly implantovány ve dvou operacích. Prohlášení veterinární kliniky St. Pölten uvedlo, že takové zákroky ještě v Rakousku provedeny nebyly. "Pauli se momentálně těší nejlepšímu zdraví a užívá si kočičího života na nových kybernohách," sdělila klinika a uvedla i odpovědné osoby - chirurgyně tohoto ústavu Marlis Wiebogen-Wesselou, Bettinu Habenbacherovou a Nikolu Katiče z Fachtierärzte Althangrund ve Vídni. 

hirurgové při práci.hirurgové při práci.Zdroj: Deník/Tierklinik St. Pölten

Listopad až devatenáctý nejteplejší

Po nejteplejším říjnu v dějinách měření v Rakousku následoval nerekordní, ale alespoň velmi mírný listopad. V nižších polohách byl v historii devatenáctý, na horách pětadvacátý, říká v OÖN Alexander Orlik z centrálního úřadu pro meteorologii a geodynamiku.

Měsíc přinesl pro podzim typické velké teplotní rozdíly. Nejvíc bylo naměřeno 1. listopadu v Hohen Waldu v Dolních Rakousích, a to 23,3 stupně. Nejchladněji ve výškách do tisíce metrů bylo 28. listopadu v Kötschach-Mauthenu v Korutanech - mínus 9,1 stupně. Srážek bylo v celém Rakousku o 13 % méně než v dlouholetém průměru. Nad průměrem bylo Flachgau a velká část Horních Rakous (+25 až 75 %).

Straší silvestrem

O silvestrové noci se v Rakousku zraní kolem tisícovky lidí při odpalování pyrotechniky. Proto hornorakouský zemský rada pro životní prostředí Stefan Kaineder a zástupci policie, zemědělství a myslivosti radí ve zdrženlivosti, napsaly OÖN.

Uvádějí, že principiálně nemůže být na území obcí odpálen žádný ohňostroj bez výjimečného povolení starosty. Markus Kreilmeier, expert na výbušniny zemské policejní direkce, dodává, že v zemi není žádná obec, ve které by se to povolovalo kromě organizovaných akcí.

Upozorňuje na pyrotechniku, která se většinou nakupuje v Čechách. "Hodně lidí si myslí, že tam pořízené zboží je evropský produkt, ale 97 procent světové produkce pochází z Číny a z Indie," říká. "Už jsme zajistili i výrobky s 200 gramy explozivní hmoty. Ta zabíjí na půldruhého metru… Legální dělbuch F2 obsahuje jen kolem pěti gramů." Dodává, že každým rokem zneškodňují kilogramy výbušnin - jen v okrese Urfahr-venkov je to celkem kolem 90 kilogramů explozivní masy, což odpovídá 30 kilogramům "čisté" trhaviny.

"Lezecká stěna" v dómu?

Černá a oranžová lana visí na barokní fasádě oltářního prostoru starobylé katedrály v Pasově a specialista s jejich pomocí leze nahoru, aby do správných pozic umístil nové LED-lampy, píše PNP. Protože lešení už z této části chrámu bylo z většiny už sneseno, je na lezcích postarat se ve výškách 20 až 30 metrů o správný světelný efekt. "K tomu jsme získali speciální fasádové horolezce," říká katedrální probošt Michael Bär.

Svatostánek má i další novinky, kostelník Alexander Köllnberger může obsluhovat novou techniku přes tablet v sakristii a varhany dómu, největší v Evropě a páté na světě, dostávají několik nových píšťal k dosavadním 17 974…

Jako na cvičné stěně…Jako na cvičné stěně…Zdroj: Deník/PNP

Lékařka obstarávala vraha?

"Případ má všechno, co potřebuje thriller: pokus o nájemnou vraždu, utajená komunikační síť internetu, tip od FBI, kryptoměna - a vztahový svár," píše Donaukurier. Ale nejde o scénář filmu, nýbrž o část obžaloby z pokusu o objednávku vraždy…

"Během čtení obžaloby si 49letá lékařka na lavici obžalovaných zacpává uši. Uvolnila je až po krátkém přerušení jednání. Co poslouchali ostatní přítomní v sále soudu v Hamburku, znělo jako thriller. Začátkem roku 2022 obžalovaná s manželem hledali v darknetu někoho, kdo by zavraždil jejího bývalého partnera. Motivem byl spor o právo na péči o dítě…"

List vysvětluje, že obžalovaná je bývalou plastickou chirurgyní, její muž podniká. Objednávku vraždy s fotografií a popisem svého bývalého umístila na darknetovou platformu a složila 15 000 dolarů v bitcoinech na zdánlivé svěřenecké konto. Když se nic nedělo, oba obvinění zkoušeli dosáhnout zabití muže přes aktivního uživatele webu a údajnou naléhavost zakázky podtrhovali tvrzením, že jde o zneužívání dětí.

Administrátor webu jim v dubnu sdělil, že se jedná o podvod, že složené peníze jsou pryč a žádný vrah k pronajmutí neexistuje. Vyšetřovatele přivedl na stopu manželů tip FBI, která zřejmě sledovala objednávání vrahů v darknetu.

Obhájkyně obžalované prohlásila, že obviněná pro psychické onemocnění už není ženou, která dříve úspěšně provozovala praxi kosmetické chirurgie, a ani ženou, která koncem roku 2021 jednala v osobně výjimečné situaci. Advokátka v řízení postrádala posudek psychického stavu své klientky.

Spoluobviněný manžel se k věci nevyjádřil.