Počítačové kriminality loni přibylo skoro 30 %, na 46 000 případů. Centrum expertů na spolkové kriminálce bude v příštích třech letech rozšířeno ze 70 na 120 pracovníků.

Letos bylo v Rakousku zatčeno už 500 důvodně podezřelých z převaděčství. Za celý rok 2020 to bylo jen 311 osob, loni 441.

Našli vraha po 35 letech?

V květnu 1987 našli sousedé v bytě v Kölnu 50letého muže s těžkými zraněními hlavy. Pachatele vraždy odhalila až letos s pomocí DNA na tehdy odebraném vzorku z poháru, kterým byla smrticí zranění způsobena. Donaukurieru to sdělil Markus Weber, šéf příslušné vyšetřovací skupiny «Cold Cases». Případ byl v uplynulých desítkách let odkládán jako nevyřešený. Podle kriminalistů byla oběť kritického večera ve více kolínských hostincích. V jednom se muž seznámil s mladíkem a táhli spolu po dalších štacích. Později byl ale mladý muž viděn sám.

Těžce zraněný nebyl schopen útok popsat. "Fantomový" obraz pachatele policie předložila asi 25 osobám, ale bez výsledku. Oběť zemřela v roce 2013. Devět let poté jednotka zemské kriminálky, tzv. Cold Cases,

ve které systematicky probírají bývalí vyšetřovatelé, nyní v důchodu, neobjasněné delikty na životě z let 1970-2015, našla horkou stopu.

Podezřelý, nyní 56letý, byl při zatýkání překvapen. Tvrdil, že s věcí nemá nic společného, ale jeho podoba odpovídá popisu pachatele. Svědek v původním vyšetřování uvedl, že podezřelý byl v jedné hospodě oslovován Jimmy, a tato přezdívka na nyní zadrženého také "seděla".

Jeho DNA, odebranou mu kvůli jinému deliktu, která byla použita jako podklad pro nynější vyšetřování, měla policie v databance už od konce 80. let. Tento případ už byl "smazán", ale pro data DNA žádné "mazací" lhůty neexistují, uzavírá DK.

28. říjen, den apoštolů

Den našeho státního svátku byl v křesťanských kalendářích svátkem svatých apoštolů Šimona a Judy. Mezi dvanácti byli vlastně Šimonové dva, ten námi slavený měl přezdívku Horlivec a "partyzánsky" bojoval s dalšími Dzéloty proti římským okupantům. Také Judové byli dva, jeden, počeštělý na Jidáše, Ježíše zradil, a ten "náš" býval k odlišení nazýván také Tadeášem. Tak nás poučil list římskokatolických farností na Lipně.

Světštějí se jeví být pondělních Všech svatých. Ten den byl také "Godntagem", kdy navštěvují kmotři (Goden) své pokřtěnce s malým dárkem, třeba slavnostní pletýnkou. Dnu se říká také Ähnltag, volně přeloženo snad den podobnosti.

Slovo „God“, „Gote“ nebo„Gotte“ pochází z anglosaského jazykového prostoru „god moder“ a znamená duchovní matku. Pojem „Pate“, kmotr, je z latiny a vyjadřuje duchovního otce.

V českém prostředí byl tomuto svátku kmotrů předehrou 28. říjen, kdy řada občanů žádala o kmotrovství pro narozené děti, běžně také prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Ten se prý kmotrem rád stával, byť pouze "korespondečním".

"Zavařil si" basu

Televizní kuchař Alfons Schuhbeck (73) musí za krácení daně ve výši 2,3 milionu eur na tři roky a dva měsíce do vězení. Stornoval a před berňákem zatajil na tisíc účtů… Žalobce navrhoval čtyři roky a dva měsíce, obhájce podmínku. Soudkyně Andrea Wagnerová hovořila o "vysoké kriminální energii" obžalovaného, který sám zavinil, že se jeho život ocitl v troskách. "Sahat do pokladny není žádná obchodní chyba, ale trestný čin," řekla. Připomněla, že Schuhbeck také neudělal nic k odstranění škody.