Má devět hran jako odkaz na počet spolkových zemí a zachycuje parlamentní budovu a tři hlavy zdůrazňující jednotu lidu. Mince se bude prodávat za pět eur od 12. října v peněžních institutech a v Münze Österreich, které s ní objedou všechny spolkové země. Na závěr bude zastoupena na infostánku na státní svátek 26. října, při dnu otevřených dveří parlamentu. 

Horní Rakousy přidají na energii

Země Horní Rakousy doplní spolkový podpůrný balíček pro lidi s nízkým příjmem. Ještě letos dostanou na topení 200 eur, dalších 200 eur přijde v příštím roce. Země přitom významně rozšíří okruh příjemců - podporu dostanou občané, jejichž měsíční čistý příjem nepřesahuje 1200 eur.

Důchodkyně měla štěstí

78letá důchodkyně z východního Tyrolska měla štěstí, že ji přistihla policie při telefonování za jízdy autem, napsal Volksblatt. Zachránila ji při tom před velkým podvodem.

Vezla totiž zlaté mince v hodnotě přes 100 000 eur do Bischofshofenu, aby je tam složila jako kauci za svou dceru. Ta podle telefonátu údajného kriminalisty zavinila smrtelnou nehodu. Matka měla v Bishofshofenu složit více desítek tisíc eur, jinak by prý dcera zůstala ve vazbě.

Kontroly na hranicích. Ilustrační foto.
Od sousedů: Bavorská policie zesílí kontroly na hranicích

Protože tolik hotovosti paní doma neměla, sbalila své zlato a vyrazila. Pachatelé ji navigovali telefonem. U Steinfeldu ji zastavili skuteční policisté, protože za jízdy telefonovala. Předala jim svůj mobil a když se do něj ohlásili jako policie, podvodník hovor přerušil. Hlídka ženě vysvětlila, že se málem stala obětí podvodu. Potvrdil jí to hovor s dotyčnou dcerou, která ji ujistila, že u žádné nehody nebyla. Otočila se tedy ke zpáteční cestě. Pokutu za telefonování za jízdy nedostala, policisté jí jen domluvili, uzavírá zprávu Donaukurier.

Song Contest: Liverpool místo Ukrajiny

Eurovision Song Contest 2023 uspořádá jako hostitelská země Velká Británie místo Ukrajiny, napsal DK. Ukrajina vyhrála letošní soutěž v Turině s Kalush Orchestra, ale z bezpečnostních důvodů nemůže soutěž uspořádat. Ucházela se o ni Británie jako druhá v pořadí z Turina. Přehlídka bude 13. května v Liverpoolu, mateřském městě Beatles.

Seniorka projela e-mobilem výlohou

93letá řidička z Nettetalu chtěla zacouvat ke svému domu elektrickým pojízdným vozíčkem, ale místo zpátečky zařadila omylem pohyb dopředu a prorazila výlohu obchodu. Kromě notného úleku utrpěla jen drobná zranění.

Jiná starší paní, 87letá, z Weidenu jela e-rolátorem pro nemocné od kadeřnice - po dálnici A93. Její vozítko mohlo jet nanejvýš rychlostí 6 km/h… Pozorný řidič na ni upozornil policii a ta ji dopravila domů. 

Někdo zaškodil balvanem

V Neukirchenu (okr. Braunau) zavolala občanka v sobotu brzy ráno, že před její dům na křižovatce někdo neznámý dovalil 180 kilogramů těžký mezník z louky. Nikdo ze sousedů si noční akce nevšiml. Situace byla nebezpečná. "Byla noc, mlha a brzy ráno, kámen mohl být lehce přehlédnut," řekl velitel hasičů Roman Pöttinger. Společně se zaměstnanci obecního stavebního dvora odvalili kámen na kraj silnice. "Stejný balvan někdo v červenci zdvihl doprostřed vjezdu do objektu," dodaly OÖN.

Už neprodává...
Od sousedů: Zkrachovalo pekařství po 418 letech