Vloni vyhledalo lékaře v evropských zemích kvůli akutním potížím 28 180 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny, za které zaplatila tzv. nezbytnou zdravotní péči ve výši 270 milionů korun. Ošetření Čechům zajistil Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) modrá kartička zdravotní pojišťovny, kterou předkládáme lékařům doma.

CO POJIŠŤOVNA ZAPLATÍ 
Nejvíce českých turistů se objevilo v ordinacích na Slovensku, Německu, Polsku, Rakousku a Chorvatsku. EHIC platí v zemích Evropské unie, Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska a Islandu.

Nezbytná zdravotní péče v cizině zahrnuje výhradně situace, kdy lidi náhle postihnou problémy, s nimiž nemohli před cestou počítat, a jsou ošetřeni na stejné úrovni jako místní občané. EHIC lze uplatnit jen ve veřejných zdravotnických zařízeních, nikoli v soukromých. Tam již turista zaplatí hotově a VZP mu uhradí náklady do výše českých cen.

V případě, že kartičku necháte doma, zaplatíte v hotovosti, následně lze požádat pojišťovnu o refundaci.

JISTOTA JE V POJIŠTĚNÍ
Při využití lékařských služeb v cizině je nutné počítat s možnou spoluúčastí, příp. dalšími poplatky a sumy jsou ve vážnějších případech mnohdy děsivé. To však se již zdravotní pojišťovny netýká. Ochránit před „rodinným bankrotem“ má v popisu cestovní pojištění, stačí sjednat a zaplatit, což lze i on-line.