„Jsme na to hrdí, je to významné znamení do budoucna, uznání, které si zasloužíme,“ říká v OÖN předseda hornorakouského spolku Prangerschützen Franz Huber. Dva a půl roku snášel dokumenty a zprávy, aby je předložil rakouské komisi UNESCO. Spolku gratuloval zemský hejtman Thomas Stelzer. „Pestrost tohoto střelectví od slavnostních ,salv´ po občanské gardy je důležitým pilířem naší lidové kultury,“ řekl.

Linecký list dodává, že zvyk má v Horních Rakousích dlouhou tradici – už 300 let tady střílejí převážně ke křesťanským svátkům. Vysvětluje, že slovo "Pranger" se odvozuje od dialektového vyjádření prunku, tedy nádhery, přepychu zdobných uniforem slavnostních střelců a jejich umělecky zdobených zbraní.

Hledali dobrovolníky roku

Horní Rakousy hledaly hlasováním veřejnosti dobrovolné sportovní „bafuňáře“ roku, píší OÖN. 121 422 hlasů rozhodlo o těsném celozemském vítězství Alfreda Pairedera z Langensteinu v okrese Perg před Katharinou Füchslovou ze Sarleinsbachu (okres Rohrbach). Třetí je Michael Freudenthaler z Neumarktu.

Je dobrovolníkem roku.Zdroj: Deník/repro

Alfred Paireder (na snímku) je tři roky předsedou místního tenisového klubu, kde mu na srdci leží především vedení mládeže. Mladí patří na hřiště, ne na ulici nedo do hospody! říká. Klub a jeho osobně teď čeká generální sanace tenisového areálu - podle něho tisíce hodin dobrovolné práce. Kathi Füchslová je „dobrou vílou“ místních fotbalistů – obsluhuje klubovou kantýnu a hráčům po tréninku vyvařuje! Michael Freudenthaler vykonával v uplynulých desetiletích snad všechny funkce, které fotbalový klub Union potřeboval, od roku 1998 jako místopředseda.

Vítězové hlasování v okresech dostanou prémii 1000 eur, zemský vítěz ještě 1500 eur k tomu. Ve středu 30. října od 19.30 představí nejceněnější dobrovolníky list OÖN v Galeriích na Promenade. „Členy sportovních klubů je asi 403 000 Hornorakušanů, skoro každý druhý v dobrovolné funkci,“ dodává list, který je spolupořadatelem ankety.

V Linci muzikálům rozumějí!

Úspěšný muzikálový soubor.Zdroj: Deník/repro

Sekce muzikálů Zemského divadla v Linci byla v pondělí večer v Hamburku vyznamenána „Německou cenou divadelního muzikálu 2019“, informují OÖN. Nejlepším muzikálem roku byl vyhlášen „Zajíc s jantarovýma očima“ v inscenaci Henryho Masona, druhá premiéra tohoto domu uvedená v dubnu, a sousedé uspěli i v kategoriích Nejlepší kompozice (Thomas Zaufke), Nejlepší texty písní (Henry Mason) a Nejlepší hudební aranžmá (Markus Syperek). V roce 2017 získala tuto německou cenu v šesti kategoriích linecký muzikál „Za 80 dnů kolem světa“. Příští premiéru divadlo chystá na 4. duben 2020. Bude jí Fanny a Alexandr podle filmu Ingmara Bergmana.

Hory zabíjely

Počet obětí hor v Rakousku letos v létě meziročně výrazně stoupl, ze 126 na 162, píše Volksblatt. Nehod celkově přibylo jen lehce, ze 2226 na 2230. Příčinou přibývání smrtelných neštěstí je podle Kuratoria pro alpskou bezpečnost kromě jiného i pokračující trend vysokohorské turistiky. Při túrách letos v létě zahynulo 85 lidí, loni 70. Při lezení utrpělo smrtelný úraz patnáct osob (loni 12).

Zakázali pyrotechniku v centru

Pyrotechnika a odpalování ohňostrojů na silvestra a na Nový rok bude v pasovském Starém Městě s úzkými ulicemi z důvodu požární bezpečnosti tabu. Nezanedbatelnou roli hraje také zatížení obyvatel hustě osídleného území jemným prachem. Prohřešky proti tomu budou pokutovány až 5000 eury. Vyhlášku přijala městská rada poměrem hlasů 11:1, napsala PNP. Obdobná rozhodnutí učinily i Landshut a Straubing.

Zachraňuje krysy

Milovník krys či potkanů řádí v Mühldorfu na Innu, napsala PNP. V Oderstraße odstraňuje nastražené návnady upevněné na řetízcích. Kromě toho umožnil hlodavcům přístup do prostoru odpadkových kontejnerů tím, že vyvrtal díry do dřevěných obkladů a betonového základu. Navíc kolem těchto staveb položil zbytky potravin. „Podle policie je to obzvlášť sporný projev lásky ke zvířatům, krysy jsou známy tím, že přenášejí nebezpečné nemoci. Obyvatelé dotčené ulice doufají, že neznámý milovník myší skončí s ničením jejich návnad,“ končí list.

Sraz „lionů“ na hranici

Lions Cluby na hranici.Zdroj: Deník/repro

Třicet let po pádu železné opony se sešly na Třístoličníku ke společné „euregionální“ oslavě delegace Lions-klubů z Horních Rakous a z Čech, píší OÖN. Guvernér LK Rohrbach-Šumava a distriktů Horních Rakous a Štýrska Albert Ettmayer zavzpomínal mimo jiné: „To ,lioni´ v Horních Rakousích opravdu nevěděli, že čs. armáda byla v roce 1962 uvedena do pohotovosti kvůli kubánské krizi a stála na naší hranici… O zkušenostech z této výbušné doby nám vyprávěl přítel ,lion´ z Čech, který tehdy vykonával základní vojenskou službu.“ O to důležitější jsou tato společná přátelská setkávání přes hranice, dodal.

Vlha pestrá jako doma

Vlha zase bydlí v Mühlviertlu.Zdroj: Deník/repro

V časech vymírání druhů jsou ptáci, kteří hledají v Mühlviertlu nová hnízdiště a úspěšně tu odchovávají dorost, napsaly OÖN. Odpovídající biotop v okrese Rohrbach jim umožnila lidská ruka. Nahrnutý pahorek země při výstavbě a nově založený lom přilákaly v létě k hnízdění tři druhy ptáků dosud tažných. „Z přírodovědného hlediska je výběr hnízdiště naučeným chováním, které je předáváno z generace na generaci,“ vysvětluje list. Většinou jsou to samečci, kteří si teritorium zvolí, a typickým zpěvem zkoušejí přilákat samičku.

Velkým překvapením bylo pro Karla Zimmehackla z Rakouské mládeže ochránců přírody v Haslachu, když mohli po dlouhé době pozorovat pár vlh. Tito ptáci jsou nápadní exotickými barvami peří. Jejich domovem je jižní Evropa, se stále přibývajícím oteplováním už ale rozšířili svá hnízdiště až do horního Mühlviertlu. Jejich jídelníček je pestrý a skládá se z velkého hmyzu jako vážek, sršní nebo motýlů.

Vegetačně chudé plochy byly původním teritoriem k hnízdění bělořitů šedých, ale během desetiletí pokračující zástavbou zmizely. Tento druh ptáků tedy mohl být za humny pozorován jen při tazích. Před lety otevřený lom s malými tůňkami a minimem porostu stačil k tomu, aby bělořit a také kulík říční tu úspěšně zahnízdili, pokračuje linecký list. Zimmerhackl za to děkuje stavební firmě Brüder Resch se stavbyvedoucím Josefem Pfoserem a dodává, že areál hnízdiště byl rozsáhle oplocen.