Na mnoha jihočeských památkách, jež jsou ve správě Národního památkového ústavu, budou ke zhlédnutí nové expozice, všichni příznivci historie budou moci také navštívit speciální a noční prohlídky, výstavy, koncerty či programy pro děti.

Co se bude rekonstruovatZhruba sedmdesát pět milionů korun chce v nadcházejících letech investovat Národní památkový ústav do restaurování a stavební obnovy jihočeských památek. Jednou z nejvýznamnějších akcí bude rekonstrukce věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou. Opravovat se tady navíc bude i hradní dřevěný most. V Nových Hradech se bude opravovat hradební příkop, ve Zlaté Koruně bude pokračovat výměna požárních čerpadel.

Jednou z nejvýznamnějších novinek letošní sezony v rámci expozic bude bezesporu návrat gotického deskového obrazu zlatokorunské Madony do svého domovského kláštera ve Zlaté Koruně. „Madona byla v roce 1938 převezena do Národní galerie v Praze, odkud se teď vrací zpět na jih," informovala Lenka Tondlová, správkyně kláštera ve Zlaté Koruně s tím, že zpřístupněna veřejnosti bude v polovině dubna.

Tím ale výčet změn nekončí. Na zámku v Dačicích bude nově instalovaná arkáda, na hradě v Nových Hradech se rozšíří prohlídková trasa Byt panského úředníka o další dvě místnosti. „Od dubna se chystáme ke 2. prohlídkové trase připojit dvě nové instalované prohlídky. Nahlédnout tak návštěvníci hradu budou moci do panské kanceláře," přiblížil letošní novinku Jan Smolík, kastelán a hradu v Nových Hradech.

Vybrané památky se navíc zapojí do oslav 700. výročí narození Karla IV. Novinkou je inovovaný věrnostní program Klíč k památkám, který byl pro letošní sezonu obohacen o nový webový portál s mobilní aplikací. Ta milovníkům a návštěvníkům památek umožňuje snadné vyhledávání, prohlížení a orientaci v celém spektru státních i nestátních památek v rámci České republiky.

Nástrojem věrnostního programu jsou papírový a mobilní klíč s unikátním QR kódem, který se stává platným po jeho načtení na pokladně některé z památek. Princip věrnostního programu pět plus jedna přitom zůstává zachován. I nadále tak platí, že za pět zakoupených vstupenek získají návštěvníci šestý vstup na kteroukoli ze zapojených památek zdarma.