Bitvu, která skončila husitským vítězstvím, připomíná film Jan Žižka, ale naživo ji můžete vidět nadcházející sobotu. Občanské sdružení Plzeňský Landfrýd se premiérově pokusí o rekonstrukci přímo v historických místech středověkého střetu. O podrobnostech historického festivalu, který potrvá dva dny, Deník informoval místopředseda sdružení Landfrýd Michal Illich.

Vaše sdružení Jihočeši znají. Pořádáte bitvy pod hradem Helfenburk, kdy se vracíte do začátku 17. století a inscenujete řádění pasovských žoldnéřů…
Ano, přesně tak. To je však v porovnání s tím, co chystáme tuto sobotu u Sudoměře, jen taková bitvička. Ze začátku jsme pod Helfenburkem vše organizovali jen pro účastníky, aby měli v zimě co dělat. Když jsme s tím před pěti ročníky začali poprvé, ležel na hradě metr sněhu. Akce se rozrostla a letos nás překvapil velký zájem diváků.

Husité u Sudoměře použili vozovou hradbu.Teď zvete diváky do Sudoměře 
u Čejetic na připomínku slavného husitského vítězství. Kdo to vymyslel?
Naše sdružení, konkrétně předseda Petr Šlajs. Řekli jsme si, že bitva u Sudoměře je událostí, kterou nikdo velkém pojetí nepřipomíná. Chceme do rekonstrukce zapojit nadšence, kteří se zabývají living history nebo-li živou historií. Jsou to skupiny lidí, které se snaží dějiny oživit od základu, například shánějí látky na lněné košile. Další motivací 
k uspořádání bitvy u Sudoměře bylo, že cestujeme napříč Evropou a víme, že slavná místa válečných konfliktů se připomínají. Jako příklad bych uvedl Slavkov, Hradec Králové, Bílá Hora, Kolín, Domašov, Grunwald v Polsku nebo třeba Lipsko v Německu.

Vaším cílem je bitvu uspořádat každý rok a soustředit se na rok 2020, kdy od ní uplyne 600 let.
Budeme mít  dost času si bitvu na rok 2020 pořádně vyzkoušet. Zároveň chceme, aby si lidé na tuto rekonstrukci zvykli.  Postupně zapojíme čím dál více účastníků, kteří se věnují době Václava IV., a to nejen od nás, ale i ze zahraničí – z Polska, Německa, Rakouska.

Vrcholem letos bude sobotní bitva. Jak bude obsazená?
Momentálně máme přihlášeno do bitvy asi sto účastníků, ale konečné číslo vám neřeknu. Vše může ovlivnit počasí nebo jiná nepředloženost. Kromě přímých účastníků bitvy budou i další lidé v kostýmech – fraucimor, tedy ženské služebnictvo, aktéři doprovodných programů.  Počítáme asi se dvěma stovkami kostýmovaných. Bitva ale bude středobodem programu. 
V sobotu ji plánujeme předvést ve dvou časech, a to ve čtrnáct a šestnáct hodin. Netušíme, kolik lidí se přijde podívat. Chceme, aby se na všechny dostalo, nebo aby lidé bitvu viděli i dvakrát.

Inspirovali jste se při dramaturgii slavné bitvy neméně slavným film Otakara Vávry?
Částečně ano. Je to tak stěžejní dílo, že jsme ho nemohli vynechat. Lidé ho mají zažité. Nějaké motivy z filmu jsme použili. To není na škodu.

Ve filmu hrál Jana Žižku Zdeněk Štěpánek Kdo ztělesní Jana Žižku?
Plzeňský amatérský herec a šermíř Jiří Kunát. Jeho vizáž je úžasná. Loni hrál Jana Žižku při rekonstrukci bitvy na Vítkově v Praze.

Víkendový program nenabídne jen bitevní řež. Na co byste 
z dvoudenního programu upozornil?

Mohu pozvat diváky na velký dobový tábor, kde například uvidí, jak se stravovalo vojsko, jak táhlo do bitev. Chybět nebudou koně, tanečnice předvedou dobové tance, zaměříme se na hry pro děti. Speciálně bych pozval na orientální grotesku, 
s níž slavíme na historických festivalech velké úspěchy.

Sobotní program má být zábavnější, ten nedělní maličko oficiálnější, že?
Na neděli chystáme setkání s historií u památníku Jana Žižky. Ve čtrnáct hodin tu položíme věnce. Dvě hodiny před tím vyjede z nedaleké Štěkně selská jízda Jana Žižky, která pojede ve stopách vojevůdce k bojišti a k památníku z dvacátých let minulého století. Kuriozitou jízdy je, že se jí zúčastní potomci sedláků, kteří na stavbu památníku vozili kámen. Rád bych poděkoval městu Vodňany, které nám pomohlo s organizací programu a poskytlo nám drobnou dotaci.

ProgramSOBOTA 22. BŘEZNA (mj.):
10:30 otevření tržiště
11:00 Lancea – Strach a odvaha
12:00 tance doby Václava IV.
12:30 a 17:00 Bard Petr z Wolfenberka
13:00 turnaj družin i jednotlivců
14:00 a 16:00 REKONSTRUKCE BITVY
15:00 a 17:30 Gloria – tance
15:30 orientální groteska

NEDĚLE 23. BŘEZNA (mj.):
10:30 otevření tržiště
11:00 Gloria – tance
12:00 šermířské vystoupení
12:00 selská jízda Jana Žižky
13:00 tance doby Václava IV.
14:00 setkání s historií u pomníku Jana Žižky