Učí děti první pomoci

Neposkytnutí pomoci je také v Rakousku trestné. „Přesto ročně zemře kolem tisícovky lidí proto, že občané, kteří jsou u nich první, nevyužijí dostupných prostředků oživování," píše deník Volksblatt. V celoevropském srovnání má Rakousko v tomto co dohánět.  Schopných účinně zasáhnout k obnově dechu a tepu je jen asi 15 procent našich sousedů, ale v zemích jako ve Švédsku, Dánsku nebo Nizozemsku kolem 60 procent. Tam je oživování po léta povinným školním předmětem na základních školách, říká v listě Michael Baubin, odborný lékař pro anesteziologii a intenzivní medicínu. Podle něho už školní děti mohou účinně praktikovat masáže srdce. Od letošního roku se proto ve Vídni této technice učí všechny děti od třetí třídy.

List dodává, že mozek člověka může být bez kyslíku tři minuty, pak s každou minutou odumírají dva miliony mozkových buněk. Průměrný čas dojezdu záchranky k pacientovi je sedm minut. Pokud dobrovolníci začnou s oživovacími pracemi před příjezdem služby, stoupá šance poškozeného na přežití až trojnásobně.

Prázdné budovy

Také tyto objekty v Lenzingu jsou prázdné.V Horních Rakousích je toho času asi 130 000 metrů čtverečních prodejní plochy prázdných. „Centrům měst hrozí ,zaslumování´," napsal deník OÖN. Uvádí příklad – poté, kdy podnikatel ve fotovoltaice "Bull Holding AG"  v Lenzingu spadl do konkurzu, se insolvenční správce marně snaží prodat jeho budovy za 3,47 milionu eur (na snímku). Podobně se stále nedaří najít zájemce o nemovitosti bývalé společnosti Strebel ve Welsu, objekty módního domu Stöcker v Eferdingu, v Linci jsou opuštěny bývalá řeznická hala a distribuční středisko pošty, ve Vöcklabrucku je někdejší filiálka Libro přestavována na kavárnu, ale provozovna stejné firmy na předměstí je prázdná.  Ve Gmundenu jsou čtyři opuštěné objekty včetně dříve nejtradičnějšího restaurantu města "Hacklwirt", v Braunau opustily náměstí tři obchody a další zmizely z hlavních tříd…

Podle expertů by obce měly začít bít na poplach, pokud prodejních ploch ubude o víc než deset procent, protože jejich zánik signalizuje další sociální a ekonomické problémy místa, píše deník OÖN.

Školky bez mužů

Bavorské školky a jesle mají dál akutní nedostatek mužského personálu, uvádí PNP. Na něj připadá jen 2,5 procenta osazenstva. Na základních školách je to také málo, jen 8,8 procenta. Poslankyně SPD Ruth Müllerová v té souvislosti připomíná, že pro vývoj dítěte, jedno jakého pohlaví, je důležité mít ženský i mužský vzor, partnera, a vyzývá zemskou vládu, aby mužům vytvořila lepší podmínky pro pedagogickou práci, kromě jiného lepším odměňováním.

Internetová lavina

Počet uživatelů internetu v Bavorsku znovu lehce stoupl. Alespoň jednou už bylo na síti 81 procent starších deseti let, o dvě procenta víc než loni. Z 16-24letých to bylo 95,5 procenta, u starších 65 let jen 37 procent. 78 procent lidí užívá internet denně, 16 procent alespoň jednou za týden. Nejvíc uživatelů hledá zboží a služby. Po sociálních sítích komunikuje privátně téměř polovina uživatelů webu. Zhruba polovina také využívá online peněžních služeb.

Žijí osaměle

Loni žilo v Bavorsku o 40 procent víc lidí osaměle než před 20 lety. Kolem 40 procent z nich jsou starší 60 let, ale osaměle žije i více než čtvrtina lidí mladších 35 let. Ve velkoměstech je „singlů"  téměř 52 procent, v obcích do 5000 obyvatel jen asi třetina.

Ferrari pod rentgenem

Ve Fürthu rentgenují pod obrovským přístrojem deset vozů Ferrari z uplynulých padesáti let, napsal deník PNP. „Rentgenový umělec" Nick Veasey a vědci Fraunhoferova institutu vytvářejí novou obrazovou řadu tohoto tvůrce. Nasnímání jednoho automobilu trvá zhruba 40 hodin, řekla mluvčí institutu.

Hala s potřebnou „XXL-počítačovou tomografií" je v Evropě jedinečná. Mohou tu být „prosvíceny" celé kontejnery nebo auta po nehodě. Je 400 metrů dlouhá a čtrnáct metrů vysoká. Rentgenové věže se zdrojem a detektorem jsou vysoké osm metrů, píše pasovský list.