Na kontě má tři desky i zahraniční vystoupení, to nejdůležitější jsou ale pro nevidomou učitelku Základní umělecké školy Milevsko Margitu Vanickou její žáci. Nevidomá učitelka se těší z žáků i cenyNa kontě má tři desky i zahraniční vystoupení, to nejdůležitější jsou ale pro nevidomou učitelku Základní umělecké školy Milevsko Margitu Vanickou její žáci. Margita Vanická letos získala ocenění Vynikající pedagog Jihočeského kraje za výjimečný celoživotní přínos pro školu. „Je to pro mě milé ocenění. Uvědomila jsem si, že se o mé práci ví i jinde než na naší škole," říká učitelka, která převzala medaili s vyobrazením Jana Amose Komenského, upomínkovou plaketu a dárkový knižní poukaz.


U příležitosti státního svátku 28. října převzal šéf jihočeské mlékárny Madeta Milan Teplý na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.Šéf Madety dostal pozvánku na Hrad
U příležitosti státního svátku 28. října převzal šéf jihočeské mlékárny Madeta Milan Teplý na Pražském hradě z rukou prezidenta Miloše Zemana vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. „Prezident řekl, že ocenění mi udílí za práci. Nadřel jsem se tady dost, to ano, ale že bych nějak vyčníval nad jiné, si nemyslím. Samozřejmě to vnímám jako ocenění svých kolegů. Nedokázal bych vůbec nic, kdyby za mnou nešli," řekl Milan Teplý. Doplnil, že ceremoniál jej dojal. „Běžel mi před očima film mého života."

Táboračka Rehana Ježková vystihla díru na trhu a šije důmyslné svrchníky, pod které maminka schová sebe a pohodlně i dítě.Živnostnice roku šije pro maminkySvou firmu Angel-wings neboli Andělská křídla založila při mateřské dovolené, když zjistila, že je na trhu žalostně málo oblečení pro maminky, které chtějí nosit miminko na prsou. Sedla za šicí stroj a téměř na koleni vybudovala projekt, jemuž se dnes klaní téměř celé Evropa, část Kanady i Austrálie a za nějž si před koncem letošního roku zaslouženě odnesla titul Živnostnice roku 2015. Táboračka Rehana Ježková vystihla díru na trhu a šije důmyslné svrchníky, pod které maminka schová sebe a pohodlně i dítě. O svém ocenění bezprostředně po vítězství úspěšná živnostnice řekla: „Jsem velmi šťastná. Mám velký pocit zadostiučinění pro sebe i své zaměstnance. Výhra pro nás znamená i velký závazek, protože od této chvíle musíme pracovat stejně jako doposud, ale i víc."

Profesionální hasič Marek Sedláček (42) z Tábora je příliš skromný na to, aby se cítil hrdinou. Při dovolené zachránil životProfesionální hasič Marek Sedláček (42) z Tábora je příliš skromný na to, aby se cítil hrdinou. Pro rodinu zachráněného muže je však i něčím víc. Za rozhodnost, pohotovost a profesionalitu při záchraně lidského života získal Plaketu Hasičského záchranného sboru ČR. „Já sám to nepovažuji za výjimečný čin," potvrzuje svou zdrženlivost. Jako profesionál totiž ví, že pomoc druhému je pro něj povinností, na niž přísahal. To dokázal i při své letošní dovolené, kterou s rodinou trávil v Turčianských Teplicích na Slovensku, kde v hotelové restauraci zkolaboval jiný český rekreant. V té chvíli nejevil žádné známky života. Včasnou pomocí jej Marek Sedláček zachránil. „Když pán otevřel oči, jeho rodina mě měla za pánaboha," směje se dnes, ale z jeho slov je slyšet, jak je rád, že rodině zachránil tátu.

Profesor Radim Jiroušek vedl jindřichohradeckou Fakultu managementu Vysoké školy ekonomické ve funkci jejího děkana od roku 2008 až do letošního podzimu.Za vedení vysoké školy má medailiProfesor Radim Jiroušek vedl jindřichohradeckou Fakultu managementu Vysoké školy ekonomické ve funkci jejího děkana od roku 2008 až do letošního podzimu. Za jeho neúnavnou práci jej na sklonku roku ocenili také jindřichohradečtí radní. Ti mu jako teprve třetímu v historii předali Pamětní medaili města Jindřichův Hradec jako projev úcty za jeho zásluhy o rozvoj města.

Jako jedna z mála škol v Česku se Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, kterou vede děkan Miloslav Šoch, nyní může pochlubit Národní cenou kvality ČR.Řídí fakultu, která má papír na kvalituJako jedna z mála škol v Česku se Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, kterou vede děkan Miloslav Šoch, nyní může pochlubit Národní cenou kvality ČR. „Ocenění nás velice potěšilo. Je to zásluha všech, nejen personálu, ale i studentů, že jsme cenu získali," sdělil Miloslav Šoch. Cenu uděluje rada kvality, která patří pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Do soutěže se může přihlásit ve své kategorii jakákoli organizace, firma nebo nezisková organizace.

Zakladatelka a majitelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová sbírá ocenění za svou práci už léta.Je osmnáctou nejvlivnější ženou v ČeskuV projektu Ocenění českých podnikatelek v kategorii Velká společnost získala letos první místo. Mezi Nejvlivnějšími ženami Česka letošního roku obsadila osmnáctou pozici, a to ze 75 nejvlivnějších žen Česka. Zakladatelka a majitelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová sbírá ocenění za svou práci už léta. Letošní rok byl pro společnost Siko koupelny významný také tím, že ji rakouská banka Gutmann ocenila mezi nejlepšími rodinnými firmami ve střední a východní Evropě cenou za Nejlepší proces nástupnictví. Dalším letošním oceněním pro SIKO bylo 15. místo v soutěži Českých 100 nejlepších. Společnost SIKO koupelny má pod jejím vedením v současné době vytvořenou síť více než padesáti prodejen a je nejsilnějším prodejcem kompletního koupelnového vybavení na českém i slovenském trhu.

Na 28. říjen nezapomene Jiří Mánek, bývalý ředitel Národního parku Šumava, pro něhož se Šumava stala nejen rodným krajem, kde se svou rodinou žije a pracuje, ale i životní náplní. Letos 28. října mu na Pražském hradě prezident Miloš Zeman udělil medaili.Vyznamenání od prezidenta pro ŠumavákyNa 28. říjen nezapomene Jiří Mánek, bývalý ředitel Národního parku Šumava, pro něhož se Šumava stala nejen rodným krajem, kde se svou rodinou žije a pracuje, ale i životní náplní. Letos 28. října mu na Pražském hradě prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy. „Ocenění, které jsem dostal od pana prezidenta za moji práci na Šumavě, bylo bezesporu vrcholem mého letošního roku," řekl Jiří Mánek. „Udělalo mi velikou radost. Ani ne tak osobně, ale cítil jsem to za celou Šumavu a byl jsem potěšen, že stejně to vnímali i lidé na Šumavě," doplnil. Jiří Mánek i nyní pracuje v oboru ochrany přírody, a to jako poradce. Podílel se na rozvojových strategiích několika subjektů v Jihočeském i Plzeňském kraji. Spolupracuje s jednou firmou, která rozvíjí elektromobilitu užitkových aut v Evropě. Snaží se také pomáhat sportujícím dětem a mládeži.

Hodnost preláta, do které byl původně krumlovský vikář Václav Pícha letos koncem října uveden českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem, má hned několik specifik. Po 80 letech má Krumlov prelátaHodnost preláta, do které byl původně krumlovský vikář Václav Pícha letos koncem října uveden českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem, má hned několik specifik. Od roku 1655 byla udělena tato vysoká církevní hodnost pouze dvaceti jeho předchůdcům, což je historicky velmi zavazující post. Český Krumlov je v naší republice v současné době jedinou prelaturou v čele s prelátem. Slavnostní ustanovení preláta v Českém Krumlově se naposledy uskutečnilo před osmdesáti lety. Václav Pícha je veřejností oceňován za práci nejen v rámci farnosti a v okruhu českokrumlovských farníků, ale i za vynikající vztahy s veřejnými institucemi a snahou o zvelebování společného životního prostoru.

Emila Cedla vyhlásila Jihočeská hospodářská komora Strakonice Významným rodákem roku za Strakonice.Významný rodák rozumí psůmEmila Cedla vyhlásila Jihočeská hospodářská komora Strakonice Významným rodákem roku za Strakonice. Celoživotní láskou Emil Cedla byli především psi, pracoval i jako armádní kynolog. „Tato pocta mne zaskočila, ale i velmi překvapila," řekl při vyhlášení pro regionální Deník. Emil Cedl stál také u vzniku strakonického psího útulku, který několik let vedl.

Jen málokomu se podaří dostat jasnějšího důkazu, že jeho práce není marná, než starostovi Jarošova Nad Nežárkou Bohumilu Rodovi.Stojí v čele jihočeské Vesnice rokuJen málokomu se podaří dostat jasnějšího důkazu, že jeho práce není marná, než starostovi Jarošova Nad Nežárkou Bohumilu Rodovi. Nevelká obec na soutoku Kamenice s Žirovničkou se totiž pod jeho vedením stala jihočeskou Vesnicí roku. Ocenění Vesnice roku vybojoval Jarošov v krajském kole v konkurenci 24 přihlášených obcí kraje. „Je to velká pocta pro všechny obyvatele obce," řekl starosta.

Třináctým biskupem českobudějovické diecéze se letos stal Vlastimil Kročil, farář z Veselí nad Lužnicí s italskými zkušenostmi. Třináctý biskup vystudoval teologii v ŘíměTřináctým biskupem českobudějovické diecéze se letos stal Vlastimil Kročil, farář z Veselí nad Lužnicí s italskými zkušenostmi. Protože v tehdejším Československu se marně několikrát hlásil na studium teologie, koncem osmdesátých let raději odešel do exilu, aby vysněná studia absolvoval v Římě. Od návratu do vlasti působí ve zdejší diecézi, osmnáct let sloužil ve Veselí nad Lužnicí. „Jmenování biskupem je obrovský dar, který není zasloužený. Opravdu zůstává darem Božím. Určitě to není za zásluhy. Je to napsáno v Božím plánu, který se budu snažit naplnit," řekl Vlastimil Kročil.

Když před 20 lety Pavla Čechová Švepešová začínala podnikat, ani nepomyslela na to, že by jednou mohla získat titul Výjimečná podnikatelka.Podnikatelka, která je výjimečnáKdyž před 20 lety Pavla Čechová Švepešová začínala podnikat, ani nepomyslela na to, že by jednou mohla získat titul Výjimečná podnikatelka. To se jí podařilo v roce 2015 a na konci listopadu si v Praze převzala certifikát, který jí bude navždy připomínat, že podnikat umí. Centrum sociálních služeb Stroom Dub, které vede, oslaví příští rok 10 let existence. Své služby pro zdravotně postižené dále rozšiřuje.

Ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala získal titul Manažer roku ve zdravotnictví 2015. Manažer roku pomáhá léčit lidiŘeditel strakonické nemocnice Tomáš Fiala získal titul Manažer roku ve zdravotnictví 2015. „Je to velká pocta hlavně pro celou nemocnici a všechny moje spolupracovníky. Jeden člověk nedokáže nic. Ale toto ocenění je i velký závazek do budoucna," řekl Tomáš Fiala. V čele strakonické nemocnice stojí 13 let. V současné době patří strakonická nemocnice k nejmodernějším na jihu Čech.

Radek Kocanda obdržel ocenění hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly Zlatá šupina za své úsilí a práci věnovanou hradním zříceninám na Českokrumlovsku kolem řeky Malše.Za péči o památky získal Zlatou šupinuRadek Kocanda obdržel ocenění hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly Zlatá šupina za své úsilí a práci věnovanou hradním zříceninám na Českokrumlovsku kolem řeky Malše. Radek Kocanda je jednatelem sdružení Hrady na Malši. To je snad jediné, které pečuje rovnou o pět památkových objektů. „Zlatou šupinu chápu jako kolektivní ocenění, protože bez snahy ostatních členů spolku bych tu cenu pravděpodobně nedostal," zdůraznil Radek Kocanda. Spolek Hrady na Malši usiluje o záchranu zřícenin hradů Pořešín, Velešín, Sokolčí, Louzek a tvrze Tichá.