Letos byl takto poctěn ministr lesů Helmut Brunner jako předseda dozorčí rady Bavorských státních lesů, napsala PNP. Za to mu přísluší honorář ve formě šesti tun pelet. „Tuto odměnu Brunner rozdělil na dva rovné díly a poslal ji jako dar charitativním organizacím Lebenshilfe a Caritas v okrese Regen, které tímto produktem topí a přispívají tak k ochraně klimatu,“ uvedl list. Podle ředitele DEPI Martina Benteleho pelety v Bavorsku uspořily loni více než milion tun oxidu uhličitého. Mimořádně široké užití tohoto topiva je právě v okrese Regen.

Na snímku z předání první části daru jsou zleva ministr Brunner, Martin Bentele, Günther Arend z Caritas a Jochen Fischer (Lebenshilfe).

Jak kde platí kartami

Rakušané zaplatí za rok průměrně 155krát bezhotovostně, kartami. Norové 494krát, Finové 466krát, Dánové 409krát, Švédi 406krát, Australané 399krát, Američané 397krát, Britové 289krát, Šýcaři 246krát, Italové jen 73krát. K důvodu rozdílu deník OÖN zmiňuje, že v Rakousku pořád řada obchodů karty nepřijímá, ve Skandinávii naopak mnohé odmítají hotovost. V Rakousku je dále velmi hustá síť bankomatů, pohodlné zásobování měnou je tedy po ruce. Sousedům prý jde také o diskrétnost a osobní svobodu pohybu. V době skandálů s tajnými službami a počítačovými útoky je jim hotovost jistějším a anonymnějším platebním prostředkem.

Prodávají víc aut

Od ledna do září bylo v Rakousku k provozu nově přihlášeno 354 414 motorových vozidel, o 5,9 procenta víc než ve stejném období loni, napsal Volksblatt. Osobní automobily vykázaly letos růst dokonce o sedm procent – bylo jich 269 878. Motocyklů ale bylo přihlášeno o 7,1 procenta méně. Ve značkách patří primát dál VW se 44 908 novými vozy před Škodou 19 326 a Oplem 16 908. Následují Ford 15 687, Hyundai 15 078, Renault 15 012, BMW 14 050, Seat 13 286, Mercedes 13 169 a Audi 13 032.

Walhalla má 175 let

Síň slávy Walhalla má 175 let.Zdroj: Deník/repro PNP

Bavorsko slaví celý týden 175. výročí otevření Haly slávy Walhalla v Donaustaufu, asi pět kilometrů od Řezna. Od úterý do neděle 22,. října má veřejnost vstup do památky zdarma, v sobotu program obohatí velký ohňostroj. „Walhalla patří k nejvýznamnějším kulturním památníkům Německa,“ napsala PNP. „Její základní kámen byl položen 18. října 1830, k 17. výročí napoleonské bitvy národů u Lipska, kde.zahynulo na 100 000 lidí. O dvanáct let později halu otevřel král Ludvík I. V objektu je 130 mramorových byst a 65 pamětních desek zasloužilých osobností. Jejich výběr přísluší ministerstvu kultury.“ Walhallu navštěvuje ročně na 120 000 lidí. Sanace přístupu k síni bude stát čtvrt milionu eur a má být dokončena koncem října.

O vlcích si zpívají

„Vlčí hypka“ kolem zvířat uprchlých před více než týdnem z obory Národního parku Bavorský les zastihla i umění. „Muzikant Adrian Kreuzer z Eisensteinu, člen známé kapely Saxndi (Udiveně: Nepovídej!), o nich, respektive o svém osobním názoru na vzrušení, které vyvolali, složil ,Lied vom Wolf´, který je momentálně skutečným internetovým hitem,“ napsala PNP.

„Text vznikl minulou středu dopoledne při procházce s mým psem," řekl autor. Ve čtvrtek večer song umístil na facebook a do 17. října si jej otevřelo více než 35 000 lidí.

Písnička – volně parafrázováno – vypráví o šesti vlčatech, které zavřeli do výběhu. Člověk tak mohl vidět, co jsme už vyhladili. Jejich svoboda byla silně omezena, ale vlk o tom nepřemýšlel, pomyslel si, že je to pěkné, vždyť mají koneckonců polopenzi! Jedné noci se to ale stalo, člověk nejspíš duševně silně zmatený jim otevřel vrata ke svobodě a osud tak nabral běh. Vlci hned pochopili, svoboda je bez okolků zavolala, a příští den se vyděsil celý svět…

Mediální vřava je enormní, myslelo se, že snad zemřel papež, jednotky pátračů a policie, u toho tisk vždycky živě, experty máme sečtělé a každý přidal to své, chytneme je živé, ať nedojdou škody… Dobrá vůle rychle odtekla, hned byli zastřeleni… Tak se povede všem vlkům, myslivci se radují, to je přece pěkné… Moralitku tento příběh nemá žádnou. Jediné nebezpečné zvíře, to je přece člověk, to jsme my!

Tu poslední větu písně si pasovský deník PNP vybral 17. října za Citát dne.

Ohroženi chudobou

V Rakousku bylo loni 1,54 milionu lidí ohroženo chudobou nebo vytěsněním ze společnosti, uvedl Statistik Austria v úterý. Tenio stav postihuje především dlouhodobě nezaměstnané, osoby s jinou než evropsko-unijní státní příslušností, samoživitelky, domácnosti jedné osoby, rodiny s více dětmi a lidi pouze se základním vzděláním.

Proti roku 2008 ohrožených lehce ubylo - tehdy jich bylo 20,6 procenta obyvatelstva, loni „jen“ 18 procent. Díky důchodům, rodinným přídavkům, příspěvkům v nezaměstnanosti a jiným finančním sociálním přídavkům počet těchto lidí poklesl na 14,1 procenta obyvatelstva.