Z mladších 35 let je jich dokonce 42 procent. „Jen sedm procent ostatních spoluobčanů je kvůli této úpravě považuje za nevychované a spíše horší úrovně,“ uvádí list. Vyplynulo to z osobní ankety institutu výzkumu veřejného mínění IMAS se 1004 osobami staršími 16 let. Ve srovnání s rokem 2013 zaznamenala loni o čtyři procenta víc tetovaných.

„Nepočmáraných“ je 87 procent starších 60 let, ale jen asi polovina ve věku 16-35 roků. Ve skupině 35 až 59 let má nějakou kerku třetina lidí. 59 procent dotazovaných má toto ozdobování se za privátní záležitost, třetina jakoukoliv formu tetování odmítá, pro zhruba stejně lidí je malá „nálepka“ zcela v pořádku. 27 procent v ní vidí zvláštní formu umění, pětina soudí, že kerky dnes zkrátka patří k osobnímu projevu. U skoro poloviny nových známostí tetováž nehraje žádnou roli, devět procent shledává partnera s kerkou sympatičtější, 15 procent naopak. Pro stejný počet pozorovatelů je rozhodná velikost a umístění kresby.

Zůstává strpěný

Zůstává v Německu.Zdroj: Deník/repro PNP

Přišel z Iráku a jeho žádost o azyl byla odmítnuta. Přesto Nihad Dilshad Yahya (23) může zůstat a pracovat v Německu – ve Viechtachu, píše PNP. Umožnil mu to institut „strpění“, pobytový doklad vystavený okresním úřadem v Regenu. Každé tři měsíce si povolení musí nechat prodlužovat, za což vždycky musí zaplatit 37 eur. Kromě toho ho cesta stojí jeden den dovolené.

Je v Německu od roku 2015 a podle PNP se tu velmi dobře intregroval. Naučil se řeč, jeho identita je doložena a má pevné pracovní místo v regionu u podlahářské firmy. Jeho šéf je s ním více než spokojen. Bydlet ale musí pořád ještě ve společné ubytovně v obci, v jedné místnosti s pěti dalšími. „Problémy ale bere, protože je velmi rád a vděčný za to, že má práci a že dostal po dlouhých tahanicích povolení k ní od cizineckého úřadu. Nechce žít na náklady ostatních, chce si na pobyt v Německu vydělat a taky trochu přidat rodině v Iráku. Kromě toho chce placením daní a sociálních odvodů něco vrátit německému státu za pomoc, které se mu dostalo po útěku,“ uvádí pasovský list.

Afrika zblízka

V Centralu na Landstrasse v Linci bude v sobotu 8. února od 15 hodin den africké kultury jako tvůrčí dílna výuky afrických tanců, píší OÖN. „Účast je bezplatná, organizátoři z AfriCᴬulture chtějí jen přihlášku na office@jaapo.at,“ uvádí list. Od 15 hodin bude na programu muzika z Ghany s Abigirl, od 17 hodin senegalský večer s Moussou Keitou a od 19 hodin uganský tanec coutship s Monicou F. Ve 20.30 začne diskuse s tanečnicemi a muzikanty. Ve 22 hodin naváže „noční linka“ AfroBase #2 se 3gga a Nana & DJ Limbo se vstupným pět eur.

Orchideje za humny

V linecké Botanické zahradě bude od soboty 8. února do 22. března výstava „Exotické – bizarní – fantastické“, přibližující svět orchidejí. Podle OÖN je těchto rostlin vědecky doloženo asi 35 000 a předpokládá se, že alespoň stejně tolik jich ještě nebylo popsáno. Linecká zahrada má sbírku asi 1100 druhů a celoročně je vystavuje. V rámci této zvláštní výstavy představí především asijské a jihoamerické rostliny. Otevřena bude denně od 9 do 16 hodin, v březnu denně do 17 hodin, vstupné je jako vždy do zahrady 3,60 eura. První víkend expozici doplní hornorakouský svaz pěstitelů orchidejí svou zvláštní výstavou a zahradnictví z Deggendorfu a Gramastettenu nabídnou své produkty ke koupi.

Jak stonají s rakovinou

K začátku roku 2018 mělo v Rakousku 357 781 lidí rakovinu, píší OÖN. V roce 2017 jí nově onemocnělo 41 389 osob, 10 933 mužů a 9215 žen zemřelo. Rakovina tak byla příčinou asi čtvrtiny úmrtí. Nejčastěji napadala prsy (5355) a prostatu (5697), dále plíce (4676) a tlusté střevo či konečník (4284). Před 20 lety bylo nových onemocnění asi 36 500 za rok. Doba alespoň pětiletého přežití této choroby od let 2000-2004 stoupla do periody 2010-14 z 59 na 61 procent (u žen ze 60 na 63 %, u mužů pokles z 59 na 58 %).