Další využitou jihočeskou lokalitou je jindřichohradecký hrad a zámek, kde se točila jediná, ale důležitá scéna dialogu o tom, zda staří známí pomohou vdově Matyldě pochovat vystěhovaného sedláka ve vesnici, kde se narodil.

Sedlák Chladil, kterého komunisté vyhnali za hranice okresu, umírá. Vesnicí, kde žil po násilném vykořenění, je ve filmu městys Nový Rychnov u Pelhřimova. Hlavní hrdinka vychází ze statku čp.89 a odjíždí autobusem na úřady vyřídit pohřeb. Objekt byl donedávna ve špatném stavu, ale koupil ho Zdeněk Jíra, který ho notně zvelebil. O tom, že se tady před půl stoletím něco natáčelo, neměl tušení.

Statek čp. 89 patří Zdeňkovi Jírovi. Prochází rekonstrukcí. Zchátralost je ta tam.

„Snažil jsem se co nejvíce zjistit o historii domu. Filmování je pro mě překvapením. Jedná se skutečně o náš statek. Na fotografiích jsem ho poznal. Film jsem neviděl, ale už jsem si ho objednal na DVD," uvedl Zdeněk Jíra.

Starostka Nového Rychnova Iva Reichová je názoru, že řada lidí si na natáčení černobílého a filmařsky zdařilého snímku ještě pamatuje. „Konzultovala jsem to s naší kronikářkou. Záznam v kronice o filmu nemáme. Asi proto, že byl komunisty zakázaný. Někteří lidé u toho přímo byli, nebo to jejich potomci znají z vyprávění," uvedla starostka. Očitými svědky byli např. tatínek Jindřicha Císaře, Josef Svoboda, Jiří Vyskočil a další lidé.

Jiřímu Neprašovi bylo v době natáčení patnáct let. Film zná a vzpomíná si, že jistý Josef Marousek hrál v komparzu ministranta. „Bohužel loni zemřel," řekl.

Neprašova sestra Ludmila Šebestová jezdila během filmování do školy. „Nový Rychnov se hodně změnil, ale jde ve filmu dobře poznat podle statku pana Jíry, který ho dává do pořádku. Ve filmu jsou také autobusová zastávka u rybníka, zámeček nebo silnice směrem na Řeženčice," uvedla Ludmila Šebestová.

Další lokací, kam filmaři vyrazili, byla nedaleká malá obec Putimov. Ta se nachází asi čtyři kilometry na východ od Pelhřimova směrem na Nový Rychnov. Jsou sem situovány zimní úvodní scény pohřbu, kdy rakev veze smuteční vůz tažený koňmi a za ním se tvoří dlouhý špalír vesničanů.

Z Putimova pochází mladý režisér David Bumbálek, který o indexovém osudu snímku vytvořil krátkometrážní dokument s názvem Jenom starý trezorový film. Loni v červnu ho promítal přímo v obci v kulturním domě za účasti autorky románové předlohy Evy Kantůrkové a představitelky hlavní role Jaroslavy Tiché. „Autoři Smuteční slavnosti byli obviněni z rozvracení republiky, režisér Sirový pak nemohl točit, musel dělat jen dabing. Proto jsem chtěl tu dobu připomenout," řekl David Bumbálek loni pro Pelhřimovský deník.

Ve filmu z roku 1969 se objevuje jako okresní město Pelhřimov. Zajímavá je scéna, kdy papaláši sledují pohřeb z věže kostela sv. Bartoloměje.

Smuteční slavnost (1969)DĚJ: Trezorový film z období české nové vlny se odvíjí ve dvou časových rovinách: vypráví příběh sedláka, který se vzepřel kolektivizaci a byl donucen vystěhovat se z rodné vesnice, a okolnosti kolem jeho pohřbu o několik let později v téže vesnici, kam se nikdy neměl vrátit ani po smrti. Mocenská elita se smuteční slavnosti obává, průvod truchlících by se mohl změnit v mlčenlivý akt nesouhlasu. Z prostého venkovského pohřbu se však skutečně stane tichá demonstrace, hromadný výkřik lidí proti bezpráví minulých let… Drama dosahuje bezmála rozměru antické tragédie. Přivádí na scénu odhodlanou vdovu Matyldu, která urputně, bez ohledu na ustrašeného faráře a navzdory místním funkcionářům, prosazuje honosnou poslední cestu pro sedláka Chladila.
Režie: Zdeněk Sirový
Hrají: Jaroslava Tichá (Matylda), Josef Somr (Devera), Božena Böhmová (Janušová), Ľudovít Kroner (Chladil), Jana Vychodilová (Tonka), Vladimír Huber (farář), Gustav Opočenský (Januš), Ludmila Roubíková (Chrudimská), Josef Bartůněk (poslanec), Václav Bouška (tajemník), Jaroslav Heyduk (Vondra), Zdeněk Kryzánek (Kafka), Jan Kühmund (Chrudimský), František Kubíček (koňák), Marie Mottlová (Hloubalová) aj.
Námět: Eva Kantůrková (román)
Scénář: Eva Kantůrková a Zdeněk Sirový
Kamera: Jiří Macháně
Hudba: Jiří Kalach Architekt: Karel Černý
Exteriéry: Nový Rychnov, Putimov, Pelhřimov, Čejkov, Jindřichův Hradec aj.