Proti domácímu pěstování této měkké drogy se snaží policie zátahem bojovat.

Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové jde 
o obchody, které svojí nabídkou zpřístupňují širokému okruhu osob návodné a podněcující informace a poskytují materiální zajištění pro pěstování druhů a odrůd rostliny konopí. „Pokud obsahují více než 0,3 procenta látek ze skupiny tetrahydrocannabinolů, jedná se o protiprávní jednání," vysvětlila Ivana Ježková s tím, že protiprávní je i další nakládání s vypěstovaným konopím těchto druhů a odrůd.

V Riegrově ulici je growshop Biotop, který nabízí zákazníkům lampy a zářivky, vzduchotechniku, teploměry nebo přístroje měřící vlhkost, stejně jako dýmky, aromatizované papírky, popelníky nebo vodní dýmky. Samotná semínka různých odrůd marihuany nejsou podle zaměstnankyně Biotopu v kamenném obchodě k dostání. „O policejní razii víme a možná dorazí kontrola i k nám. Mají právo zboží zabavit, ale nevím, jak to dopadne," řekla zaměstnankyně Biotopu s tím, že si nepřeje být jmenována.

Jak sama říká, Biotop nenabízí zákazníkům kompletní vybavení k vypěstování marihuany.

Budějovičtí by přesto policejní kontroly vítali. Například sedmadvacetiletý Libor Richter z Českých Budějovicích by pravidelnými kontrolami podmínil částečnou legalizaci marihuany. „Je dobře, že se takové kontroly dělají. Já sám nemám nic proti využití marihuany v lékařství, při nemocích kůže, kloubů či roztroušené sklerózy může lidem pomoci. Právě kontroly a přehledný systém by lékařské využití marihuany mohl umožnit," vysvětlil s tím, že rostlinu by si sami mohli pěstovat ti, kteří od lékaře dostanou potvrzení, že ji využívají k léčbě. „To by bylo správné," uzavřel.

Boj proti marihuaně v roce 2012

V roce 2012 zajistily orgány činné v trestním řízení rekordních 563 kilogramů marihuany, odhalily celkem 199 pěstíren konopí a zajistily 
90 091 rostlin. Odhadovaná roční produkční schopnost odhalených pěstíren za rok 2012 dosahovala zhruba 7 tun marihuany. Z analýzy trestněprávních dat primární drogové trestné činnosti za rok 2012 je patrný pokračující nárůst trestných činů spojených zejména s pervitinem a marihuanou. Celkem bylo v souvislosti s drogovou kriminalitou v uplynulém roce zadrženo 3084 pachatelů. Nejvyšší podíl trestných činů, přes 80 %, je spojen s výrobou, pašováním a prodejem drog.