Podle Kateřiny Rendlové, tiskové mluvčí Služby cizinecké policie, bude nasazeno na zvýšenou ostrahu česko-rakouského pohraničí celkem 720 policistů a hlídky vyrazí i na zelenou hranici. Na akci se podílejí i celníci.

Mnozí obyvatelé Nových Hradů se podle starosty Vladimíra Hokra s namátkovými kontrolami setkali již v uplynulých dnech. „Už dnešní stav znamená pro občany určité omezení běžného života. Hlídky například kontrolují auta, kterými jezdí lidé do práce do Velenic, mnohdy zastavují stejné vozidlo se stejnou posádkou každý den. Lidi sice chápou, že je to nutnost, ale pochopitelně je to i otravuje," líčí Vladimír Hokr.

Výjimečný režim se zřejmě poněkud dotkne také Penzionu Na Celnici, v nějž se před lety proměnil objekt na někdejším přechodu. K běžným hostům se tu pravděpodobně přidají hlídky mužů zákona, podle pronajímatele penzionu Františka Chrastiny to ale provoz rekreačního objektu nijak neomezí. „Nikdo se na nás zatím neobrátil s tím, že by bylo třeba cokoli na běžném chodu měnit," zdůraznil.

Na kontroly narazí lidé i u Nových Hradů

S kontrolou na hranicích se mohou ode dneška setkat všichni, kdo mají v plánu cestu mezi Českou republikou a Rakouskem. Hlídky se po letech kvůli možnosti, že se hranice mohou pokusit překračovat běženci, postaví i na přechod v Nových Hradech.

Přitom bývalá celnice tu už řadu let slouží turistům jako restaurace a penzion. Podle pronajímatele zařízení Františka Chrastiny sice už objekt nepatří státu, ale v jeho správě stále zůstává silniční přechod, který k penzionu těsně přiléhá. „Pokud by policie ale potřebovala, nebudeme se bránit spolupráci například v podobě poskytnutí zázemí pro hlídky," doplňuje.

Už nyní podle něj není přítomnost policistů na hraničním přechodu výjimkou. „Jezdí k nám v poslední době mnohem častěji, což s ohledem na bezpečnost jenom vítáme," dodává František Chrastina.

„Policie získá větší přehled o případné nelegální migraci, kdy by v rámci převaděčství mohly být využívány i méně významné hraniční přechody," říká k novému opatření, které začne platit ode dneška, Lucie Nováková, ředitelka tiskového odboru ministerstva vnitra. Podle ministra vnitra Milana Chovance se ale nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol, jen o rozšíření namátkových kontrol. Dosud se na kontrolách podílela cizinecká policie, celní správa a čtyři krajská policejní ředitelství. Ode dneška bude zapojeno devět krajských policejních ředitelství.