V lese se při hledání hub ztratil otec se synem. Alespoň tak znělo zadání cvičné akce. Policisté si vyzkoušeli novou technologii nazvanou p-Track, která má přispět k důkladnějšímu a přesnějším propátrávání terénu. Trasovací a lokalizační systém si upevní policista na ruku a zařízení pak komunikuje s družicí a internetem a přenáší signál do počítače ve štábním vozu. Velitelé vidí pohyb policistů v terénu a mohou tak pátrání zpřesnit.

Antonín Lenc, zástupce velitele pořádkové jednotky o cvičení řekl: "Při pátrání v terénu jde především o rychlost. Ti, které hledáme jsou v ohrožení. Udělá se prvotní brífink a hned se jde do terénu. Poprvé si zkoušíme práci s p-Trackem. Kolegové z jiných krajů s ním mají dobrou zkušenost, proto ho chceme i my. P-Track předchozí generace pomohl například najít zavražděnou Aničku Janatkovou."

Letos pátrali jihočeští policisté už po desítkách lidí. Nejčastější bývají houbaři, turisté, ale bohužel i ti, kteří chtějí dobrovolně ukončit život. Policejní psovodi vypátrali například dezorientovaného houbaře v Plané na Českobudějovicku, u Prachatic pomohli najít houbařům i ztracený klíč od auta. Na Táborsku našli policisté v lese ztracenou mladou ženu s dítětem tím, že našli její auto a pustili u něj policejní maják. Žena, která byla s policisty v telefonickém kontaktu, tak díky houkání cestu ke svému autu znovu našla. "Základem je nabitý mobil. Ztracení si jím jednak mohou zavolat o pomoc, ale díky aplikacím a mapám se mohou i lépe zorientovat a správnou cestu znovu vyhledat i sami," řekl policejní tiskový mluvčí Miroslav Doubek.