Nechutnost…

Linec - Před slavnostní vzpomínkou k osvobození koncentračního tábora v Mauthausenu v neděli prohlíží nadprůměrně mnoho zájemců internetové stránky tohoto pamětního místa - www.mauthausen-memorial.at. V pátek kolem 3.20 hodiny na nich ale našli šokující obrázky – napadli je neznámí hackeři a umístili na ně dva pornografické obrázky dětí. Na zásah Mauthausenského výboru (www.mkoe.at) nechalo ministerstvo vnitra stránky privátního provozovatele stáhnout ze sítě, napsal deník OÖN. Akci odsoudili politikové i veřejnost, úřad pro ochranu ústavnosti zahájil vyšetřování.

Budoucí hvězdička módy?Talent módy

18letá Ajsa Selimovicová, narozená v St. Oswaldu u Freistadtu, je mezi pěti semifinalistkami castingshow talentů manekýnek Heidi Klumové "Germany's next Topmodel". „Dívka pracující jako au-pair v Bádensku-Württembersku přesvědčila výběrovou komisi posledním velkým fotoshootingem, kdy s mnoha tetováními a sexy outfitem dvacátých let ,plula´ na houpačce cirkusovou kulisou," popisuje deník OÖN. Semifinále bude přímo vysílat televizní stanice ProSieben v neděli od 20.15 h.

Za urážku výpověď

Pokud nájemník hrubě urazí pronajímatele, musí počítat s výpovědí. V tomto případě šlo o konflikt kolem teploty vody v koupelně pronajatého bytu v Hohenbrunnu u Mnichova. Nájemníci, manželský pár, loni 2. května mezi 6 a 6.30 hodiny telefonicky reklamovali u pronajímatele, že má jen 35 stupňů místo požadovaných čtyřiceti. Pronajímatel chtěl situaci v bytě zkontrolovat v 9.15, ale uživatelé ho dovnitř nepustili s tím, že to není nutné, že voda je málo teplá v celém domě. Při slovní přestřelce nájemník nazval pronajímatele „Vy promovaná pr…", a ten mu za to dal k 31. květnu výpověď. Poškozený se bránil, majitel ho prý předtím fyzicky napadl. Podle soudu v Mnichově je ale výpověď oprávněná. Takové označení se dotýká cti a jde daleko za hranici sprostoty a nezdvořilosti. Po pronajímateli nelze za takové situace spravedlivě požadovat pokračování nájemního vztahu, řekl soud. Přihlédl k tomu, že se v domě znesvářené strany nevyhnutelně setkávají. Tak masivní urážka závažně otřásla nezbytnou důvěrou, která by sotva mohla být obnovena například napomenutím.

Ina Freudová.Miss Pasov 2015

Ve velké internetové online volbě Miss "germansbeauties" byla královnou krásy města Pasova prohlášena 23letá vychovatelka Ina Freundová. „Pro mne bylo v poslední době důležité hlavně dokončit studia odborné akademie sociální pedagogiky, ale samozřejmě jsem taky zpívala," řekla někdejší semifinalistka popové soutěže 2008 deníku PNP. Pět let školy má za sebou a nyní zase pracuje na hudební kariéře. K soutěži více na www.miss-passau.de.

Drazí běženci

Náklady na ubytování žadatelů o azyl v Bavorsku by mohly v tomto a v příštím roce stoupnout až na dva a půl miliardy eur, řekl ministr financí Markus Söder. Dvojroční rozpočet nejprve počítal s necelou miliardou. Očekávaný výdaj ministr srovnal s náklady na 40 000 nových učitelů nebo 300 000 nových studijních míst, píše PNP. List dodává, že do finanční nouze se Bavorsko ani tak nedostane – Söder očekává letos a v příštím roce daňový příjem o 900 milionů eur vyšší, než se očekávalo. Rozpočet je aktuálně v přebytku čtyř miliard eur.