Na snímku jsou s týmem pomocníků novoroční mimina Aanaya Buttová (3730 g, 51 cm) s maminkou Nailou Imranovou, Simon Hankofer (3675 g, 51 cm) s maminkou Judith a otcem Udem, Samir Rückauf (3750 g, 54 cm) s maminkou Patrizií, Moritz Julian Boot (3020 g, 52 cm) s maminkou Heike-Christine a otcem Manuelem. V Deggendorfu loni přišlo na svět 1735 dětí, předloni 1709.

Tisíce letů záchranářů

Záchranné vrtulníky rakouského automotoklubu loni letěly na pomoc 18 251krát, informují OÖN. Jako v minulých letech byly s odstupem nejčastějším důvodem startů interní příhody jako akutní srdeční a oběhová onemocnění – a to kolem 36 procent. Následovaly se 14,7 procenta úrazy při práci, při sportu, ve škole, ve volném čase nebo v domácnosti. Dopravní nehody si vyžádaly osm procent letů. Nejčastěji vyrážely vrtulníky Christophorus v hornorakouském Subenu a ve Vídni – každý k 1675 zásahům. Ze Salcburku letěly 1675krát, tedy 4,6krát denně, ze Štýrského Hradce 1445krát.

Hospodářský zázrak je, když…

Dnes je Rakousko jednou z nejbohatších zemí Evropy. Hospodářský institut Wifo uspořádal k důvodům poválečného rozkvětu rozbité země seminář, na němž vyložil, že těmi hlavními byly dobrá vzdělanost obyvatelstva, duální systém výchovy a tvrdý šilink, píší OÖN. Významnou roli hrál také sociální mír díky sociálnímu partnerství, které například odbory vedlo ke zdrženlivosti při mzdových dohadováních, díky čemuž byly domácí produkty na světových trzích konkurenceschopné. „Rozhodující pomocí byla také americká podpora v roce 1948 Marshallovým plánerm,“ uvedl linecký list. „Rakousko z něj dostalo nejvyšší pomoc na hlavu ze šestnácti států. A to jako dar, nikoliv kredit jako Norsko. Prozápadní ekonomicky liberální zaměření založené výsledkem prvních voleb umožnilo Rakousku včlenění do západního hospodářského systému a všeobecný rozvoj.“

Ten by byl podle lineckého deníku ještě rychlejší, kdyby například nedošlo ke znárodňovací krizi v osmdesátých letech, která kvůli dlouhému otálení politiky stála moc peněz daňových poplatníků. Nakonec byla přesto celá odvětví jako produkce oceli „ještě na poslední chvíli zachráněna před smrtí“, řekl ekonom Marcus Scheiblecker deníku. Dnes patří právě v Horních Rakousích podniky jako VÖEST Alpine, KTM nebo Amag, které se uvolnily z bývalého státního průmyslu, ke světové špičce.

Chtějí dotovat venkovské lékaře

Dolnorakouská hejtmanka Johanna Mikl-Leitnerová vzala udržení lékařské péče na venkově jako politický úkol. Proto chce mimo jiné obsadit všechna místa praktickými lékaři se smlouvami s pojišťovnami, uvedl linecký Volksblatt. V zemi jsou stále tři obce, ve kterých jsou ordinace už více než dvacet let neobsazeny. Mikl-Leitnerová chce rozjet akci, při níž holding zemských klinik připraví všeobecné lékaře, kteří by převzali ordinace na venkově neobsazené déle než rok. Jejich motivací má být mimo jiné „vstupní prémie“ 50 000 eur na modernizaci praxí. Při těžších zásazích mají mít „krajánci“ možnost vyžádat si podporu záchranářů, přičemž země náklady uhradí až do výše půl milionu eur ročně. Hejtmanka dále požaduje od vlády zvýšení počtu studijních míst na lékařských fakultách. Na soukromé univerzitě v Křemži nyní studuje 270 posluchačů. Cílem je po jejím dobudování od roku 2020 zhruba 400 míst a 75 absolventů ročně.

Čekali vichr

Meteorologové varovali na středu před tlakovou níží "Burglinde".se silným větrem. Několik bavorských zoologických zahrad se právě v době prázdnin proto v zájmu bezpečnosti návštěvníků, zaměstanců a zvířat rozhodlo neotevírat. „Při poryvech větru o síle orkánu je při stavu našich starých stromů velké nebezpečí padajících větví. Nebezpečná zvířata jako velké kočky a medvědi zůstanou ve svých stájích,“ řekl ředitel zooparku v Hellabrunnu. Zavřeno měla také zahrada v Augsburgu.

Zubačka na Zugspitze měla jezdit jen mezi Ga-Pa a Ibsee, na vrchol už ne. Stála také řada řada vleků. V Bavorsku a v Horních Rakousích se nakonec počasí moc výrazně neprojevilo s výjimkou Tyrolska, kde až do 14 hodin na měřicí stanici Galzig (2079 m) foukalo 155,9 km/h, na Brunnenkogelu (3437 m) 137,5 km/h.

Rekordně ekoproudu

Produkce zdrojů alternativní energie v Německu dosáhla loni rekordu – podle koncernu Eon vyrobily solární, vodní a větrné elektrárny kolem 154 miliard Kwh elektřiny, o pětinu víc než předloni. Nezapočítány jsou zařízení na biomasu, které vyprodukovaly dalších 38 miliard Kwh. Podíl těchto zdrojů na celkové produkci elektřiny stoupl loni na třetinu. Její spotřeba byla o jedno procento vyšší než v roce 2016, spotřeba plynu vzrostla o pět procent.

Velký úklid

Mnichovská úklidová služba odstranila na Nový rok kolem 60 tun silvestrovského odpadu, především zbytků dělbuchů a raket, píše PNP. Je to o deset tun víc než loni. K úklidu nastoupilo 150 zaměstnanců se zametači a nákladními sklápěčkami už ve dvě hodiny v noci. Zahradníci se pustili do parků. Práce jim podle odhadu potrvají do konce týdne.

Skoro 100 milionů zásilek

Rakouská pošta přepravila loni 97 milionů balíků, o 16 milionů víc než předloni. Za den zpracovala průměrně 320 000 balíkových zásilek, o Vánocích kolem půl milionu denně. Vrcholem byl 11. prosinec se 600 000 kusy.