Dnešnímu hlasování předcházelo prezidentské veto zákona. Novela začne platit nejspíš v červnu letošního roku. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce dnešní hlasování znamená mimo jiného i stabilitu pro národní parky, zvýšení jejich atraktivity pro návštěvníky, ale také určitá omezení pro obyvatele obcí na území národních parků, což znamená především Šumavu.

Národní park Šumava, ilustrační foto
Poslanci přehlasovali prezidentské veto

Ministr životního prostředí Richard BrabecZdroj: Deník/Miroslav Fuchs

„Chtěl bych poděkovat všem kolegům, nejen tady ve Sněmovně, ale i na Ministerstvu životního prostředí, kde jsme novelu více jak rok a půl připravovali. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum nad demagogií a snahou nechat po další léta národní parky, především ten šumavský, v další nejistotě. Zákon přinese parkům nejenom stabilitu v podobě 15letého moratoria na změnu zonace, ale také zvýší jejich atraktivitu tím, že plošné omezení vstupu mimo vyhrazené cesty v 1. zónách nahradí klidovými územími, a tak otevře dosud nepoznaná místa turistům a zájemcům o poznávání přírody. Pro místní i turisty začnou okamžitě s účinností zákona platit některá nová pravidla. Jsou to především aktualizované základní a bližší ochranné podmínky. Ty znamenají například možnost vjíždět i v obcích národních parků mimo komunikaci, rozdělávat oheň nebo stanovat a kempovat v zastavěném a zastavitelném území obcí. Naopak nově bude s účinností zákona zakázáno používání pyrotechniky a ohňostrojů, které mají negativní vliv nejenom na domácí zvířata, ale i ta divoká, žijící v přírodě," řekl dnes po hlasování ministr Brabec.

Národní park Šumava, ilustrační foto
Svaz obcí Šumava k zákonu o národních parcích

Hlasováním ale podle ministra Brabce pro resort životního prostředí a především pro jeho zástupce na správách národních parků nekončí. "Naopak, vše pro správy národních parků teprve začíná. Ty nyní čeká návrh a následné projednávání nových dokumentů, které je potřeba s novelou zákona nově zpracovat a dohodnout. Jedná se o zásady péče (dříve plán péče), novou zonaci (nově budou stanovené 4 zóny namísto tří) a také bude nutné do dvou let od účinnosti zákona zahájit jednání o vymezení klidových území. Změny se budou týkat i návštěvních řádů, které nově nebudou plnit funkci regulační, ale pouze informativní. V každém případě, tím úplně prvním krokem, který nastane, bude svolání jednání rad ve všech národních parcích a v nich opětovné prodiskutování nového znění zákona se zástupci obcí a regionů i zájmových spolků s cílem dohodnout se na společném harmonogramu dalších kroků a stabilizovat tak všechny parky co nejdříve," dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ilustrační foto
Stávka řidičů postihne většinu spojů