„V létě roku 2012 jsem vzal svoji rodinu, manželku a své dva malé syny právě sem, na návštěvu Husova rodného domu. A musím říci, že mi bylo smutno. Husův dům byl neopravený, byla zde stará expozice a já jsem si říkal, jak je to typicky české. Protože my máme tendenci, jako český národ, na to, co je ve skutečnosti podstatné, na to, co je ve skutečnosti důležité, zapomínat a nechávat to tak trochu stranou v představě, že když je to tak důležité, že se o to někdo postará. A jsem rád, že to nezůstalo při tom typicky českém postoji," uvedl v rámci slavnostního otevření premiér Bohuslav Sobotka.

Spolu s ním se vedle řady dalších významných hostů otevření Centra mistra Jana Husa účastnili i ministr kultury Daniel Herman a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Podobné složení se podle slov hlavních hostů ale při blížících se Husových slavnostech v Husinci začátkem července očekávat nedá. Jak uvedli premiér Sobotka i ministr kultury Herman, přednost pravděpodobně dostanou akce spojené s připomínkou výročí šesti set let od upálení mistra Jana Husa v Praze.

„Osobně nepředpokládám, že bych se v tyto dny do Husince vracel, ale budu se účastnit oslav mistra Jana Husa v Praze. Nicméně velmi rád bych se osobně účastnil velmi důležité akce v Jihočeském kraji, a to je zahájení výstavy v Husitském muzeu v Táboře, které nás čeká v příštích dnech," naznačil Bohuslav Sobotka.

Svůj sobotní program na jihu Čech ale premiér zahájil v mlékárenské společnosti Madeta, kde s vedením společnosti hovořil o zákonu o významné tržní síle, jehož novelu předložil do Poslanecké sněmovny. S generálním ředitelem Madety Milanem Teplým dále diskutoval o exportu, především o tom, jak se firma vyrovnala s omezením přístupu na ruský trh.

„Jsem rád, že si společnost našla alternativní trhy, protože se nedá předpokládat, že by letos sankce skončily," zdůraznil Bohuslav Sobotka. Poslední otázkou, kterou premiér při své návštěvě Madety otevřel, byla situace na trhu s mlékem. „Tady jde o kombinaci dvou faktorů, jednak ruských protisankcí, které zkomplikovaly situaci, jednak očekávaného zrušení mléčných kvót Evropskou unií. To samozřejmě klade velké nároky na producenty a zpracovatele mléka," uvedl Bohuslav Sobotka s tím, že se tomuto tématu bude muset ministerstvo zemědělství v budoucnu velmi intenzivně věnovat.

Odpoledne pokračoval premiér do Jaderné elektrárny Temelín, kde s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, ředitelem divize výroba společnosti ČEZ Ladislavem Štěpánkem, ředitelem Jaderné elektrárny Temelín Bohdanem Zronkem a hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou probírali novou energetickou koncepci České republiky. Ta počítá s tím, že největší objem energie vyprodukují jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

„V koncepci počítáme s tím, že zhruba polovinu elektrické energie by měly i do budoucna zajišťovat dvě naše jaderné elektrárny. Dalších 25 až 30 procent by mělo připadat na obnovitelné zdroje, zbytek pak na uhlí a plyn," řekl v sobotu Bohuslav Sobotka. V souvislosti s těmito dvěma komoditami však premiér do budoucna očekává jejich pokles. Tuto absenci by měl podle jeho slov nahradit právě nárůst obnovitelných zdrojů.

Při své návštěvě Temelína předseda vlády zároveň uvedl, že vládní koncepce rozvoje energetiky počítá rovněž se stavbou dvou nových bloků v Dukovanech a Temelíně. Stavba prvního z nich by měla vzhledem ke stáří elektrárny začít v Dukovanech. Výběrové řízení na dodavatele nového bloku by podle premiéra mohlo být zahájeno koncem roku 2016. V Temelíně by pak celý proces začal později.

„Nepřijel jsem dnes do Temelína, abych oznamoval nějaké konkrétní termíny. Přijel jsem proto, abych zdůraznil, že vláda má zájem na budoucnosti této bezpečné a efektivní jaderné elektrárny," řekl Bohuslav Sobotka.