V noci na sobotu například převážel tuniský občan v Mercedesu Vito čtrnáct Afghánců, v Mittichu vysadili dva Rumuni 30 Syřanů, v Eggenfeldenu nechal Syřan vystoupit čtyři krajany přímo před policejní stanicí a byl i s nimi zadržen. V noci na neděli vezl 60letý Ital 11 Syřanů, rumunský řidič převážel 12 Syřanů a 11 Palestinců, bulharský šofér pašoval do Bavorska 14 Afghánců atd.
V Bavorské Železné Rudě dopadla policie o víkendu 28 Afghánců, kteří do země přicestovali ilegálně. Mezi nimi bylo také 15 osaměle cestujících dětí a mladistvých, uvádí PNP. Běženci včetně dvou čtyřčlenných rodin a devítiletého chlapce, kterého doprovázel strýc, byli po prvotním ošetření a úředním záznamu dovezeni do záchytného střediska v Deggendorfu. Děti a mladiství přešli do péče úřadu pro mládež v Regenu. Nezletilí zatím zůstanou ve středisku v Regenhütte. Kromě toho byli lékařsky vyšetřeni v nemocnicích ve Zwieselu a ve Viechtachu. „Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že tito lidé byli propašováni přes českou hranici," dodal pasovský deník.
Regionální přijímací středisko v Deggendorfu je přeplněno, tamní zimní stadion, který slouží k nouzovému ubytování migrantů, rovněž, a dolnobavorská vláda musela sáhnout ke krizovému plánu přijatému už před několika měsíci. K němu patří mimo jiné ubytování běženců ve sportovní hale gymnázia v Pockingu. Byla s velkým úsilím narychlo vybavena podlahovou krytinou, patrovými postelemi, kasárenskými skříňkami a velký prostor byl k většímu soukromí předělen závěsy vždy pro dvě, tři palandy. První azylani už sem začali přijíždět v úterý. Kapacita této nouzové „ubytovny" je 160 lidí. Okresní hejtman Franz Meyer ujistil, že k začátku nového školního roku v polovině září bude tělocvična znovu k dispozici žákům školy. Do té doby musí být podle hejtmana nalezeno jiné řešení ubytování běženců. Nad pořádkem v hale dohlíží nepřetržitě bezpečnostní služba. Stravování zajišťuje cateringová firma ve vlastním stanu za halou. „Město ani okres s touto pomocí nemají žádné náklady, nouzové ubytování platí zemský rozpočet," uzavírá deník PNP.
Kolik neustávající proud uprchlíků Bavorsko stojí, to lze samozřejmě jen odhadovat. Hubert Aiwanger, šéf klubu Svobodných voličů v zemském sněmu, mluví o asi třech miliardách eur, jejichž užití ovšem podle něho politici budou muset vysvětlit daňovým poplatníkům…

Řidičák: až 1763 eur

Zaměstnanecká komora v Linci porovnala cenu 26 autoškol v Horních Rakousích za „béčko" (teorie, třináct hodin jízdy a dvě zdokonalovací) a zjistila, že jsou od 1065 do 1763 eur, napsaly OÖN. Vysvětlují, že pro žáka je zpočátku těžké odhadnout, jaký rozsah školení bude potřebovat, protože počet hodin jízdy se odvozuje od jeho umění a schopností – předepsána je alespoň jedna. Ta v zemi stojí 44 až 80 eur. „K nákladům školení přistupují zvlášť poplatky za zkoušky a většinou si žáci musí také koupit učební pomůcky," dodává list. (ooe.konsumentenschutz.at)

Trochu delší středa

Jak informovaly OÖN, úterní půlnoc světového času UTC proběhne tak, že po sekundě 23:59:59 bude následovat 23:59:60, a teprve poté začne 1. červenec s 0:00:00. Protože středoevropský čas je „rychlejší", u nás změna nastane až ve středu po 01:59:59. „Tato převodní sekunda je nutná, protože délka dne je navázána na rotaci Země kolem své osy, a ta je během času vlivem přitažlivosti Měsíce stále pomalejší," vysvětlil v listě Johannes Böhm z Technické univerzity ve Vídni. Tu a tam se proto musí přidat vteřina, aby se oficiální čas na planetě a rotace Země nerozcházely ještě víc.

Poklad, jak jej zachytil náhodný chodec.Poklad patřil zlatníkovi?

Pasovský deník PNP se vrací k nálezu zlata při stavebních pracích na privátním pozemku v západní části města. „Přitom nechybělo moc a poklad by byl ztracen navždy," uvádí list. „Ve sklepě domu totiž čtyři dělníci v pondělí narazili na větší množství zrezivělých plechovek a krabic od barvy, a něco takového se likviduje co možná nejrychleji. Jenomže pozornost stavbařů vzbudilo několik těchto schránek, které byly mnohem těžší než ostatní. Ze zvědavosti je tedy otevřeli, a našli zlato zabalené do novin z roku 1964. V pátek učinili další objev. V zemi byly zlaté a stříbrné říšské mince. Celkově může mít nález hodnotu kolem milionu eur."
PNP v městském archivu zjistila, že dům dlouhá léta patřil hodináři a zlatníkovi Leonhardu Schreyerovi jr., narozenému v roce 1910. Už jeho otec byl hodinářem a obchodoval s drahými kovy. Syn zemřel před 15 lety jako bezdětný. To samozřejmě komplikuje hledání právoplatného vlastníka zlata, které je nyní uloženo v bankovním depozitu úřadu ztrát a nálezů.
Podle předsedy svazu advokátů v Pasově Sebastiana Kahlerta je rozhodující, zda bude majitel jednoznačně určen. Pokud ne, může se prý stát, že v tomto případě připadne celý poklad novému majiteli pozemku. Čtyři dělníci, kteří jej našli, byli jen „výkonnými pomocníky" zadavatele prací, tedy stavebníka. Ten by podle Kahlerta měl být právně označen za nálezce. Pokud by bylo zlato možné jasně přiřadit majiteli, náleželo by novému vlastníkovi pozemku jen tříprocentní nálezné. Otázku samozřejmě komplikují i okolnosti, zda o poklad nebyl původní vlastník nějak připraven, nebo jestli je zlato už déle než 30 let bez majitele.
Na staveništi se prý žádní „hledači pokladů" od nálezu neobjevili, a měli by to také marné - práce pokročily a stavbaři už pozemek prohloubili o metr, aniž něco dalšího našli, uzavírá PNP.

Referendum za konopí

Uvolnění konopí pro léčebné účely v Bavorsku má vynutit referendum za změnu zákona, který to zatím zakazuje. Petici podepsalo už na 20 000 lidí. „Zemská vláda má podle představ iniciátorů založit agenturu pro konopí, která by prodej regulovala," uvádí PNP. Podle ní je hnacím motorem referenda gastronom Václav Wenzel Červený. „V roce 2013 chtěl všelidovým hlasováním zvrátit zákaz kouření, ale neuspěl. Mezitím se stal předsedou bavorského svazu pro konopí," vysvětluje deník. Cílem organizátorů je získat do konce července přes 33 000 podpisů. Stačilo by jich 25 000, ale podle zkušeností mnoho podpisů úřady při přezkumu neuznají, proto inicitátoři chtějí mít rezervu.

Zákazníci pošty mají smůlu

V Německu stávkuje od 8. června pošta za vyšší mzdy. Pasovský deník PNP vysvětluje čtenářům, jak je to s ručením za zpožděné zásilky. Podle všeobecných obchodních podmínek pošty a dceřiné „balíčkové" DHL záruka dodání za normální tarif v termínu není, ale kromě toho jsou smluvní vztahy, například u expres zásilek, u nichž je termín doručení sjednán. Pošta ručí za to, že bude dodržen. „Toto ručení ovšem v případech jako je stávka nebo zásah vyšší moci odpadá," vysvětluje list. Dodává, že kdo by chtěl ostatně poslat poštou zboží, které se kazí, má si uvědomit, že to může být z přepravy vyloučeno. „Nejlepší je zeptat se předem," končí PNP.

Horští myslivci budou hitem festivalu.Evropské týdny zvou

V Pasově se rozběhl kulturní festival Evropské týdny. Deník PNP připomíná další dva neobvyklé pořady. V úterý 14. července od 19 hodin zahraje na Residenčním náměstí ve starém městě v Pasově 60členná kapela horských myslivců, jejichž repertoár sahá od aranžmá pro dechové orchestry přes klasický swingový bigband až k folklorní muzice včetně alpských rohů. Výnos koncertu připadne akci Rotary klubu na podporu potřebných dětí a mládeže regionu.
Absolvuje varhanní maraton třemi zeměmi.19. července absolvuje Hansjörg Albrecht (vpravo) varhanní maraton třemi zeměmi. Zahraje v 11 hodin v klášteře ve Zlaté Koruně, v 15 hodin v hornorakouském Welsu a na závěr od 19 hodin v pasovském dómu sv. Štěpána. Všude bude vstupné 15 eur. Pro zájemce, kteří by chtěli vyslechnout všechny tři koncerty, pořadatelé vypraví 19. července v 8 hodin z dunajského nábřeží v Pasově autobus. Každé z vystoupení Albrecht věnuje jednomu skladateli - Johannu Sebastianu Bachovi, Georgu Friedrichu Händelovi a Richardu Wagnerovi.