Jak přiblížila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková, od 1. června do 15. srpna roku 2018 zasahovaly výjezdové skupiny záchranářů u devíti případů tonutí. „Z toho tři případy dopadly tragicky a skončily smrtí,“ sdělila.

Většinou děti

Zásahy jihočeských záchranářů u tonoucích osob.Zdroj: Deník / Miroslava JindrováV pěti případech šlo o děti předškolního věku ve věku od 2 do 4 let, které se topily v zahradních bazénech. „V dalších třech případech tonuly osoby na koupališti a v jednom v rybníce. Alkohol nemáme potvrzený u žádného z případů,“ popsala.

V minulém roce ve stejném období už záchranáři vyjížděli k 18 případům tonutí. „Z toho jedenáct osob zemřelo! V šesti případech se jednalo o tonutí v bazénech a koupalištích a ve dvanácti v přírodních vodách (5x řeka, 7x rybník),“ upozornila na vzrůstající tendenci.

Rozdíl mezi těmito lety je v poklesu počtu dětí předškolního věku na jeden. „Ale naopak stoupl počet dětí do 15 let na šest. Ve čtyřech případech byl u tonoucích potvrzený alkohol,“ shrnula statistiku Petra Kafková.

Polovina sezony

V letošním roce, tedy ještě ani ne v polovině sezony, má jihočeský záchranářský tým na kontě od začátku června již pět událostí. „Konkrétně jde o úspěšně zachráněného muže z rybníka, zachráněné batole z bazénu a slečnu z řeky. Potom se jedná o malé dítě tonoucí v rybníce, které jsme předávali v kritickém stavu do nemocnice a dítě vytažené ze zahradního jezírka,“ popsala dva tragické případy z minulého týdne z Prachaticka a Českokrumlovska.

Na zemi není vyhráno

Zásahy u tonoucích bývají náročné, důležitou roli hraje hlavně čas. Vyhráno však není ani na souši. Nebezpečí hrozí i po vynoření z vody, říká se mu sekundární utonutí. Jak vysvětlil Daniel Vican ze záchranářské služby Českého červeného kříže, tzv. suché tonutí je reflexní stažení hlasivek. „Rozdíl je v tom, že v plicích už sice nemáme vodu, ale jde o nedostatek kyslíku,“ popsal možné nebezpečí.