Obce nesmějí blahopřát?

Jako mnoho rakouských obcí i Kopfing gratuluje svým občanům v obecní tiskovině ke kulatinám či zlatým nebo stříbrným svatbám. Tuto praxi nyní napadl anonym a komise pro ochranu dat ve Vídni zahájila řízení se starostou Otto Strasslem s tím, že obec nemá právo nakládat s osobními daty v matrice bez souhlasu dotčených občanů. „Taková gratulace je součástí naší kultury oslavování a jako taková by neměla být zpochybňována," řekl zemský hejtman Pühringer v deníku OÖN. Horní Rakousy prý udělají všechno pro to, aby od této praxe nemusely ustoupit. V některých jiných spolkových zemích k urovnání problému přijali speciální „gratulační" zákony, dodal list.

Tátové na otcovské

V Horních Rakousích už 30 procent otců využívá možnosti vzít si minimálně dva měsíce pracovní volno a být na „otcovské" se svými novorozenci. „Mnozí si ale nejsou jisti, jak má vlastně jejich role vypadat. Horní Rakousy je o tom chtějí poučit kampaní iniciovanou zástupcem hejtmana pro rodinu Franzem Hieslem. V brožuře a při řadě akcí chtějí dát tatínkům tipy a informace, jak otcovskou roli zvládnout. „Kromě jiného chceme také ukázat, že otcové, kteří jsou aktivní při výchově dětí, vůbec nejsou žádnými ,sofťáky´," říká Hiesl v deníku Volsksblatt.

Půlka sousedů „obědvá" v kanclu

Brau Union uspořádala průzkum k poledním pauzám Rakušanů. Podle marketingového ředitele Andrease Stiebera ji iniciovala stoupající poptávka gastronomie v čase obědů. Studie ukázala, že téměř každý třetí Rakušan užívá polední přestávku k odpočinku – a k „natankování" sil. Jen 23 procent uvedlo, že přestávku nedrží. Zhruba polovina dotazovaných jde ven si něco sníst, 27 procent užívá kantýnu. Každý druhý ale zůstává v kanceláři a sní si nějakou maličkost.  Podle průzkumu lidé chtějí polední volno trávit v přírodě – čtyři z deseti jdou do parků a zahrad.

Přísněji na mladé

V Bavorsku bylo loni odsouzeno 125 410 lidí, o 181 víc než v roce 2011. Ve více než třech čtvrtinách případů byly uloženy tresty peněžité, ve 14 procentech podmínky. Ministryni spravedlnosti Beate Merkovou potěšil především pokles sexuálních trestných činů z 1187 na 1117, přičemž loňských 91 případů těžkého zneužití dětí je nejnižším číslem poslední doby. Za vraždu bylo odsouzeno 21 osob (předloni 32). Odsouzení za ublížení na zdraví ale přibylo – z 12 811 na 13 378.

Ministryně by chtěla zpřísnit tresty pro mladistvé. Do vězení by napříště měli jít až na tři měsíce místo nynějších maximálně čtyř týdnů. Trest by měl být vykonán vcelku, ne jako dosud třeba po částech o víkendech. Jejich pobyt za mřížemi by byl doprovozen péčí terapeuta. Za důležité má vytrhnout je z navyklého prostředí na delší čas. „Jen tak je možné dosáhnout změny chování," míní Merková v deníku PNP. Loni počet trestných činů mladistvých v Bavorsku lehce stoupl na 2887. Výrazně ale poklesl počet odsouzených v této skupině – z 9418 na 8923. Podle ministryně by mělo být pravidlem trestání 18letých už podle sazeb pro dospělé. Loni byly tři čtvrtiny 18-20letých pachatelů odsouzeny podle snížené „mládežnické" sazby.

Za humny ubylo školáků

V Bavorsku skončily ve čtvrtek prázdniny. Do základních škol nastoupilo 107 100 prvňáčků. Celkově ale počet školáků poklesl na nejnižší stav za deset let. Loni jich bylo celkem o 25 000 víc.  Ve 2400 základních školách ubylo 8000 dětí, v tisícovce škol dalšího stupně 4000, gymnázia ztratila 2700 žáků.

Být lékařem v Německu…

Němečtí praktičtí lékaři budou v tomto měsíci stávkovat. Krátkodobě uzavřeno by mělo být 90 000 praxí. Péči o akutní pacienty lékaři zachovají. Odhlasovali si to velkou většinou. Protest podle deníku PNP míří na všeobecné zdravotní pojišťovny, které redukovaly pro příští rok plánované navýšení honorářů. Svaz pojišťoven s protestem nesouhlasí. Podle mluvčího je základním problémem spravedlivé rozdělování prostředků mezi skupiny lékařů. Stávky prý sotva k řešení této otázky přispějí.

V dosavadních jednáních pojišťovny nabídly lékařům pro příští rok o 270 milionů eur víc a jejich sdružení nyní diskutuje o možném navýšení ještě o několik set milionů eur. Lékaři ale požadují zvýšení o 3,5 miliiardy.  Podle názoru Svazu demokratických lékařek a lékařů hrozby stávkou škodí pověsti lékařů. „Že se takto chová profese, která celkově dobře vydělává, to škodí celému lékařskému stavu," uvádí prohlášení svazu.

Největších obratů z ošetřování pacientů se zákonným pojištěním dosahují lékaři z laboratořů – loni kolem 230 000 eur za čtvrtletí. Následují je ledvinoví specialisté s 224 000 eur. Interní specialisté, radiologové a někteří další mají 93 000 až 199 000 eur, v dětské psychiatrii je průměrný obrat 65 000, u očařů 60 000, u chirurgů 57 000, ortopedů 56 000, domácích lékařů 52 000, gynekologů 47 000 eur.

Podle úřední statistiky byly v roce 2007 celkové příjmy lékařů z honorářů zákonných a oborových pojišťoven dohromady po odečtu nákladů praxí, ale před zdaněním a odvody, průměrně 142 000 eur, čtyři roky předtím 126 000. Na špici byli radiologové s 264 000. Ve středu žebříčku  byli mj. lékaři ORL – 144 000, ženští lékaři měli 145 000, chirurgové 149 000, kožní 155 000, internisté 158 000.

Měsíční čistý příjem „pokladničního" lékaře je průměrně 5442 eur – psychoterapeuta 2658, všeobecného lékaře 5018, atd.

„Právo na stávku v právním slova smyslu lékaři nemají," připojuje deník PNP. „Praktičtí lékaři s vlastní praxí nejsou zaměstnanci. Zdravotní pojišťovny s nimi mají smlouvy na zajištění zdravotní péče a dodržování této povinnosti mají kontrolovat zemská ministerstva zdravotnictví. U zmíněných protestů se tedy může jednat jen o přechodné uzavření praxe. Každý lékař v ní má přitom tzv. prezenční povinnost. Při plném úvazku v ní musí být osobně minimálně dvacet hodin týdně k dispozici alespoň pro pohovory s pacienty."