Vánočka čtenářky Evy Srchové

Potřebujete: 500g polohrubé mouky, 12 dkg másla, 10 dkg cukru, 3 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra, 250 ml mléka, 3 dkg droždí, 5 dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, trochu rumu.
Postup: Připravíme kynuté těsto jako na mazanec a dáme kynout. Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něho devět stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu zploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed zplostíme a poněkud do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozpletly, upevníme je na koncích tak, že konce zasuneme pod vánočku asi ve vzdálenosti 8 cm od sebe. Vánočku dáme kynout, pak ji potřeme vejcem, posypeme hrubě usekanými mandlemi a dáme ji péci do předtopené trouby. Pečeme nejdříve prudce, později teplotu zmírníme.

Vánočka čtenářky Martiny Furišové

Potřebujete: 600g hladké mouky, 120g krupicového cukru, 1 vanilkového cukru, 220ml mléka, 30g čersvého droždí nebo 3/4 sáčku suchého, 2 kusy vajec, 120 g másla, hrsti zlatých rozinek namočených v 30ml rumu,
špetky muškátového květu, špetky soli, citronové kúry z půlky citronu a hrst sekaných mandlí.
Postup: Vykynuté těsto rozdělte na devět částí. Upleťte základ ze čtyř pramenů, plést začínejte vždy uprostřed, díky tomu vám vyjdou stejné kraje… Lehce uprostřed po délce zploštěte, položte na ni cop ze tří pramenů, opět lehce zploštěte uprostřed a přidejte dva prameny zatočené do sebe.
Potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými mandlemi. Nechejte ještě chvíli na plechu vykynout.
Pečte na 170st cca 45 minut. Po prvních dvaceti minutách odendám sklenky a špejle, potřu ještě jednou vajíčkem a nechám péci dále až do zezlátnutí…
Těsto lze připravit i v domácí pekárně, kde platí pravidlo nejprve tekuté, poté sypké. Do jednoho rohu sůl, do druhého droždí.