V sobotu bylo v celém Bavorsku poprvé zadrženo více než tisíc azylantů za den - 1100. Rekordní byl i celý minulý týden, kdy do země přišlo 6000 lidí bez dokladů. Týden předtím bylo maximem 4500 osob, před rokem asi 500. Letos v Bavorsku napočítali už přes 32 000 azylantů, loni za pololetí 7000 a za celý rok 23 500. Nejvíc je nadále Syřanů, Afghánců a Somálců, ale přibývá i uprchlíků z dalších afrických států jako Pobřeží slonoviny, Gambie, Ghany, Kamerunu, Mali, Maroka, Mauretánie, Nigérie nebo Somálska.

Pokřtili malé běžence.Pokřtili malé uprchlíky

V kostele v Salzwegu na Pasovsku udělil farář Alexander Aulinger (třetí zleva) o víkendu v africko-německém obřadu křest 19 dětem ve věku od několika týdnů do 14 let z ubytovny uchazečů o azyl "Salzweger Hof". „Asistoval mu mimo jiné místostarosta Christian Domes, kmotry byli jeho kolegové z místního kruhu pomocníků a z farní obce," uvedla PNP. Už před dvěma týdny pokřtili pět dětí uprchlíků z Nigérie a z Konga v Kellbergu.

Přijdou cizí sousedé

Poschetsried, místní část Regenu, bojoval proti záměru zřídit zde v bývalém penzionu ubytovnu pro 120 uprchlíků. Po petici 40 občanů doporučil petiční výbor zemského sněmu, aby počet běženců nepřevyšoval jedno procento místních obyvatel (Deník informoval). „Po Poschetsried nebude mít klid?rozhovorech s ministerstvem sociálních věcí bylo sjednáno, že doporučení výboru nebude akceptováno," řekl nyní předseda dolnobavorské regionální vlády Heinz Grunwald. Podle PNP jsou prý pod enormním tlakem a těch 120 míst potřebují naléhavě. Obhajuje záměr s tím, že při posuzování zátěže obce je třeba přihlížet k celkovému počtu obyvatel – a Regen jich má 10 000. Jeho úřad proto penzion pronajme a nechá přestavět. S touto státní pomocí je spokojen i okresní hejtman Michael Adam, který zřízení ubytovny „k tíži města či okresu" ostře kritizoval. Kdy se sem nastěhují první běženci, se momentálně nedá odhadnout, uzavírá deník.

Bude horko jako na Sicílii?

Podle studie Zemědělské univerzity ve Vídni se už nedají zastavit masivní klimatické změny, vysoké teploty a přibývání tropických dnů s více než 30 stupni, napsal list Volksblatt. Těch má být v buoducnu až sto za rok. Podle prof. Herberta Formayera z Institutu pro meteorologii stoupnou roční střední teploty v oblasti Lince do konce 21. století podle „nejchladnějšího scénáře" o 1,7 stupně, podle středního o 3,5 a podle maximálního o 6,5 stupně na roční střední hodnotu 16 stupňů. „Tolik je dnes v Evropě zaznamenáváno jen na Sicílii a na jihu Španělska," uvádí list. Stoupající teploty povedou k větší bouřkové intenzitě a s tím spojeným záplavám.
K omezení dopadu klimatických změn sázejí Horní Rakousy vedle výstavby obnovitelných zdrojů energie na snižování emisí CO2 v průmyslu, domácnostech a v individuální dopravě a na výstavbu protipovodňových hrází. Pro zemského radu pro životní prostředí Rudolfa Anschobera není žádným tématem zavádění maximální hranice 100 km/h na dálnicích jako v Tyrolsku. „Místo tohoto citlivého tématu sázíme na zkrácení cest pendlerů a výstavbu hromadné dopravy. Podporujeme také rozvoj elektromobility," říká rada v deníku.

Čtyři roky „chirurgovi"

Okresní soud v Řeznu poslal 31letého muže na čtyři roky a tři měsíce do vězení mimo jiné za ublížení na zdraví a zneužívání akademických titulů. Mezi roky 2012-14 aplikoval jako rádoby plastický chirurg injekcemi do rtů, tváří a čel více než 50 mužů a žen botox a silikon. Pacienti utrpěli bolestivé zdravotní komplikace.
Soud kladně zhodnotil doznání obviněného a jeho psychické onemocnění. Návrh na jeho umístění do léčebny drogové závislosti ale odmítl.

Veterán láká k proletění.Výlet s veteránem

Změnu proti běžnému turistickému cestování proudovými stroji nabízí jako výlet téměř do pravěku létání vyhlídkový let s "Ju 52" berlínské nadace Deutsche Lufthansy. Kdo by se s tímto oldtimerem chtěl podívat nad hornorakouský centrální prostor, má příležitost nadcházející neděli na letišti ve Welsu. Lety na 30, 45 a 60 minut stojí 249 až 439 eur. (www.lufthansa-ju52.de)