Tradiční události nahrály dvě okolnosti – 10. listopad připadl na sobotu, a také počasí bylo ideální, píše list. Inscenace vyvrcholila v 18.30, kdy do centra vyrukovalo deset „vlčích smeček“ z Rinchnachu a okolních obcí. Ta z Widdersdorferu byla největší, se 92 vyháněči a šesti „práskači“, skoro stejně početně silní byli Kasberští (85+5). Vrcholem bylo společné vyzvánění na obří zvonce. Zvyk se váže k návratu stád z letní pastvy, kdy jsou louky symbolicky uvolňovány opět šelmám, které na jaře odtud vyhnalo zvonění dobytka.

Budou chybět duchovní

Evangelické a katolické církvi v Německu bude v roce 2030 chybět kolem 14 000 farářů, napsal pasovský Am Sonntag. Ústřední výbor německých katolíků očekává, že už nebude moci být obsazeno 7000 ze současných míst a 13 500 míst v seminářích. „Tato situace je katastrofální,“ řekl prezident výboru Thomas Sternberg. „Nebudeme už moci udržet zažité struktury. Mnohem víc úkolů budou muset převzít laici.“

Evangelická církev má podobné problémy. Farní svaz vychází z toho, že současný počet 21 000 farářek a farářů se o třetinu zmenší. „To přivede každého duchovního na hranici výkonnosti a za ni,“ řekl předseda svazu Andreas Kahnt.

Ježíškovská pošta už přichází

Dopisy pro Ježíška a od něho…Zdroj: Deník/repro PNP

Šest týdnů před Vánocemi už pomocníci Ježíška v jediném jeho poštovním úřadě v Bavorsku – v Himmelstadtu (okr. Main-Spessart) - „našpicovali tužky“ a zodpověděli první dopisy, které už zbývá jen opatřit poštovní známkou a orazítkovat, jak řekla vedoucí této „poštovny“ Rosemarie Schotteová (77). Zásilky nepočítala, ale odhaduje, že v každém případě jich už bylo asi 2000. Oficiální filiálku pošty Ježíška a Santa Clause vede od roku 1994, zaznamenala PNP. „Skoro všechny dopisy dostanou odpověď od Ježíška, pokud je odesilatel znám, a malý obrázkový vánoční příběh od Schotteové a jejích vnoučat. Děti, které se při sepsání dopisu hodně snažily, dostanou ještě navíc osobní pochvalu. Tak uvidí, že si Ježíšek jejich dopis opravdu přečetl,“ říká poštmistrová.

V úřadu sídlícím v radnici městečka se 1500 obyvateli pomáhá poštu vypravovat čtyřicet žen a dva muži. Do konce roku budou zpracovávat pravděpodobně opět 70 000 až 80 000 dopisů z celého světa. Poštovní úřad začne práci oficiálně první adventní neděli, kdy prezidentka zemského sněmu Ilse Aignerová a břichomluvec Sebastian Reich se svou hrošicí Amandou orazítkují první odpovědi.

Celkem je v Německu sedm ježíškovských pošt. Jediná v Bavorsku slouží už třicet let.

O pětinásobný jackpot

Protože v nedělním tahu rakouské loterie 6 ze 45, obdoby naší sportky, nepadl počtvrté za sebou jackpot se šesti správnými čísly, půjde ve středu o pětinásobný – a očekává se, že suma v něm naroste na asi 7,4 milionu eura, píší OÖN. V neděli nikdo neuhodl vítěznou kombinaci 13 – 14 – 22 – 33 - 34 – 43, dodatkové 30.

Dialýza v okrese slouží

Před 30 lety spustili v okresní nemocnici v Rohrbachu dialýzové pracoviště, které nabídlo zdejším nemocným ošetření místo dojíždění do Lince. Tehdy mělo zdejší středisko pět poloautomatů. Po 30 letech má více než dvojnásobek nejmodernějších plně automatických přístrojů. V roce 1989 provedlo 1522 dialýz, loni 4116, píší OÖN. Momentálně tu pracují na dvě směny se 34 pacienty, jedno místo je trvale rezervováno pro akutní případy, kterých loni bylo 43. Celkově za 30 let tu provedli skoro 100 000 dialýz. Nejstaršímu nemocnému je 85 let, nejmladšímu 42. Jeden z ošetřovaných sem dochází už deset let a krev mu byla vyměněna už více než 1500krát.

Kostry pod seminářem

Od jara je rekonstruována budova bývalého chlapeckého semináře St. Max pasovské diecéze, přiléhající přímo k dómu. Oprava bude stát kolem sedmi milionů eur. V objektu bude kromě referátu ministrantů sídlit také biskupský úřad mládeže.

Přestavba přinesla už překvapení, především v podzemí, píše PNP. Pbjevilo se například deset koster, které jsou nyní zkoumány. „Podle prvních odhadů odborníků mohou pocházet z desátého až dvanáctého století,“ konstatuje list. Jedna má patřit dítěti.