„Vyznačená trasa z Březníka Luzenským údolím měří přes tři kilometry, ale Krajský soud v Českých Budějovicích její použití zatím zakázal," říká mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek s tím, že  náhradní trasa po úbočí Špičníku měří přes pět kilometrů.

„Trasa je určena jen pro pěší, takže cyklisté musejí nechat kola na hájence na Březníku," pokračuje mluvčí s tím, že proti rozhodnutí soudu již podal park kasační stížnost.

„Nejde nám o to bránit turistům v cestě Luzenským údolím na Modrý sloup, ale chceme, aby se odborně posoudil vliv turistů na výskyt chráněného tetřeva hlušce
v kontextu celého šumavského území od Bučiny až po Poledník," vysvětluje Dagmar Kjučuková, místostarostka Zdíkova a předsedkyně Okrašlovacího spolku Zdíkovska a České společnosti ornitologické. 

Trasa na bývalé popraviště vede oklikou

Cesta na Modrý sloup na Šumavě.Tetřev hlušec s mláďaty ukrytí pod mladými  smrčky zvědavě pozorují lidi, kteří se vydávají směrem k česko-bavorským hranicím.

Cesta na Modrý sloup blízko Březníka v I. zóně šumavského národního parku je po desítkách let znovu otevřena vypravit se po ní můžete od 15. července až do poloviny listopadu.

Původně vytyčená tříkilometrová trasa vedla Luzenským údolím,  ale Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl její používání kvůli možnému negativnímu vlivu na výskyt populace vzácného šumavského tetřeva hlušce. Na Modrý sloup se tak pěší turisté můžou vypravit oklikou , pětikilometrovou náhradní trasou úbočím Špičníku.

„Náhradní trasa vede od závory pod březnickou hájenkou směrem doprava na Pytlácký roh a dále druhou zónou úbočím Špičníku směrem ke státní hranici a k hraničnímu kameni 28/8.," vysvětluje mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek s tím, že turisté se dostanou směrem k Modrému sloupu až na Luzný. Správa NP a CHKO Šumava i Ministerstva životního prostředí ČR chtěly, aby se letos   mohli turisté po 75 letech projít přímou cestou skrze Luzenské údolí. Jedná se o původní trasu, kterou po druhé světové válce zavřeli komunisté a po vzniku národního parku se sem zase nesmělo kvůli ochraně tetřeva hlušce.

„Na cestě Luzenským údolím tetřev prakticky nežije, neboť zde nemá vhodné úkryty ani mraveniště jako zdroj potravy pro mláďata," tvrdí ředitel parku Jiří Mánek.

Trasy na Modrý sloup
Pokud pojedete autem, zaparkujte na Modravě a pak se vydejte po značené turistické cestě na Březník. Pěší trasa podél Modravského potoka je dlouhá asi osm kilometrů. Do Modravy vás dovezou také prázdninové cyklobusy, které jezdí na lince Kvilda – Filipova Huť – Modrava – Srní – Železná Ruda. Cyklisté můžou jet z Modravy až na Březník, kde ale u hájenky s informačním střediskem parku musejí zanechat kolo a pak se pěšky vydat oklikou přes Špičník. Trasa k Modrému sloupu 
z Březníka měří pět kilometrů.

„Celý život se těším, že si svobodně trasu Luzenským údolím projdu a nikdo mi nebude zakazovat vstup," svěřuje se Emil Kintzl, dlouholetý značkař Klubu českých turistů, který trasu již vyznačil, ale značky a cedule se po rozhodnutí soudu musely prozatím odstranit.
S námitkou, že turistický ruch může negativně ovlivnit život vzácného tetřeva, totiž uspěli členové  Okrašlovacího spolku Zdíkovska a České společnosti ornitologické. „Jde nám o to, aby se odborně posoudil vliv turistů na výskyt tetřeva v kontextu celého území," říká místostarostka Zdíkova Dagmar Kjučuková.

Prozatím zakázanou trasu Luzenským údolím si prošel i bývalý starosta Horské Kvildy Eduard Hones. „Lidé tu smí chodit jen po vyznačené cestě od července do listopadu a tetřev tady má řadu možností úkrytu," myslí si muž, který zde dvě desítky let svážel dřevo s koňmi.
Na Modrém sloupu je během slunečného dne živo, protože z bavorské strany sem chodí spousta turistů. „Máme zdejší přírodu moc rádi," svěřují se Veronika a Tony Lorenzovi, kteří ve středu dopoledne Modrý sloup navštívili. „U nás v novinách psali o nové cestě na Březník, ale zatím je zavřená, takže se tudy nevydáme," ukazují mezi stromy na tři kilometry vzdálenou březnickou hájenku s teplou kuchyní a čepovaným pivem.

Lidé, kteří chtějí navštívit Modrý sloup, startují od ukazatele pod hájenkou na Březníku. Cyklisté tu musí nechat kola a dál pokračovat pěšky. „S koly na Modrý sloup nemůžeme, tak se půjdeme najíst," usmívají se  manželé Jan a Petr Knoulichovi z Orlických hor, kteří ukazují krásy šumavské přírody oběma dcerám Karolíně a Nikol. „Holky jsou tady poprvé a je tu spousta jiných krásných míst a tras," mávnou oba rukou nad uzavřenou cestou Luzenským údolím. „Z dramatických zpráv v médiích jsme čekali, že tady bude situace mnohem horší," komentují kolem stojící a ležící uschlé smrky.

„Hodně to tu zarostlo, až se mi nechce věřit," komentuje Eduard Hones stromky, vyrůstající mezi kmeny soušek  s tím, že Šumava má turistům stále co nabídnout.