Řidiči, kteří jezdí na trase Tábor - Rožmitál pod Třemšínem po silnici první třídy číslo 19, musí počítat s dopravním omezením v úseku od Kostelce nad Vltavou po Žďákovský most. V pondělí tu začala oprava vozovky a práce by měly trvat do 3. června.

Doba opravy přes dva kilometry dlouhého úseku bude podle vedoucího provozního úseku českobudějovické Správy ŘSD ČR Tomáše Voráčka trvat déle, protože zde není možné dát úplnou uzavírku. Na základě diagnostiky se bude silnice opravovat technologií recyklace za studena. Znamená to, že veškeré asfaltové souvrství se odstraní a promíchá s pojivy a položí zpátky. „Recyklace musí vyzrát, proto tam budou čtyř až sedmidenní přestávky. Postupovat se bude po čtyřech etapách. Policie ČR nám nedovolila celý úsek uzavřít, proto jsme se rozhodli, že částečné uzavírky půjdou obousměrně – jedna od Žďákovského mostu a druhá od Kostelce nad Vltavou, aby se vše urychlilo," vysvětlil Tomáš Voráček.

V ostré zatáčce u pražírny kávy v Drahonicích došlo v posledních letech již k desítkám dopravních nehod.
Drahonická zatáčka je pro řidiče past

Další omezení
Na výjezdu z Milevska směrem na Písek sev souvislosti s výstavbou skladové haly Varta rozšiřuje silnice II/105. Práce budou trvat do 5. května. Průjezd bude umožněn vždy. Provoz v I. etapě výstavby je řízen semafory.

Situaci komplikuje i fakt, že diagnostika odhalila pod vrstvami asfaltu u Žďákovského mostu dlažební kostky. Ty se budou muset odstranit. Zatím se ale neví, o jak velké vydlážděné místo se jedná. To se ukáže, až po odstranění asfaltu. Po celou dobu budou řídit dopravu ve špičkách přes den 10-12 hodin pracovníci. Tomáš Voráček předpokládá, že nejhorší bude první týden, než si řidiči na novou situaci zvyknou. Někteří budou zřejmě volit jinou cestu. V každém případě se musí všichni obrnit trpělivostí. Odměnou jim bude jízda po rovném povrchu bez hlubokých kolejí od kamionů, které jsou především v pravém jízdním pruhu v kopci ve směru od Kostelce nad Vltavou.

Osamocený čáp bílý na hnízdě v Horním Třeboníně na Českokrumlovsku.
První čápi se vracejí domů na jih, veselo jim ale není