Narodila se 47 minut po půlnoci v porodnici Rudolfovy nadace, velká 51 centimetr a vážící 3460 gramů. „A sotva na světě, byly nevinné dítě a jeho rodina tureckého původu zaplaveny vlnou nenávisti na internetu,“ pokračuje list. „Na facebooku se objevily stovky hecujících a rasistických komentářů k víře a původu rodiny – k matčině šátku („V nemocnici není, doufám, tak chladno…“) a neněmeckému křestnímu jménu holčičky. Z dobrých důvodů je na tomto místě nelze opakovat.“

Některé příspěvky už zkoumají právníci z hlediska možného porušení paragrafů o násilí proti skupině obyvatelů. Z reakci občanů pak deník OÖN uvádí příklad generálního sekretáře Caritas Klause Schwertnera, který si nehodlal „zcela nový rozměr nenávisti na síti vůči nevinnému novorozenci“ nechat líbit a přes facebook vyzval k flowerrainu, „dešti květin“ jako opaku „shitstormu“, vichřici urážlivých nadávek. „Sbírám na tomto místě blahopřání, hezká slova a vyjádření uvítání roztomilého dítěte a jeho rodičů,“ napsal. „Pak je chci nechat vytisknout, svázat a předat je rodině.“ Během pouhých dvou hodin vyslechlo tuto sympatickou výzvu více než 2700 uživatelů této sociální sítě. Téže noci poštu ze sítě odstranil pravděpodobně provozovatel - firma.

Schwertner poté vyzval šéfa Facebooku Marka Zuckerberga, aby zůstal věrný svému novoročnímu předsevzetí a vyhlásil boj proti nenávisti na sítí. „My jako civilní společnost jsme zcela významně závislí na tom, že spolu můžeme komunikovat. Kdo rozhoduje v roce 2018 o tom, o čem smíme komunikovat a o čem ne? Co bude smazáno příště? - My chceme společně ukázat, že soudržnost, láska k bližnímu, naděje, lidskost jsou v Rakousku a v Evropě základními hodnotami, kterými denně žije mnoho, mnoho lidí. Vážit si druhých, kterým se nevede tak dobře, pomáhat, kde lidé pomoc potřebují, promluvit, když jsou lidé uráženi, vytěsnováni na okraj. Tyto zásady udělaly Rakousko a Evropu velkými a nenecháme si je vzít. Chtěl bych, aby mé děti mohly vyrůst v zemi, kde lidskost a lidská práva platí pro všechny…“

Druhý den byl „flowerrain“ na facebooku obnoven a Klaus Schwertner poděkoval všem, kteří se o to přičinili. Napsal, že by si přál rychlé a úplné vyjasnění, co vedlo k tomu, že široké poselství lásky k bližnímu bylo jednoduše vymazáno.

Kam s imigranty?

Nová rakouská koalice „přitvrdila“ vůči běžencům čekajícím na rozhodnutí o jejich azylu. Vicekancléř Heinz-Christian Strache (FPÖ) řekl, že si dovede představit jejich ubytování ve Vídni v kasárnách, která nejsou vytížena, a že myslitelný je i zákaz jejich vycházení po určité hodině. Také ministr vnitra Herbert Kickl (FP) potvrdil záměr vlády ubytovávat azylanty v takzvaných „centrech základní péče“. Ta jsou podle něho nezbytná i k realizaci plánované úpravy pomoci žadatelům věcnými výkony místo peněz.

Oba politici svá slova po kritice „upřesňovali“ - Kickl prý chtěl jen vyjádřit potřebu znovuoživení „státní odpovědnosti“ za ubytování azylantů a její nepřenášení na privátní osoby a neziskové organizace. Strache prý měl v té souvislosti na mysli využití eventuálně prázdných objektů. „To ale není téma, protože jich momentálně není potřeba,“ řekl.

Vídeňská radnice opakovala, že ubytování běženců „na privátech“ je výrazně levnější, protože to stojí na osobu za měsíc 280 eur, ale při organizovaných pobytech 730 eur. Rozdíl způsobují jiné požadavky na personál a infrastrukturu, a také předpisy pro větší budovy.

Na vyšetření včas

Od 1. ledna je 133 rakouských radiologií se smlouvami se zdravotními pojišťovnami povinno vyšetřit pacienty na CT během deseti dnů, na magnetické rezonanci do 20 dnů. V odůvodněně naléhavých případech, například při podezření na nádor, musejí tato oddělení dát nemocnému termín vyšetření do pěti dnů, při aktuálních příhodách jako mrtvici musejí nemocní přijít na řadu ihned, uvedl linecký Volksblatt. Zdravotnická zařízení jsou povinna zveřejnit a průběžně aktualizovat čekací doby na svých domovských stránkách. „Namátkové kontroly ukázaly, že už teď tyto lhůty ve více než 90 procentech tomuto záměru odpovídají,“ píše list. Čekací doby jsou podle něj i na www.wartezeiten.netdoctor.at.

Odjel domů sanitkou

Volksblatt uvedl, že ze zemské nemocnice ve Štýrském Hradci v noci na 27. prosinec tajně odjel pacient ošetřovaný na polytrauma po listopadové autonehodě. Domů jel zásahovou sanitkou. Vyčkal momentu, kdy se sestry na oddělení intenzivní péče věnovaly jinému pacientovi, nepozorovaně opustil pokoj a hledal na chodbách a ve vedlejších prostorech vhodné oblečení. Našel zimní kabát a venku sanitku, kterou nastartoval a odjel. Personál zmizení nemocného rychle zjistil, a protože ho nemohl najít, vyrozuměl policii. Ještě než ta odstartovala velké pátrání, ozvali se mužovi rodinní příslušníci, že pacient zcela nečekaně stojí u nich za dveřmi. Po asi 40 minutách „na svobodě“ byl zpátky v nemocnici.

15 356 nových Hornorakušanů

V hornorakouských nemocnicích se loni narodilo 15 356 dětí, napsal Volksblatt. Znovu měli většinu chlapci, kterých bylo 7931. Ročníkovým rekordem zůstává 15 464 dětí z předloňska. Nejživěji bylo v univerzitní nemocnici v Linci, kde při 3862 porodech přišlo na svět 3957 dětí (2043 kluků, 1914 holčiček) – také dvě trojčata a 91 dvojčat. V další linecké klinice Milosrdných bratří se narodilo 1757 maličkých. Poprvé ve stoleté historii „překročili“ tisícovku v nemocnici sv. Josefa v Braunau. V příhraničních špitálech uvítali v Rohrbachu 592 novorozeňat, ve Freistadtu 516.

100 eur za Fuck Cops

„Protože své mínění o policii vyjádřil ,relativně stroze´, musí fotbalový fanoušek z Innviertlu zaplatit sto eur,“ napsal Volsblatt. Dotyčný zdvihl na tribuně stadionu v Riedu transparent s nápisem „Fuck cops“, což u tímto znectěných strážců pořádku nevyvolalo žádné velké nadšení, uvádí list. Příslušný pořádkový orgán okresního úřadu mu za vzbuzení veřejného pohoršení uložil peněžitý trest 100 eur. Fanoušek podal odpor s tím, že pouze vyjádřil „všeobecné odmítání policie“ , které nevyvolalo v hledišti žádnou reakci a nebylo vzato vážně. Takové výroky jsou podle něho kryty svobodou názoru. Zemský správní soud ale uzavřel, že z angličtiny přicházející výraz „fuck“ získal v poslední době rostoucí popularitu jako jakýsi „superlativ silných urážek“. Výrok Fuck Cops je proto urážkou, nikoliv pouze „nedostatečně jazykově inteligentním“ vyjádřením mínění. Ani při „nejpříznivějším“ zohlednění menší vyjadřovací schopnosti obviněného dané jeho sociálním zařazením nelze v užitém pojmu najít žádný obsahový přínos k mezinárodně probíhající diskusi o často obtížném vztahu bezpečnostních orgánů a fotbalových fanoušků, uvedl soud. Výraz je hrubým porušením všeobecně uznávaných zásad dobrých mravů.

Nevydařené polykání mečů

Polykač mečů měl malér…Zdroj: Deník/repro PNP

„Spolknout“ dvacet mečů najednou, to už Franz Huber (36) z Garchingu předvedl vícekrát, a žonglování taky, píše PNP v článku o držiteli čtyř zápisů do Guinnessovy knihy rekordů (jeden za spolknutí dokonce 28 mečů, další za sedm umístění v jícnu v poloze hlavou dolů). Pokus o oba tyto úkony současně ho ale stály delší pobyt v nemocnici.

Malér se stal 3. prosince, kdy s ním produkční firma natáčela pro Bavorskou televizi pořad Domov rekordů. Pro večer si Huber a tým vyhledali ještě zvláštní kulisu, kovárnu v Burghausenu, kde chtěl artista paralelně k polykáním mečů ještě žonglovat se třemi míčky. Od začátku prý cítil, že něco „nesouhlasí“, sklon „podávání“ nebyl přesný, meče při dvou pokusech správně „neklouzaly“ dolů. K tomu se přidala podle něho i nedostatečná koncentrace – cítil se s meči příliš jistý, soustřeďoval se jen na žonglování, řekl sebekriticky..

Ostří mečů nebylo ostré, ale jejich chybné zavádění a váha dvaceti kusů mu způsobily protržení jícnu. S pokusem okamžitě přestal, ale cítil nepříjemný tlak v krku a stále obtížněji mluvil. Slyšel se prý, jako kdyby hovořil do plechovky. Záchranka ho odvezla do nemocnice v Burghausenu, pak při nedostatku personálu endoskopie do Altöttingu. Tam ho uspali a zaintubovali. Probudil se v mnichovské klinice Großhadern. Lékaři mu tam řekli, že kromě poranění vdechl nějakou nebezpečnou bakterii zanesenou do nemocnice. Ke zranění jícnu se přidal zánět pohrudnice, následovaly drenáže a antibiotika. Na klinice pobyl pět týdnů.

 Co bude s polykáním mečů dál, prý ještě neví, „extrémní věci“ že ale zatím odloží a všechno ostatní prohovoří s rodinou a přítelkyní. Neobvyklé hobby je pro něho ale „srdeční záležitostí“, úplně toho nechat, by mu připadlo velmi těžké. K možnému riziku doplnil, že polykání nikdy nebylo něčím, co by bral na lehkou váhu,vždycky k tomu přistupoval s vážností.

PNP pak dodává, že vedle „těžkých ran“ dostal Franz Huber v těchto dnech také pozitivní zprávu. „Přesně k začátku roku mu oficiální místa Guinnessovy knihy certifikovala pátý světový rekord – jako první udělal s jedním mečem v krku dvacet ,klencáků´,“ uvedl list.

V Mnichově mají peronky

Ke vstupu na peron metra nebo příměstské dráhy v Mnichově je třeba peronky, píše PNP. I kdyby tam měl dotyčný jen někoho z cestujících vyzdvihnout nebo ho tam dovést. Ročně jich správa prodá kolem 16 000. Stojí 40 centů. Kdo bude přistižen bez ní, platí 60 eur jako za černou jízdu.

Kromě Mnichova mají peronky jen v Hamburku, ale tam podle tamní CDU brzy skončí.

Tetovaní policisté

Berlínští policisté budou moci nosit svá tetování i viditelně, napsala PNP. Rozhodla to správa vnitřních věcí senátu města změnou služebních předpisů policie. Nyní je v nich výslovně uvedeno, že „tetování je zásadně přípustné“. Dosud berlínští policisté nesměli své „kerky“ nosit veřejně. Uchazeči o službu s nápadným tetováním byli přijímáni, jen pokud se zavázali je do konce vzdělávání na vlastní náklady mechat zcela odstranit. Výjimky se týkaly jen malých a nenápadných obrázků. Tetováže na místech pod oděvem ale byly povoleny. Nadále jsou zakázány motivy extremistické, důstojnost urážející, sexistické nebo násilnické.

Útočí na záchranáře

Téměř každý saniťák a asistent záchranky v Německu už byl při zásahu napaden, uvedla PNP. Podle studie Porúrské univerzity v Bochumi uvedlo 91 procent dotazovaných z tohoto oboru, že v posledních dvanácti měsících byli obětmi verbálního nebo fyzického násilí. Podobně na tom jsou hasiči, z nichž bylo atakováno 88 procent, a lékaři záchranek (80 %).

Vedoucí studie kriminolog Thomas Feltes řekl, že útoky jsou surovější a brutálnější, respektu k záchranným složkám ubývá. Pachatelé jsou většinou opilí, podle líčení osádek je mezi nimi asi 40 procent běženců.

Do basy s cylindrem

Když do basy, tak s cylindrem…Zdroj: Deník/repro PNP

V úterý 9. ledna v 10 hodin má Rudolf Diebetsbeger (74) nastoupit do vězení. Rodák z Pasova, bývalý filharmonik, tak chce učinit ve fraku, s cylindrem a s osobním vyznamenáním od ministerského předsedy za zásluhy o zemi Bádensko-Württembersko, které dostal v roce 2016, píše PNP.

Senior se podle listu léta neúnavně zasazuje pro humanitární společnost Andheri, podporující rozvojové projekty v Indii a v Bangladéši. Příspěvky sbírá jako pouliční muzikant ve Stuttgartu, kde nyní žije. Místní obyvatelé si několikrát stěžovali, že porušuje předpisy města. Povolení hrát na určitých veřejných místech měl, vystupoval ale tam, kde to úřad nepovoluje. Uloženou pokutu 100 eur nezaplatil, prý z principu. Sankce narůstala a teď byla přeměněna na vynucovací vězení – dva dny ve věznici Stammheim. Cítí se odsouzen neprávem, hrál přece pro dobročinné účely a povolení nebylo podle něho jednoznačně formulováno. Při jeho nástupu k výkonu trestu má být kromě jeho četných příznivců i lokální televize. Bude se prý podávat pivo zdarma a on zahraje církevní píseň z východního Pruska ze 17. století – Zdvihněte dveře, otevřete bránu, přichází král všech království, nebo Tato cesta nebude lehká – to snad podle Xaviera Naidoo…