Jeho II. ročník se konal letos 2. září v Českých Budějovicích a vynesl rekordní částku 240 903 korun. Stejně jako loni rozdělujeme výtěžek mezi talentované děti a mladé lidi z celého kraje. Jsou mezi nimi i nadaní hudebníci či sportovci a tipy na ně jsme získali ze škol i od vás čtenářů.

Pro nástroje vonící novotou si v doprovodu maminky došly natěšené sestry do budovy, kde sídlí redakce Českobudějovického deníku.

„Na housle hraji již rok a půl," svěřila se Judita Hudečková, která chodí do 5. třídy Waldorfské školy. „Prostě jsem si tento hudební nástroj vybrala," odpovídá na otázku, zda ji oslovil zvuk či tvar.

„U nás na housle doma nikdo nehrál, ale jejich sestra hrála na příčnou flétnu," vstupuje do hovoru maminka Lenka Rosková a starší ze dvojčat přikyvuje. „Na houslích mě baví hraní písniček a naopak mě nebaví dolaďovat," říká upřímně. „Mám ráda lidové písničky a už jsme začali nacvičovat koledy. Chodím do ZUŠ Velešín, kde budeme mít 15. prosince od 17.30 hodin vánoční koncert," zve posluchače.

Nejen lidovky ale znějí Juditě v uších. „K Vánocům jsem si od Ježíška přála nahrávky Michaela Jacksona nebo Johna Lennona," připomíná kytaristu Beatles, který byl zastřelen před 35 lety 8. prosince 1980. „Byla jsem hodná, tak snad něco pod stromeček dostanu," usmívá se šibalsky dívka, která se ale už teď v předstihu raduje z jednoho velikánského dárku.

Radost z nového nástroje má i její o pár minut mladší sestra. A proč violoncello? „Rozhodla jsem se, že chci hrát na nějaký hudební nástroj, maminka mi nějaké nabídla a já si vybrala violoncello," prozrazuje Agáta Hudečková. „Zaujalo mě vším, a asi že je to dřevěný nástroj," přemýšlí nahlas a usmívá se nápadu, že když je povodeň, může nástroj ze dřeva snadno uplavat. „Zato se na něm dá plout, zatímco na houslích ne," směje se maminka.

I Agáta ráda poslouchá Johna Lennona nebo Michaela Jacksona. „Líbí se mi ale také Adele nebo Freddie Mercury a mám ráda i Čechomor," říká. „Bavilo by mě hrát v koncertním sále stejně jako venku pro chodce," říká, že by jí nebylo cizí pouliční vydělávání korun či eur do klobouku. Kromě hudby má totiž dívka dalšího koníčka. „Ježíškovi si napíšu o vestu na koně," říká. „Jezdím na farmě, kde mají pět koní, kteří se jmenují Sheila, Iršava, Francisca, Briston a Ferda," vyjmenovává koně, z jejichž ocasních žíní se vyrábějí smyčce.

Vyprávěním dívek pozorně naslouchá maminka. „Mám z nich radost nejen kvůli hudbě, ale že jsou holky v pohodě," říká a děkuje za podporu. „Peníze jsme využili na nákup nástrojů i na úhradu hudebky v dalším semestru," vysvětluje. „Každá holka má teď konečně svůj nástroj a už si ho nemusí půjčovat ze školy," libuje si a s děvčaty se těší, až si společně zahrají a zazpívají koledy u vánočního stromku.

A tajemství na závěr? Žádné není. „S Václavem Hudečkem příbuzní nejsme, je to jen shoda jmen," směje se maminka. „Mí známí si nás ale dobírají, že s takovým příjmením musí být určitě aspoň jedna holka slavná houslistka. Třeba to tak ale jednou opravdu bude," říká.