Linec – Čtvrtá třída linecké vyšší odborné školy stavby a designu vyhrála v soutěži německy mluvících zemí na téma politického vzdělávání pětidenní pobyt v Berlíně. Jeho vrcholem byla návštěva u německé kancléřky Angely Merkelové.

Linečtí studenti navštívili kancléřku Merkerlovou. Jak píší OÖN, třeba 18letý Lukas Forstner by se jí byl rád zeptal na víc věcí, například na Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) nebo „obchod s Erdoganem", ale během dvouhodinové návštěvy neměla předsedkyně vlády čas na rozhovory. Na Forstnera ale i tak udělala dojem: „Byla docela jiná než v televizi," říká v lineckém listě – působila prý lidštěji. Za magické označil setkání Markus Hinterholzer, který na škole učí historii a politické vzdělávání a který inicioval účast třídy v soutěži. Do ní zaslalo své práce téměř 3000 školních tříd. Linečtí si vybrali motto „Obraz řekne víc než tisíc slov – ale co?". Několik měsíců žáci studovali obrazové zpravodajství ze syrské války, a podle Hinterholzera se při tom mimo jiné učili, „jak zacházet s mocí obrazu".

Otevřenější než očekávali se Merkelová jevila i mluvčí třídy Silvaně-Alici Potraové, která kancléřce předala jménem žáků dva dárky – kuchařku s mezinárodními recepty a linořez rybářského člunu, tedy věci školu symbolizující. Učí se v ní děti deseti národností, z nichž někteří mají zkušenosti uprchlíků. Tímto tématem se také zabývala vítězná práce studentů.

Po návštěvě kancléřky si chtěla třída projít budovu německého parlamentu hned vedle sídla vlády, ale termíny pro tento den již byly „vyprodány". Druhý den Linečtí navštívili proslulý "Checkpoint Charlie".

Homosvětla zůstanou

Chodce na řadě přechodů v ulicích centra Mnichova navádějí i letos kolem Christopher Street Day symboly homosexuálních a lesbických párů na semaforech. Správní referát potvrdil na interpelaci klubu Zelených a „Růžové listiny", že montáž těchto šablon bude k akčnímu dni této scény instalovat každým rokem, pokud městská rada nerozhodne jinak, sděluje PNP.

Iniciativa k umisťování symbolů vyšla loni právě ze zmíněné frakce zastupitelů. „Mnichov tak následuje příkladu Vídně, kde dvojice držící se za ruce nebo objímající se poprvé nahradily dosavadní obvyklé jednotlivé postavičky," dodává pasovský list. Vídeňská radnice Mnichovským povolila užívat její šablony po omezenou dobu i v příštích letech. Po Christopher Street Day budou dvojičky zase sneseny.

ME: Jak tipuje Rakousko

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale propadlo Rakousko sázkové horečce. Philip Newald, ěéf Tipp3, které patří k částečně státním Casinos Austria, mluví dokonce o největší fotbalové „hypce", kterou země kdy prožila.

V tipech na vítěze věří sousedé nejvíc Francii – v případě, že získá titul, dostane sázkař za jedno vsazené euro 4,2 eura. Mnoho lidí sází na Německo (kurs 4,5) a na Anglii (9). Za tajný tip expertů označuje Newald Polsko (60). Při vítězství Rakouska by Tipp3 vyplácel za jedno vsazené euro 30 eur - podle Newalda nebyl národní tým nikdy oblíbenější.

Sousedé stárnou

Během osmi let bude Rakousko patřit do kategorie „superstarých" zemí, napsal deník OÖN. Podíl starších 65 let na obyvatelstvu rychle stoupá a do roku 2024 bude víc než 21procentní. Experti Allianz rozlišují tři kategorie: od sedmiprocentního podílu seniorů nad 65 let mluví o zemi stárnoucí, od 14 procent o zemi starých, nad 21 procent jde o zem superstarých. Jedničkou mezi nimi je s výrazným náskokem Japonsko, následuje Itálie, která první z Evropy překročila 21 % v roce 2012, dále Německo (za hranicí v roce 2014) a Řecko (2015). Letos přibudou Portugalsko a Finsko.

V Rakousku je prý nápadné tempo stárnutí. Nejstarší spolkovou zemí je Burgenlandsko s podílem starších 65 let ve výši 20,7 %, následováno Korutany 20,6 a Štýrskem 19,7. Nejmladší je Vorarlbersko s podílem „superseniorů" 16,7 %.