Exkurzi po nejnovějších táborských nalezištích vedl archeolog František Janda a asistovaly mu historičky Lenka a Jitka Vandrovcovy. Zájem o říjnovou vycházku byl enormní, výsledky táborských archeologických výzkumů přilákaly na šedesát zvědavců.

František Janda představil práci svého týmu za celý rok. „Nejen že jsme dozírali dvě ulice v Sezimově Ústí, souběžně nám do tohoto výzkumu vstoupil kostel sv. Václava v Plané nad Lužnicí a ulice Na Parkánech se Špitálským náměstím v Táboře,“ sdělil.

Spoluvlastník domu U Mečířů Martin Franc nechal účastníky dokonce nahlédnout do rozestavěného objektu, kde archeologové Husitského muzea odkryli na 30 kosterních ostatků.

Gabriela Sokolová Loskotová společně s archeologem Jiřím Bumerlem vedli tématicky laděný program pro děti. „Vyzkoušely si zjednodušeně naši práci a metody výzkumu, dokumentace, modelování předmětů či čištění mincí,“ uvedl archeolog.

Další setkání bude 16. listopadu a od nádraží se půjde za exteriérovou výstavou Rok 1989 v Táboře a další devítková výročí.