Ten se tak stal kapelníkem a zpěvákem, jeho žena zpěvačkou. „Já měla ke zpěvu vztah od malička a také ho studovala. Když vznikala Šohajka, byla u toho ještě moje sestra a její manžel, takže jsme měli dobrý čtyřčlenný základ a k tomu oslovili další muzikanty," dodává Jožina Ducháčková.

Šohajka je klasickou dechovou hudbou. Dnes ji tvoří dvanáct muzikantů, tři zpěvačky a kapelník. Na repertoáru má umělé písně, které vznikají na jižní Moravě. „Hrajeme původní písně, které někdo složil, protože mně je proti srsti znásilňovat lidovky. Myslím, že ty mají sloužit k lidovému zpěvu, aby si je někdo zazpíval u vínka. Naproti tomu dechová hudba už je trochu umělá a stojí na odbornějších základech," říká Vojtěch Ducháček.

Pro všechna vystoupení se členové kapely oblékají do podlužáckých krojů, které patří k jejich kraji. „Zvlášť ženám zabere oblékání docela dost času, ale jsou různé varianty krojů – jednodušší všednější a pak slavnostnější. Pro nás není kroj nic divného, u nás na vsi tak mnohé ženy chodí úplně běžně a ani nemají jiné oblečení," komentuje Jožina Ducháčková.

Šohajka vystupuje především na přehlídkách dechových hudeb. Pořádá ale také například koncerty v kostele, kde se představuje s trochu jiným repertoárem. Na TV Šlágr je od samého počátku. První pořad tu členové kapely natočili již v lednu 2012. „Vliv Šlágru rozhodně pociťujeme, pomáhá nám to. Kamkoli přijdeme, lidé říkají, že nás znají z televize," doplňuje Jožina Ducháčková.

Manželé žijí v obci Dolní Bojanovice v okrese Hodonín. Od Dubného na Budějovicku, kde TV Šlágr sídlí, je tak dělí téměř 300 kilometrů. Přesto jižní Čechy znají. „Jezdívali jsme sem už s předchozí kapelou například na výstavu Země Živitelka," vzpomíná Vojtěch Ducháček.

Ten muzice věnuje většinu svého času a říká, že je to pro něj největší koníček. Kromě toho má ale ještě malý vinohrad a pak samozřejmě svou rodinu. „Dost volného času nám zaberou čtyři vnučky, dělají nám radost a myslím, že budou mít vztah k muzice. Žijeme všichni na jedné vesnici a společně i hrajeme. Jedna vnučka s námi už zpívala a hraje na klarinet, další zase na hoboj," říká.

Navíc oba manželé účinkují ve Svatováclavském chrámovém sboru a orchestru a především je hudba stále baví. „Musím přiznat, že občas to i unavuje, ale když člověk přijde na pódium mezi lidi, tak vidí, že to má smysl," uzavírá Jožina Ducháčková.