„Ten muž byl bez prostředků, jeho žena měla rakovinu, děti musely nosit zalátané šaty, rodina nebrala žádné sociální dávky,“ vysvětluje Eidenhammer. Platbu jim odpustil a situace na něho tak zapůsobila, že se zapřisáhl pomáhat druhým.

„Pakt se sebou samým“ dodržel. Od odchodu do důchodu v roce 2010 dává do pořádku auta chudých. Koupil také kočáry, staré, ale pořád jízdy schopné, ve své dílně je „omladil“ a také je rozdal. „V posledních letech předal zdarma lidem v nouzi 21 aut,“ pokračuje linecký list. „Většinou samoživitelkám nebo velmi nemocným lidem. Ježíškovský seriál OÖN ho třeba upozornil na vdovu, kontaktoval ji a opravil jí staré auto, aby už nemusela jezdit do práce na kole.“

A podporován je i on sám, uvádí deník. „Hlásí se mi stále lidé a nabízejí mi stará auta, abych je po opravě rozdal potřebným,“ říká Eidenhammer. „Osoby v nouzi mi vyhledávají různé spolky…“ Sám také musí sáhnout někdy i hluboko do rodinné kasy, aby pořídil materiál na opravy, ale to prý nestojí za řeč.

Co „způsobuje“, vidí při setkáních s obdarovanými. Není to jen klíček, který jim předává, ale také budoucnost, uzavírají OÖN a citují dobrodince: „Pro mnoho z nich je auto tím podstatným, aby se mohli dostat do práce. A bez práce není příjem…“

Nehažte dělbuchy z aut!

Ve čtvrtek kolem 19.55 hodiny se vracel 22letý mladík z Hofkirchenu ve svém kombi po B 126 z Vyššího Brodu směrem do centra Bad Leonfeldenu. Vezl dva podnapilé Rumuny. Jeden z nich 26letý, vyhodil za jízdy z okénka dělbuch, který detonoval vedle silnice, popisují OÖN. Za ním jedoucí hlídka okresní policie a hraniční kontrola z Leopoldschlagu vozidlo zastavily – a našly v něm 1099 kusů „zábavní“ pyrotechniky, která je v Rakousku zakázaná. „Řidič a jeden ze spolujezdců ji koupili na tržnici v Čechách. Oba byli oznámeni správním úřadům pro přestupek zákona o pyrotechnice,“ uzavřel list.

Rozloučí se dobročinně

Hospodští se loučí charitou.Zdroj: Deník/repro

Za týden zavřou Hans a Barbara Karlovi po 35 letech svůj hostinec v Riedu, původně známý jako „Hospoda U Pekla“. Nazvali ji Babsis Platzl, od roku 2000 Platzlwirt, který se stal jednou z gastronomických „kotev“ v centru města. Teď jdou Karlovi do důchodu. Na rozloučenou pozvali na 28. a 29. prosinec k „dopitné“ s bílými klobásami a sekanou. „Dobrovolné dary z obou dnů půjdou na dobročinný účel, výnos Životní pomoci v Riedu,“ říká Hans Karl. Mezi sponzory akce jsou například místní pivovar, řeznictví Kletzl či specialista na pálení ušlechtilé kořalky Willi Burgstaller z Waldzellu. Poslední otevírací den bude hrát od 17 hodin místní kapela a pojede „bleší trh“, při němž bude možné získat z části nostalgické dekorace hostince.

Přes 200 Ježíšků

Více než 200 dětí v Bavorsku bude v neděli slavit své první narozeniny, píše PNP. 24. prosince 2016 se v této spolkové zemi narodilo 141 chlapců a 118 děvčat. V navazujících dvou dnech vánočních svátků přibylo 510 maličkých a na silvestra 270. „Všechny tři termíny leží výrazně pod celoročním průměrem narozených – ten byl loni 343. ,Nejplodnějším´ měsícem byl lsrpen s průměrem 379 narozených za den,“ uvedl list.

Na kole pro pyrotechniku

Na kole si dojel 13letý chlapec z Horní Falce do Čech, aby tu koupil dělbuchy a propašoval je do Německa, napsala PNP. Jak uvedla policie ve Furthu (okr. Cham), všimla si ho ve středu hlídka. „Když ji uviděl, dupl do pedálů, ale pak spadl,“ uvedl list. „V jeho ruksaku našli šedesát kusů pyrotechniky, která je v Německu zakázaná. Pádem z kola se chlapec nezranil,“ končí list.

Dodají strom za 11 let

„S plánováním nelze mnohdy začít dost brzy,“ píše PNP. Město Deggendorf je Vatikánem pověřeno dodáním vánočního stromu pro náměstí sv. Petra v Římě – a to v roce 2028. Městečko v Bavorském lese se to dozvědělo ve čtvrtek – samozřejmě s velkým potěšením. „Je to opravdu křesťanský a nemalý dar, který mohou a chtějí Deggendorfští papeži za jedenáct let dát,“ říká se v prohlášení města. („Přičemž je ještě otevřeno, kdo pak tím papežem bude,“ dodává PNP.) Město už teď začalo hledat vhodný jehličnan vysoký asi 25 až 30 metrů, rovnoměrného růstu a dobře přístupný pro jeřáb a valník. Komu v privátní zahradě taková jedle roste, může se už ohlásit u starosty Christiana Mosera, uvádí prohlášení.

Městečko se o dárcovství oficiálně ucházelo v létě u státního sekretariátu ve Vatikánu prostřednictvím apoštolského nunciátu v Berlíně, diplomatického zastoupení Svatého stolce v Německu.

Nebezpečné kadidlo

Příliš mnoho kadidla nadýchalo ve čtvrtek osm žáků při bohoslužbě v opatském kostele v Münsterschwarzachu (okr. Kitzingen), píše PNP. Když se jim udělalo černo před očima a špatně, přepravili je záchranáři do nemocnice. Nasazena byla řada sanitek a dva vrtulníky. Podle zprávy Main-Post, který informoval o případu první, v kostele bylo umístěno deset stojanů s kadidlem a se směsemi vonných bylin. Policie po prvotních zjištěních vyšla z toho, že žáci kadidlo nesnesli. „V mnoha případech po celém Německu se návštěvníkům kostela při katolických bohoslužbách dělá černo před očima,“ řekl mluvčí policie. Šetření pro ublížení na zdraví nezahájila.