Když po 84 dnech a dvanácti hodinách projel cílem v Ishuale, měl v nohách 22 642 kilometrů a 168 504 výškových metrů, napsaly OÖN. Dosavadní nejlepší světový výkon při přejezdu Amerik Brita Deana Scotta byl o patnáct dnů horší. Strasser tak navázal na svůj světový rekord z roku 2016, cestu z Káhiry do Kapského Města (11 000 km za 34 dny a 11 hodin). Jeho jízda z Aljašky na ostrov Ohňová země, prezentovaná na sociálních sítích, měla charitativní podtext – vynesla téměř 30 000 eur, které dostanou organizace podporující nemocné laterální sklerózou a chronickým únavovým syndromem.

V chudobě žije každé sedmé dítě

Téměř každé sedmé dítě v zemích organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) žije v relativní chudobě, napsaly OÖN k Mezinárodnímu dnu proti chudobě, kterým je 17. říjen. Obzvlášť vysoká jsou tato čísla v Chile, Izraeli, Španělsku, Turecku a USA, kde nedostatečné příjmy rodiny dopadají na každé páté dítě. Mezi roky 2007 a 2015/16 vzrostla chudoba dětí podle OECD nejvíc na Slovensku, a to o více než pět procent. Jejich procento v tu dobu, tedy po hospodářské krizi 2008, stouplo ve dvou třetinách zemí OECD, výrazně ve Francii, Maďarsku, Řecku, Litevsku a ve Švédsku. Rakousko patří k zemím s nejnižším rizikem tohoto jevu.

110letá jeptiška

Tolik let v klášteře…Zdroj: Deník/repro

Řezenský biskup Rudolf Voderholzer poblahopřál nejstarší žijící klášterní sestře na světě ke 110. narozeninám. Sestra Konrada Huberová se narodila 29. září 1908, kdy nad Německou říší vládl císař Vilém II., poznamenává PNP.

Nacistickou diktaturu, Německou spolkovou republiku, rozdělení Německa a obrátky nového času, to všechno prožila v dominikánském klášteře Sankt Maria v Niederviehbachu (okr. Dingolfing-Landau). „Žije tam dodnes a je tam, teď jako seniorka, s láskou opečovávána,“ pokračuje list. Když biskup Rudolf zmínil její požehnaný věk, řekla mu: „Pán Bůh na mne holt zapomněl. Poslední mou sestru si povolal na jaře v jejích 104 letech…“ Teď doufá, že prožije i 111. narozeniny, má prý ráda tahle nezvyklá „kořaleční čísla“… Foto: Deník/repro Bistum Regensburg

Disko škodí rybičkám…

Za pultíkem diskžokeje v Baru Aurum v Deggendorfu plave v akváriu dvanáct rybiček. „Dlouho to nebyl problém, ale teď organizace práv zvířat PETA požaduje od provozovatele zařízení přemístění rybek, aby byly ochráněny před muzikou a vlnami, které v jejich domově vyvolává,“ píše PNP.

"Jsou vystaveny hlasité hudbě, světelným efektům a návalu návštěvníků,“ uvedla organizace v prohlášení. Ochránci míní, že tyto němé tváře s velmi dobrým sluchem nejvíc zatěžuje hlasitá muzika. „Noční klub nemůže být v žádném případě prostředím odpovídajícím druhu. Opačný rytmus dne a noci, neklid působený hosty zařízení, hlasitou hudbou s vibrujícími basy vystavují ryby každodennímu stresu,“ tvrdí Tanja Breiningová, bioložka moře a odborná referenta pro ryby a mořská zvířata v PETA.
PNP ještě dodává, že podle ochránců nejsou zvířata žádnou živoucí dekorací. Proto požadují přestěhování rybiček do klidného a druhu odpovídajícího domova.

O podobném problému psal pasovský list 24. ledna. PETA, která v boji proti akváriím v zábavních místnostech měla úspěch v říjnu 2012, kdy „vystěhovala“ akvárium z diskotéky v Aichachu, požadovala letos s obdobnými argumenty přestěhování rybiček z akvária v tanečním klubu GO v Pasově. Gastronom Björn Andresen oponoval, že „hlasité hudbě“ jsou u něho vystaveny už léta, a dokonce mají mladé, takže „tak špatně se jim zase nežije“. Akvárium na 1200 litrů je od roku 2004 pevným inventářem klubu a jeho osazenstvo, asi dvacet okounků, sklízelo v minulosti vždycky spíš obdiv než odmítání.

Björn Andresen k „dohře“ případu řekl aktuálně PNP, že jeho rybičky rozhodně nevyvolávají dojem stresu, daří se jim prý „superdobře“. Po řadě změn zavíracích dob ve městě jsou zmíněné muzice vystavovány jen třikrát týdně od půlnoci do tří hodin a díky nové podlahové ploše je v jeho baru také tišeji…

Žvýkací tabák je, když…

Žvýkací tabák ve větším balení.Zdroj: Deník/repro

Evropský soudní dvůr (ESD) v Lucemburku ve středu rozhodl, že žvýkací tabák je jen takový, u něhož se látky, které obsahuje, mohou uvolňovat výlučně žvýkáním, rozepsala se PNP. Nestačí tedy, aby konzumentovi posloužilo k jejich uvolnění jen „cucání“ tabáku.

ESD se tak vyjádřil k případu z Bavorska, kde město Kempten zakázalo Günteru Hartmannovi prodej dvou tabákových produktů, protože prý nebyly určeny ke kouření nebo žvýkání. „V Evropské unii s výjimkou Švédska je zakázáno uvádění tabáku do oběhu k jiné orální spotřebě než inhalováním nebo žvýkáním. Žvýkací tabák je podle práva EU ,tabákovým výrobkem určeným výlučně ke žvýkání´.“ Bavorský správní soud chtěl proto od Evropského soudního dvora vědět, jak tuto definici vykládat, píše pasovský list.

Lucemburští soudci nyní rozhodli, že se musí jednat o tabákový produkt, který může být konzumován výhradně žvýkáním. K této způsobilosti musí být národním soudem přezkoušeno jeho složení, konzistence, léková forma či skutečné jeho užití konzumenty.

Nu, co mohou „žvýkači“ i „nežvýkači“ dodat?! K zákazu i povolení se zdá být stejně daleko – hodně…

Přičinlivý ničitel

Státní zastupitelství ve Schweinfurtu podalo obžalobu na 25letého muže. Podle vyšetřovatelů měl mezi červencem 2017 a dubnem 2018 v oblasti Würzburgu a Schweinfurtu špičatým předmětem poškrábat asi 1700 aut a způsobit tak škodu za asi 2,3 milionu eur, sdělila PNP. Podle listu byl podezřelý po zatčení v dubnu umístěn v psychiatrické nemocnici a momentálně je zase volný. Zda a kdy by mělo hlavní líčení začít, musí rozhodnout okresní soud ve Schweinfurtu.

Násilí na školách

Ve školním roce 2017/18 zasahovala policie v 857 případech násilných trestných činů na rakouských školách. 847krát bylo zahájeno stíhání, píší OÖN. Nejvyšší představitel učitelů Paul Kimberger proto požaduje víc opatření ke zvládnutí problému, například podporu sociálními pracovníky a psychology. Navrhuje také "time out skupiny", vyčlenění násilníků nebo jinak nepřizpůsobivých na čas ze tříd a svěření jejich výchovy speciálním učitelům.

Útoků na zdraví bylo 511, loupeží a krádeží 230, zhruba po padesáti případech šlo o jednání proti svobodě (tíseň, stalking) a sexuální integritě včetně znásilnění, pohlavního útisku a zneužití. Nejvíc oznámení bylo ve Vídni (312), dále ve Štýrsku a Horních Rakousích.